• Informacje na temat:

    sos korzenny przepis

Artykuły na temat: sos korzenny przepis
  • Ach! Anchois

    Poznaj słono-korzenny smak anchois. Bez nich nie byłoby sałatki nicejskiej i amerykańskiej sałaty Cezara, jak również angielskiego sosu Worchester.

  • Jaglane knedle ze śliwkami

    ...migdałów. Całość posypuję świeżym tymiankiem. Korzenny jogurt roślinny: 1  Wszystkie składniki dokładnie mieszam. Karmelizowane migdały: 1  Na rozgrzany olej wrzucam pokrojone migdały. Dodaję syrop klonowy i cynamon. Mieszam i chwilę podsmażam, dopóki sos nie zgęstnieje, a migdały się lekko nie zrumienią. Przepis pochodzi z książki Iny Rybarczyk "Łowcy smaków"

  • Tradycja ma się dobrze

    Śledź w oliwie, kapusta z grochem, czerwony barszcz. Na polskie Boże Narodzenie zapraszamy do Portugalii. Tam mieszka Agnieszka Hermann, autorka jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych, w którym pięknie pisze o kuchniach świata. W święta wraca do tradycji. Przygotowuje dania według przepisów przekazywanych w jej rodzinie od pokoleń. Stara się ich nie zmieniać, ale... kiedy nie może kupić...

  • Zaskakujące odsłony znanych smaków

    ...? Nawet ci najbardziej konserwatywni w swoich kulinarnych poglądach potrafią zakochać się w tym przepisie. Jeśli więc lubisz eksperymentalną kuchnię, musisz koniecznie spróbować tego niezwykłego połączenia. Pozbądź się całkowicie wszelkich tradycyjnych dodatków. Sos pomidorowy zamień na płynną, gęstą czekoladę, którą pokryjesz spód pizzy. Zamiast ostrej papryki i aromatycznych przypraw, dodaj...

  • Goście, goście!

    .... Cebulki szalotki obierz, posiekaj w kosteczkę. Jabłko i cebulkę wrzuć do miseczki, wymieszaj. Dodaj gęstą kwaśną śmietanę i biały ocet winny. Dopraw sos kardamonem, solą, pieprzem i cukrem, powinien mieć wyrazisty kwaskowo-korzenny smak. Pokrój filety śledziowe na mniejsze kawałki. Na talerz nałóż porcję śmietany, ułóż na niej porcję śledzia. Przed podaniem możesz dodać kilka kaparów...

  • ...ubija się ciasno w kamiennym garnku lub w szklanym słoju, przesypuje solą i doprawia, np. przyprawami korzennymi. Sól poprawia smak przetworów, pobudza rozwój bakterii mlekowych, a hamuje rozwój bakterii gnilnych. Nie wsypuj jej jednak nigdy na oko. Dodaj jej tyle, ile jest w przepisie (zwykle 1 dag na 1 kg warzyw). Nadmiar lub niedobór soli zepsuje przetwory. W przechowywanych kwaszonkach...

  • Zapomniane przetwory wracają na salony

    ...nalewki powraca. Za ojca nalewek uważa się Hipokratesa, słynnego greckiego lekarza. Stworzył on przepis na napój z wina, miodu i przypraw korzennych, który dziś zwany jest właśnie hipokratesem. W VIII(...) kupowane w aptekach. Na przykład konfitury z porzeczek i aronii pomogą zadbać o odporność, a jagody we "własnym sosie" pomogą w dolegliwościach żołądkowych. Jak zacząć W domach naszych babć nie...

  • Otręby w kuchni - przemycamy zdrowie

    ...sprawimy, że mięso zachowa odpowiednią strukturę i wszystkie soki, czego użycie tłuczka nie gwarantuje). Polecamy wzbogacić ten prosty przepis o marynatę, np. z czosnku, oliwy, sosu sojowego i imbiru(...), które smażymy z obu stron. Warto uzbroić się w cierpliwość i poczekać, aż po usmażeniu nasze pyszności przestygną. Do tego dania zdecydowanie polecamy grecki sos tzatziki. Aby go wykonać, najlepiej...

  • Otręby w kuchni - przemycamy zdrowie

    ...nie gwarantuje). Polecamy wzbogacić ten prosty przepis o marynatę, np. z czosnku, oliwy, sosu sojowego i imbiru. Mięso powinno odstać swoje w lodówce - co najmniej 30 minut. Następnie standardowo już(...) stosuje wegetariański model żywienia lub po prostu ma ochotę na danie jarskie, w tym przepisie świetnie sprawdzi się również kabaczek lub cukinia. W przypadku kabaczka należy jednak pamiętać, aby przed...

  • Zjawiska niecodzienne

    ...przyrządzić luzowaną kaczkę, choćby według przepisu z książki kucharskiej Julii Child (jeśli nie widzieli Państwo jeszcze filmu "Julie i Julia", powinniście nadrobić zaległość), poddałabym się na(...) wczesnego renesansu, to danie sycące o bogatym smaku - makaron w sosie mięsnym z beszamelem, zapiekany w kruchym cieście. Sos robiono z mięsa gołębi. Ale ja zastępuję je mieszanką wołowo-wieprzową, do której...