• Informacje na temat:

    styl angielski w kuchni

Artykuły na temat: styl angielski w kuchni
  • Dawid Podsiadło: Słowik polsko-angielski

    ...w stylu brytyjskiego rocka. Prawdę mówiąc, bardziej żyliśmy zespołem niż szkołą. Co na to rodzice? - Mieliśmy wsparcie. Rodziny, znajomi - wszyscy mówili, że to jest bardzo dobre. Graliśmy w każdej(...). W pierwszym mieszkaniu musieliśmy "barykadować" okna pianką, bo zimą wiało tak, że nie dawało się wytrzymać. Pamiętam taki obrazek: brat chodzi po domu w kurtce, a w kuchni odpalone wszystkie kurki gazu...

  • "15 minut w kuchni" Jamiego Olivera

    Już 23 października ukaże się polskie wydanie długo wyczekiwanej książki Jamiego Olivera "15 minut w kuchni".

  • Wielkanoc w trzech aktach

    O ułożenie świątecznego menu poprosiliśmy troje szefów kuchni. Młodych, ale z imponującym doświadczeniem. Flavia Borawska pracowała w słynnej kopenhaskiej Nomie, Robert Lach w Arkadach Kubickiego w Zamku Królewskim, Drew Snaith w kilku brytyjskich restauracjach z gwiazdkami Michelina.

  • Wyjątkowe fartuszki na prezent i nie tylko MAVIA

    Niedawno poznaliśmy wyjątkową kobietę. Wyjątkową, bo mamę i kobietę przedsiębiorczą, która nie bała się zaryzykować i pokazać, że kuchnia to nie miejsce...

  • Kuchenne rewolucje

    Pierwszy w dziejach kucharz celebryta, człowiek, który stworzył europejską kuchnię we współczesnym kształcie. Dla francuskiej gastronomii nie ma chyba ważniejszego nazwiska niż Auguste Escoffier, kucharz cesarzy, królów i książąt – mówi „Twojemu STYLOWI” prawnuk słynnego szefa.

  • Chrzan nie do chrzanu

    ...najpopularniejszy w północnej części kraju, gdzie wyraźny jest wpływ kuchni austriackiej i niemieckiej. Poza tym je się go jeszcze w regionie Basilicata, na południu Półwyspu Apenińskiego. W tradycyjnej kuchni(...), szczelnie zamknąć naczynie i wstawić do lodówki na dwa tygodnie. Potem trzeba odcedzić chrzan, przełożyć do słoiczków i zalać oliwą. Oto włoska wersja świątecznego tartego chrzanu. Twój Styl 4/2017

  • Jesień, chce się jeść!

    Równanie jest proste: temperatura spada, więc apetyt rośnie. Słońca coraz mniej? Częściej masz ochotę na coś słodkiego. To dlatego, gdy lato zmienia się w jesień, często przybywa nam kilogramów. I potrzebna jest zmiana menu. Andrzej Bryk, szef kuchni w hotelu DoubleTree w Warszawie, powiedział nam, co jeść, by zaspokoić głód i nie przytyć.

  • O, kurczę!

    Żeby wyobrazić sobie, dlaczego w dawnej kuchni polskiej ceniono pieczone pulardy, trzeba spróbować dobrze przyrządzonego kurczaka. Krok pierwszy? Kupić zagrodowego, bo te są najsmaczniejsze. Mają mięso soczyste, lekko żółte, jeżeli jadły kukurydzę, jasne, gdy karmiono je owsem. Krok drugi? Znaleźć przepis, który zwykłego kurczaka zmieni w danie wyjątkowe.

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    Światowej sławy dziennikarka i komentatorka polityczna, laureatka Pulitzera. Prywatnie żona marszałka sejmu Radosława Sikorskiego, pani na dworku w Chobielinie. Gotuje, uprawia ogród i popularyzuje naszą kuchnię wśród swoich rodaków w książce "Przepisy z mojego ogrodu". Łukaszowi Modelskiemu opowiada, jakie smaki odkryła w Polsce.

  • Raj odnaleziony

    Marie Antoinette, którą właśnie mijamy (typowa kuchnia, bardzo prawdziwa - zachęca Judah), i w kilku innych miejscach. Jest o czym mówić, bo seszelskie nietoperze są, co tu kryć, ogromne. Pteropus(...) obwód i... lądują na talerzu, stanowiąc jedyną endemiczną potrawę seszelskiej kuchni. Ostatnie katalogi ichtiologiczne wskazują wprawdzie aż 12 gatunków ryb występujących wyłącznie na tym archipelagu...