• Informacje na temat:

    ziemniaki

Artykuły na temat: ziemniaki
  • Ziemniaki pieczone

    Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie wyszoruj szczoteczką. Zalej osoloną wodą i gotuj przez około 15 minut. Odcedź i przestudź. Przekrój każdego na pół,...

  • Zapiekane ziemniaki

    Ziemniaki obierz, umyj, osusz. Każdy natnij ostrym nożem w poprzek do 2/3 wysokości ziemniaka (tak, aby nie przeciąć go do końca - plasterki powinny się lekko rozchylać). Posmaruj olejem, oprósz solą i pieprzem. 2. Ziemniaki ułóż na blasze wy- łożonej papierem do pieczenia lub w żaroodpornym naczyniu. Piecz ok. 50 min w temp. 180°C. Wyjmij z piekarnika, w co drugie lub trzecie nacięcie włóż po...

  • Ziemniak to wyczyści

    Przypalona patelnia? To nie problem, kiedy pod ręką masz ziemniaki.

  • Ekspert radzi: Ziemniaki

    Doświadczona mistrzyni kulinarna Hanna Szymkiewicz radzi, jak gotować ziemniaki w mundurkach.

  • Ziemniaki dla cukrzyków

    ...​Mamy dobrą wiadomość dla osób z cukrzycą! Można jeść ziemniaki bez ograniczeń - pod warunkiem, że odpowiednio je przygotujemy.

  • Ziemniak. Trufla północy

    W życiu może nam się znudzić wszystko, ale nigdy chleb i ziemniaki - takie powiedzenie usłyszałam niedawno. Coś w tym jest, bo mimo że ciągle szukamy egzotycznych smaków i połączeń, to jednak najbardziej lubimy rzeczy swojskie i proste. Tyle że z ziemniakami wcale tak łatwo nie jest.  Weźmy choćby nazwę: co region, to inna. Na Mazowszu jada się ziemniaki, na Podhalu - grule, na Śląsku - kartofle...

  • Ziemniak jak trucizna

    ...​O tej porze roku ziemniaki nie są już zbyt smaczne, po wielu miesiącach przechowywania tracą też swoje wartości odżywcze.

  • Zapiekane ziemniaki

    Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj w skorupkach (20-25 minut w zależności od wielkości). Boczek i pieczarki pokrój w drobną kostkę i przesmaż na patelni, a na koniec odsącz z tłuszczu. W misce dokładnie zmieszaj śmietanę, jajko, tarty żółty ser, boczek, pieczarki oraz majeranek. W rezultacie powstanie farsz, którym napełnisz wydrylowane, gotowane ziemniaki. Danie wstaw do rozgrzanego...

  • Ziemniaki po szwedzku

    Ziemniaki umyj i ponacinaj. Opłucz w zimnej wodzie, aby plasterki się nie sklejały. Osusz i dokładnie posmaruj olejem, oprósz solą. Ułóż na blaszce ponacinaną stroną do góry i wstaw do piekarnika.  Piecz w temperaturze 200°C przez 50 minut. Po 30 minutach wyjmij blachę z ziemniakami i posmaruj je rozpuszczonym masłem.  Pięć minut przed końcem pieczenia ziemniaki posyp parmezanem i zapiecz. Gotowe...

  • Ziemniaki faszerowane

    Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie na półtwardo. Obieramy ze skórki, ścinamy wierzch i wydrążamy łyżeczką. Przygotowujemy farsz: Obieramy cebule(...) ser (zostawiając trochę do posypania), czosnek, cebulę oraz przyprawy. Wyrabiamy na jednolitą masę, doprawiając ją solą i pieprzem. Nadziewamy masą ziemniaki. Na wierzchu posypujemy resztką...

Zdjęcia na temat: ziemniaki
Wideo na temat: ziemniaki
  • Najlepszy przepis na pieczone ziemniaki

    Jak przygotować pieczone ziemniaki? Z kartofli można przygotować nie tylko tradycyjne puree, które jest niemalże obowiązkowym składnikiem polskiego dania głównego na obiad. Z ziemniaków można przygotować na obiad również frytki, można również przygotować... pieczone ziemniaki! Przyrządzone według naszego sposobu ziemniaki będą nie tylko zdrowe, ale również nie będą tuczyły - wszystko za sprawą

  • Najlepszy przepis na pieczone ziemniaki

    Jak przygotować pieczone ziemniaki? Z kartofli można przygotować nie tylko tradycyjne puree, które jest niemalże obowiązkowym składnikiem polskiego dania głównego na obiad. Z ziemniaków można przygotować na obiad również frytki, można również przygotować... pieczone ziemniaki! Przyrządzone według naszego sposobu ziemniaki będą nie tylko zdrowe, ale również nie będą tuczyły - wszystko za sprawą

  • Dlaczego warto jeść ziemniaki

    Ziemniaki są dostępne przez cały rok. W zależności od pory możemy cieszyć się ich wyjątkowym smakiem oraz właściwościami. Dodatkowym atutem warzywa jest możliwość przyrządzenia go na wiele sposobów. To bogactwo witaminy C oraz potasu! Dlaczego warto je jeść?

Dyskusje na temat: ziemniaki
  • Re: Jak zmienić smak zwykłych ziemniaków?

    dokładnie. Zaraz po ugotowaniu dodaję do ziemniaków mleko i masło. Wtedy wszystko ugniatam i podaję do jedzenia. A druga wersja innych ziemniaków to ziemniaki młode w całości z koperkiem. Do tego albo jako sadzone albo całe z sosem. Od razu jak o tym pomyślałam to mi ślinka zaczęła się produkować :)

  • Re: Ziemniaki – jakie dla kogo?

    W takiej postaci , ale już po destylacji ziemniaki na pewno nie szkodz , a są bardzo zdrowe i spożywane potem z umiarem mają właściwości lecznice i rozweselające smutne i monotonne życie , ale tylko dla smakoszy .

  • Re: Oczyszczanie skóry papką z ziemniaków

    Maseczka nawilżająca z surowych ziemniaków 2-3 średnie surowe ziemniaki zetrzeć drobno na tarce (wycisnąć trochę soku, żeby nie spływał) nałożyć na wymytą twarz, przykryć ręcznikiem. Na początku może pojawić się lekkie pieczenie, ale to szybko mija. Po 20-25 minutach papkę zdjąć a twarz przemyć przegotowaną wodą. Po tej maseczce skóra jest świeża, o zdrowym kolorze. Maseczka nawilżająca

  • Re: Ziemniaki pieczone

    Dla autora to pieczone ziemniaki. Dla mnie smażony boczek w smarkach stopionego sera...

  • Re: Oczyszczanie skóry papką z ziemniaków

    obierek nie można, czyli muszą być ziemniaki, z doświadczenia wychodzi, że również gotowane. Bardzo fajna rada z tymi obierkami. Kiedyś moja babcia tak robiła a ja o tym całkiem zapomniałam. Muszę

  • Re: Ziemniaki dla cukrzyków

    ja lubię tylko chore ziemniaki.

  • Re: Latem chętniej uprawiamy seks?

    Uprawiać to możemy kukurydzę lub ziemniaki.

  • Re: Niezwykłe zastosowanie... ziemniaka

    W Polmosie lepiej wykorzystywali ziemniaki.

  • Re: dieta na przytycie

    dieta na przytycie? Proste. Fast foody, cukier, cola, słodycze i dużo dużo węglowodanów - makarony, ziemniaki, tłuste mięsa,

  • Re: Ekspert radzi: Ziemniaki

    Mój dziadek tak parował ziemniaki dla świń. A jaką super kiełbachę z nich robił, po świniobiciu! Nie ma to jak parowane ziemniaki !