Porady

  • Żyj kolorowo, pomagaj pszczołom

    Od 7 lat program "Z Kujawskim pomagamy pszczołom" działa na rzecz poprawy warunków życia pszczół w naszym kraju. Czytaj więcej

  • Demaskujemy sztuczki operatorów

    Demaskujemy sztuczki operatorów

    Firmy coraz ostrzej walczą o klientów kablówki, telefonów i internetu. Aby zdobyć ich jak najwięcej i zatrzymać, stosują różne triki – "przereklamowują” swoje usługi lub nie mówią wszystkiego o ofercie. Podpowiadamy, na co uważać. Czytaj więcej

  • 4 naturalne sposoby na piękne zęby

    4 naturalne sposoby na piękne zęby

    ​Już od dawna wiadomo,że sama pasta nie wystarczy,by mieć zdrowe i lśniące zęby. Dlatego warto regularnie fundować sobie również inne zabiegi pielęgnacyjne,które pomogą uporać się z najczęstszymi problemami stomatologicznymi. Czytaj więcej

  • Czyste szkło bez chemii

    Czyste szkło bez chemii

    Znajdujące się w każdej kuchni: soda, sól czy ocet skutecznie usuną plamy, zacieki oraz tłuszcz z delikatnych tafli. Mają jeszcze jedną zaletę – czyszcząc, nie uczulają! Czytaj więcej

  • Pończochy ze szwem

    1950. Cena pary pończoch ze sztucznego jedwabiu wynosiła po wojnie około 400 złotych, a pensja nauczycielki tylko 1200 zł. Były więc na wagę złota. Choć elegancka kobieta mogła już pojawić się na ulicy z gołymi nogami (co przed wojną było nie do pomyślenia), jednak czuła się z tym źle. Dlatego modne Polki udawały, że mają na nogach pończochy. Malowały nogi ciemnymi barwnikami, a z tyłu dorysowywały ołówkiem kopiowym szew. I stale starały się zdobyć choć jedną parę prawdziwych nylonowych pończoch Czytaj więcej

  • Co warto wiedzieć o jajkach?

    ✓ Jeśli kupujesz jajka w sklepie, wybieraj te z cyfrą 0 lub 1 na pieczątce. By sprawdzić, czy jajka są świeże, włóż je na chwilę do szklanki z wodą. Świeże jajko opadnie na dno. ✓Jeśli planujesz robić danie z jajkami, wyjmij je na godzinę przed gotowaniem, by się ogrzały. Jajka prosto z lodówki mogą łatwo pękać podczas gotowania. ✓Z jajek możesz przygotować przeróżne pasty do chleba w sam raz do pracy lub szkoły. Najprostsza to posiekane jajko, koperek, odrobina majon Czytaj więcej

  • Wrażliwe serce kurzej mamy

    Do niedawna były symbolem głupoty, dziś wiadomo, że kury to jedne z inteligentniejszych ptaków. Nieźle liczą, mają doskonałą pamięć i potrafią „rozmawiać”, używając kurzego języka – każda z tych umiejętności została potwierdzona serią naukowych eksperymentów. Zdaniem badaczy z Biotechnology and Biological Sciences Research Council, kury są także bardzo wrażliwe – zwłaszcza na krzywdę swoich dzieci. Zbadali oni reakcje fizjologiczne kwok na różne zdarzenia. Okazało się, że kiedy w stronę kurczak Czytaj więcej

  • Wszystko o parmezanie

    Parmezan – włoski twardy ser z mleka krowiego o świa towej sławie. Najbardziej god ny uznania jest parmigiano reggiano, wyrabiany w określonym regionie (okolice Parmy, Modeny. Reggio-Emilii). Nieco mu ustępuje grana padano o strukturze nie ty- le grudkowej, co ziarnistej i z pewnością mniej aromatyczny. Można go podać na desce serów, ale prawdziwym przezna czeniem parmezanu jest dosmaczanie włoskich dań, głów nie past makaronowych. Sprzedawany w woreczkach starty „parmezan” z parmezanem nie ma Czytaj więcej

  • Jak żywić szczeniaka?

    Zadbaj, aby nie zabrakło mu cennych składników. Czytaj więcej

  • Co warto wiedzieć o kakao?

    Jakie najlepsze? Kupując kakao, zawsze sprawdzam jego skład, a zwłaszcza zawartość tłuszczu kakaowego. Im więcej, tym lepiej. Ideał to 22–24 proc. Kakao jest wtedy aromatyczniejsze. Ważne również, by było jak najciemniejsze, wtedy przygotowane z niego ciasta i desery mają intensywny kolor. Zamiast mąki Kiedy potrzebuję zrobić ciemny kruchy spód do sernika, tortu lub czekoladowe babeczki, zastępuję część mąki kakao. Podobnie postępuję, gdy Czytaj więcej