• Informacje na temat:

    właściwości jajek

Artykuły na temat: właściwości jajek
  • Jajka trzeba jeść

    ...i w małych stadach. Dla osób z problemami trawiennymi najlepsze są jajka ugotowane na miękko lub przygotowane na parze. Są łatwiej trawione niż ugotowane na twardo. Nie gotujmy jajek dłużej niż 10 minut(...) zjedzenie 10 jajek tygodniowo! Jeśli jesteśmy ogólnie zdrowi, bez obaw możemy zjadać jedno jajko dziennie. Uwaga! Ostrożniej dawkujmy jajka dzieciom. Dziecko w wieku przedszkolnym nie powinno zjadać...

  • Jak obchodzić się z jajkiem?

    Jedno jajo to tylko 72 kcal i mnóstwo cennych składników odżywczych. Zanim kupisz, sprawdź termin ważności. Gdy chcesz je ugotować, wyjmij wcześniej z lodówki. Wykorzystaj także skorupki, bo mają cenne właściwości.

  • Właściwości rzeżuchy

    Rzeżucha działa dezynfekująco na układ pokarmowy, wspomaga pracę trzustki, a nawet obniża poziom cukru we krwi. Działa już 1 łyżeczka dodana do potrawy. Możesz ją wykorzystać w daniach: Wieżyczki z jajek Grzanki z pomidorami Rzeżuchowy koktajl Jajeczna sałatka warstwowa Zupa-krem z rzeżuchy Jaja na rzeżusze...

  • Jajka: Jak je przechowywać?

    .... Pamiętajmy również o kilku dodatkowych zasadach - nigdy nie zostawiajmy jajek na parapecie w pobliżu źródła światła, gdyż słońce źle na nie wpływa. Nie warto też myć ich przed schowaniem ich do lodówki - stracą wtedy swoją naturalną barierę ochronną. Bądźmy również ostrożni przy korzystaniu z pękniętych jajek - mogą się prędzej zepsuć. Zamrażanie jajek Okazuje się, że jajka można przechowywać...

  • Jajka - czy można je jeść bezkarnie?

    Były uważane za zdrowe i pożywne do lat 70., jednak gdy pod lupę wszedł cholesterol, temat jajek stał się kontrowersyjny. Dietetycy uważali, że można je jeść tylko w niewielkich ilościach. Dziś informacje na temat właściwości jajek na szczęście odbiegają od wcześniejszych teorii.

  • Fakty i mity o jajkach

    Zbliża się Wielkanoc, pora więc rozwiać wątpliwości. Fakty i mity na temat jajek komentuje Małgorzata Chylewska, ekspert ds. żywienia w firmie cateringu dietetycznego LightBox.

  • Czym zastąpić jajka w diecie alergika?

    ..., owomukoidy i owoalbuminy. Właściwości alergizujące żółtka są znacznie mniejsze. Alergenność owotransferyny i owoalbuminy, które zawiera także mięso kurczaka, jest niwelowana pod wpływem gotowania. Dlatego alergicy mogą je tolerować, jeśli się je dobrze ugotuje, upiecze lub usmaży. Natomiast owomukoidy są odporne na temperaturę i ich właściwości alergenne nie zmieniają się pod wpływem obróbki cieplnej...

  • Jajka - źródło witamin i minerałów. Sprawdzone kuracje

    ...stabilizują poziom cukru we krwi, co zapobiega podjadaniu między posiłkami. Dodaj do jadłospisu: najlepiej jedz je na śniadanie, gotowane, lub w postaci lekkiego omletu: z 2 jajek i szczypiorku, na(...). w okresie rekonwalescencji po chorobie, codziennie jedz dwa jajka na miękko. Tak przygotowane zachowają swoje przeciwwirusowe właściwości. Superjajka kontra nowotwory oraz choroby cywilizacyjne...

  • Kiedyś stosowano go jako dodatek do miłosnych napojów, dziś jest to niesłychanie popularna przyprawa.

  • Cudowna moc jajka

    Jajko to naprawdę cudowna maseczka na rozmaite problemy cery i włosów. Maska na wypadające włosy. Jedno żółtko utrzyj z olejem rycynowym na gęsty majonez. Możesz dodać kilka kropli soku świeżo wyciśniętego z cytryny. Gdyby podczas dodawania soku z cytryny majonez się zwarzył, nie martw się. Maseczka na włosy zachowa wszystkie swoje właściwości nawet przy zwarzonej konsystencji. Maskę nanieś na...

Dyskusje na temat: właściwości jajek
  • Re: Jedz jajka! Uratują ci życie.

    Rodzaje jaj i ich właściwości: Przepiórcze – smakiem są najbardziej zbliżone do kurzych, a 3–4 przepiórcze zastępują jedno jajko kurze. Mają one większy udział żółtka w jajku i więcej składników(...) oleisty smak. Indycze – są sporo większe od jajek kurzych. Mają podobną ilość białka i tyle samo tłuszczu jak kurze, jednak znacznie więcej cholesterolu oraz cennego żelaza.

  • Re: Jedz jajka! Uratują ci życie.

    Kupując jajka, sprawdź, czy skorupka jest gładka, bez plamek i pęknięć, ma jednolitą barwę i matową powierzchnię. Wielkość jajek nie świadczy o jakości, zaś kolor skorupy też jest sprawą genetyczną(...) rozpoznać po matowej skorupce. W domu do badania świeżości można wykorzystać właściwości pęcherzyka powietrza znajdującego się w szerszym końcu. W miarę starzenia się jajka komora powietrza się powiększa

  • Re: Jajka - czy można je jeść bezkarnie?

    A jajka nie różnią się niczym od jajek wszystkie mają takie same składniki i właściwości zdrowotne zależy tylko co kura je dużo kukurydzy to żółtka są żółte itd itp

  • Re: Obalamy mity na temat oleju i jajek

    Olej konopny jest to produkt tłoczony na zimno, tworzony z wyselekcjonowanych nasion Cannabis Sativa. Liście i kwiaty konopi do produkcji oleju, są starannie dobrane, sortowane i suszone. Z tego powodu konopia zachowuje swoje unikalne właściwości lecznicze i wyjątkowy smak oleju. Liście i kwiaty konopi mają śladową zawartość THC (do 0,3%), podczas gdy, mają wyższą zawartość substancji CBD

  • Re: Paulina Młynarska: Nie będzie mi łatwo

    O tym jak jajko z pogańskiego stało się chrześcijańskie Wielkanocny zwyczaj malowania jajek liczy tysiąclecia i znany był nie tylko chrześcijanom. Barwione na czerwono jajka były u wielu ludów tradycyjną ofiarą dla bóstw. W starożytnej Grecji i Rzymie zmarłych żegnano, składając im w ofierze czerwone jajka i podkreślając symboliką tej barwy powagę chwili. Odczyniano też za pomocą jajek czary