• Informacje na temat:

    wątróbka wolowa

Artykuły na temat: wątróbka wolowa
  • Trzy sposoby na wątróbkę

    Aby wątróbka była jasna, miękka i smaczna, należy pamiętać o kilku zasadach.

  • Codzienna dostawa żelaza

    Dlatego często sięgaj po produkty, które weń obfitują: mięso i jego przetwory. Polędwica wołowa, wątróbka, mięso zająca, podroby, zwłaszcza móżdżek i nerki, kaszanka. Aby jednak żelazo z mięsa zostało właściwie przyswojone, konieczna jest obecność witaminy C, a zatem mięsa trzeba zawsze jeść z surówką. Ryby i owoce morza. Sardynki, małże, ostrygi. Produkty zbożowe. Ciemne pieczywo, graham...

  • Witamina D3 tak wiele potrafi!

    ...i serach żółtych: szwajcarskim,parmezanie, camembercie, edamie. Stosunkowo bogatym jej źródłem są również jajka, szczególnie żółtka oraz wątróbka - wieprzowa i wołowa.

  • Trzy składniki, które... powstrzymają migrenę!

    ...sprzyjający atakom migreny, tzw. tyraminę. Są to m.in.: wątróbka z kurczaka i wołowa, ryby wędzone i marynowane, kiełbasa salami, ser żółty, ser pleśniowy oraz ser typu feta. Witamina D sprawia, że...

  • Naturalne substancje zapobiegające chorobom

    Pełnowartościowa dieta to jeden z głównych filarów odporności. Nie powinno w niej zabraknąć witamin (należy codziennie jeść sezonowe warzywa i owoce, które są ich źródłem) oraz minerałów, a w szczególności cynku. Jest on organizmowi niezbędny przy produkcji przeciwciał odpornościowych. Najwięcej tego minerału zawierają owoce morza, ale jego bogatym źródłem jest też wątróbka (cielęca i wołowa...

  • Co zamiast mięsa?

    ...twarogowego półtłustego.  Aby dostarczyć żelaza Wołowina 110 g = ½ szklanki suchej kaszy gryczanej = 9 łyżek nasion słonecznika.  Wątróbka kurczaka 35 g = 3 płaty solonego śledzia = 275 g czarnych...

  • Nowy trend żywieniowy! Dieta pegan – z czym się ją je?

    ...jadłospis opiera się na żywności, którą spożywali ludzie pierwotni. Zakłada spożywanie pokarmów wysokobiałkowych, takich jak choćby owoce morza, wątróbka wołowa, pozbawione skóry piersi kurczaka oraz...

  • Co zamiast mięsa?

    ...twarogowego półtłustego.  Aby dostarczyć żelaza Wołowina 110 g = ½ szklanki suchej kaszy gryczanej = 9 łyżek nasion słonecznika.  Wątróbka kurczaka 35 g = 3 płaty solonego śledzia = 275 g czarnych...

  • Do czego potrzebny nam selen?

    ..., brokułach, szparagach, kapuście, fasoli i pomidorach. Ryby i mięso – tuńczyk, śledzie, dorsz, łosoś, a także polędwica wołowa, cielęce serce, wątróbka, drób. Jedz po kilka orzeszków, pestek...

  • Witamina D: Zdrowotny hit

    D są m.in. ryby morskie (łosoś, dorsz, tuńczyk, śledź, makrela, sardynka, węgorz), wątróbka (drobiowa, cielęca, wieprzowa, wołowa) i nabiał (głównie żółte sery i żółtka jajek). Zawierają ją także...