• Informacje na temat:

    winogrona

Artykuły na temat: winogrona
  • Winogrona ukoją spierzchnięte dłonie

    Ten problem często zdarza się zimą.

  • Dlaczego powinniśmy jeść winogrona?

    Winogrona uwielbiają wszyscy - i dorośli, i dzieci. Jednak poza walorami smakowymi mają również mnóstwo właściwości prozdrowotnych.

  • Coraz młodsza dzięki winogronom

    ...nie tworzy się cellulit. Winogrona są polecane kobietom w okresie menopauzy - zawierają bor, pierwiastek, który sprzyja utrzymaniu na odpowiednim poziomie estrogenu. Jeśli chcesz się przekonać, czy...

  • Podróże kulinarne: Przystanek winogrona

    W podróżach kulinarnych czas na winogrona. Dla większości z nas to wyłącznie owoce deserowe, jednak zgodnie z tradycjami kuchni śródziemnomorskiej, są one ważnym składnikiem zarówno pikantnych przystawek, jak i dań głównych.

  • ​Mus z gorgonzoli z winogronami i orzechami

    Składniki: 200 g słodkiej gorgonzoli 5 g żelatyny Sól 300 g winogron 100 g orzechów 200 ml śmietany 30% 100 ml mleka Przekrój winogrona na połówki. Upraż orzechy, pozbądź się łupek(...) śmietankę, ciągle ubijając. Winogrona umieść w słoiczkach, zalej masą. Posyp orzechami. Wstaw do lodówki na 30 minut.

  • Arbuz nawilża, winogron odmładza

    ...z winogron. Możesz też położyć na twarz pokrojone połówki owoców (bogatsze w polifenole są czerwone winogrona). Naturalny olejek z pestek winogron świetnie pielęgnuje także skórę wrażliwą, mało...

  • Powstaje z pestek winogron i oczywiście najwartościowszy jest ten tłoczony na zimno. Ma jasnozielony kolor, bardzo łagodny smak,...

  • Winogrona smażone

    Winogrona umyć, poobrywać z gałązek, osuszyć, przekroić i usunąć pestki. Brzoskwinie umyć, osuszyć, pokroić na cząstki. Na rozgrzanych 2 łyżkach masła...

  • Jesienna polędwica z winogronami w 30 minut

    ..., doprawiamy i pokrywamy winem. Wrzucamy też bullion cielęcy. Ewentulanie dolewamy nieco wody by miśso było prawie przykryte. Gotujemy 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy winogrona i gotujemy...

  • Olej z pestek winogron na "zły" cholesterol

    Najzdrowiej jest spożywać go na zimno, w surówce. Jeśli codziennie będziesz dodawała dwie łyżki tego oleju do sałatki, już po 6 tygodniach spadnie stężenie „złego” cholesterolu.

Zdjęcia na temat: winogrona
Wideo na temat: winogrona
  • Wybierz winogrona na swoją drugą przekąskę

    To doskonały sezon na winogrona. Korzystajmy z ich dobrodziejstw i wybierzmy je na swoją zdrową przekąskę. Dlaczego warto je jeść? Otóż są bogate w potas i korzystne dla serca. Zawierają dużo błonnika, a więc sprawdzą się u osób, które cierpią na zaparcia. Co więcej, ciemne winogrona działają antynowotworowo dzięki zawartych w nich flawonoidach. (Agencja TVN)

  • Jesienne gulasze w różnych odsłonach

    Jak zrobić dobry gulasz? Przepisy zdradził w kuchni "Dzień Dobry TVN" kucharz Andrzej Polan. Na stole pojawiły się dania takie jak: gulasz z dyni, chorizo z figami, gulasz z wieprzowiny, papryki z wędzoną śliwką oraz gulasz z kurczaka, włoskiej kapusty, chrupiącej cebuli z winogronami.

Dyskusje na temat: winogrona