• Informacje na temat:

    zamrazanie warzyw

Artykuły na temat: zamrazanie warzyw
  • Produkty, których nie wolno zamrażać

    ...drobnoustrojów a przy tym zwykle nie zmienia walorów smakowych. Mrozić możemy większość produktów spożywczych takich jak np. mięsa (zarówno surowe jak i pieczone), ryby, owoce, warzywa, zioła, zupy(...): 1. Surowych warzyw i owoców bogatych w wodę: ogórków, sałaty, pomidorów, arbuzów, pomarańczy. Kryształki lodu powstające podczas mrożenia uszkodzą ich strukturę dlatego po rozmrożeniu stracą swoją jędrność...

  • Zielone warzywo pełne zalet!

    Cukinię z kabaczka wyhodowali Włosi. To jedno z nielicznych warzyw, w którym nie odkładają się metale ciężkie, czyli jest ekologiczne z natury.

  • Kiedy przywieziemy z działki albo mamy nadmiar – sezonowe warzywa i owoce najlepiej zamrozić, bo wtedy stracą najmniej witamin.

  • Nie masz czasu codziennie chodzić na targ po świeże warzywa i owoce? Mamy na to sposób!

    Nie zawsze masz czas, aby pędzić rano na targ po owoce i warzywa, a przecież nie może ich zabraknąć w wiosennej i letniej kuchni. Podpowiadamy, jak przechowywać warzywa i owoce, aby mieć je zawsze pod ręką.

  • Cała prawda o warzywach i owocach

    Czy wiesz, że owoce i warzywa są zdrowe? Na pewno. A czy twoje dziecko je ich co dzień wystarczająco dużo? Najprawdopodobniej nie! Choć to ważne składniki diety rozwijającego się malucha, większość(...) to obiegowe opinie na temat warzyw i owoców. Sprawdź, które z nich są prawdziwe. Szklanka soku owocowego równa się jeden owoc. NIE Soki to z pewnością najlepsza alternatywa dla świeżych owoców...

  • Na przedwiośniu warto sięgać w sklepie po mrożone warzywa.

  • Nie bój się mrozić

    Choć mogłoby się wydawać, że przechowywać w zamrażarce można wszystkie owoce i warzywa niestety tak nie jest. Nie wszystkie z nich można zamrażać. Z pewnością do zamrażania nie nadaje się sałata i rzodkiewka. Poniżej przedstawiamy te produkty, które mrozimy najczęściej i po rozmrożeniu nadają się do spożycia.

  • Por najlepiej przechowywać w chłodnym i niezbyt suchym miejscu. Bez wilgoci liście tego warzywa szybko zwiędną. W lo dówce nie należy układać go natomiast...

  • Sposób na słodki chleb

    Zupełnie jak ciasto Słodkie chleby piekę na drożdżach, na zakwasie lub z proszkiem do pieczenia. Dodaję do nich owoce, warzywa albo bakalie. Takie pieczywo...

  • Całą dynię możesz przetrzymywać nawet do sześciu miesięcy w temp. 10°C, najlepiej w ciemnym i przewiewnym miejscu. Warzywo źle znosi bardzo wysokie i...