• Informacje na temat:

    twardy sernik

Artykuły na temat: twardy sernik
  • Tajemnice wyboru najlepszego sera Na taki domowy sernik, jak u babci, najlepiej wybrać lekko kwaskowaty, tłusty lub półtłusty twaróg. Musimy go dwa...

  • O tym musisz pamiętać robiąc sernik na zimno

    ..., przekrawam je na pół i układam na spodzie tortownicy, żeby stworzyły spód sernika na zimno. Wtedy już nie ozdabiam owocami wierzchu ciasta.  Nie opadnie Żeby sernik nie opadł podczas pieczenia, zamiast zwykłego cukru dodaję cukier żelujący. Przechowywanie Sernik przechowuję w chłodnym miejscu, bo wtedy najlepiej zachowuje swoją zwartą konsystencję. Latem trzymam go w lodówce, gdzie...

  • Sernik z fantazją

    W dobrym towarzystwie sernik staje się jeszcze smaczniejszy. Skosztuj, a nie zapomnisz tego smaku!

  • To pyszny, aromatyczny dodatek do pieczywa. Ale możemy też wykorzystać go jako nadzienie do ciasta, np. sernika czy biszkoptu, dodatek do herbaty, owsianki...

  • Ricotta przypomina miękki twarożek. We włoskiej kuchni używana jest nie tylko do de serów (serniki na bazie ricotty są bardzo puszyste)....

  • ...✔Właściwa temperatura Do biszkoptów, ciast ucieranych i serników składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Oczywiście nikt mąki czy cukru w lodówce...

  • Spód idealny Chcesz upiec kruchy spód na tartę, sernik albo mazurek? Pamiętaj, że tłuszcz do ciasta nie może być ciepły! Rozpuszczone lub miękkie masło...

  • Ciasto pod sernik czy szarlotkę będzie bardziej kruche i luźne, jeżeli jajka zostaną roztrzepane z odrobiną soku z cytryny. Dla zwiększenia kruchości zaleca się także dodawanie do ciasta żółtek przetartych przez sitko.

  • Monika Mrozowska: Mam apetyt na więcej

    ...akurat zajadam się powidłami śliwkowymi z odrobiną goździków. Przygotowałam je na całą zimę, ale znikają w szybkim tempie. Moimi ulubionymi ciastami zawsze były sernik i szarlotka. Tę ostatnią stosunkowo łatwo przygotować w zdrowej wersji. Wystarczy białą mąkę pszenną wymienić na orkiszową, cukier na miód i dodać słodkie jabłka. Z sernikiem jest trudniej, ale ja robię przepyszny na syropie z agawy...

  • Sekrety pieczenia ciast

    ...mąkę, a po upieczeniu placek będzie twardy jak skała. Lukier na gładkim Zanim polukrujesz tort, zetrzyj z niego (czystą ściereczką) bułkę tartą, którą była wysypana tortownica. Lukier i krem lepiej trzymają się gładkiej powierzchni. By sernik nie opadł Masy serowej zbyt długo nie ucieraj. Im więcej bowiem dostanie się do niej powietrza, tym sernik bardziej wyrośnie w piekarniku. Niestety...

Dyskusje na temat: twardy sernik