• Informacje na temat:

    serwowanie wina bialego

Artykuły na temat: serwowanie wina bialego
  • Mateusz Gessler: Wino ma nam smakować!

    Najlepsze tylko z korkiem, musujące tylko na specjalne okazje, białe tylko do ryb, czerwone tylko do mięsa - na temat wina w Polsce narosło wiele mitów. Ile w nich prawdy - pytamy szefa kuchni Mateusza Gesslera i sommeliera Wojciecha Cyrana, ambasadorów marki Jacob’s Creek.

  • Jak degustować wino – krótki poradnik początkującego winomana

    Wyobraźmy sobie, że stoi przed nami wino – możemy się go napić i stwierdzić, czy nam smakuje, ale najczęściej nie potrafimy ocenić tego, czy jest ono dobre i właściwie dlaczego pasuje nam bądź nie. Podawanie i degustacja wina to umiejętność, która przydaje się w wielu życiowych sytuacjach – może nie jest niezbędna, ale przynosi wiele satysfakcji. Dzięki takiej wiedzy możemy dobrze zaprezentować...

  • Winny savoir-vivre: Jak podawać wino? Jak je pić?

    Picie wina wydaje się na pierwszy rzut oka prostą czynnością. Butelka wina, kieliszek i… czego chcieć więcej. Jeśli jednak chcemy w pełni docenić ten trunek warto zwrócić uwagę na to jak wino serwujemy. Wystarczy kilka prostych zasad i każdy, bez względu na to czy jest koneserem czy początkującym smakoszem, będzie mógł rozkoszować się trunkiem w domowym zaciszu.

  • Wino w kuchni: Do jakich dań je dodawać

    Wino – nic tak dobrze nie podkreśla smaku potrawy. Nie wystarczy jednak go tylko zaserwować, by magia zadziałała – należy starannie dobrać gatunek wina do konkretnej potrawy. Jak to zrobić?

  • Mięso na winie

    ...oleju, sól, pieprz, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki, 100 ml wytrawnego białego wina, 50 dag pomidorów bez skórki, 1 liść laurowy , 1 puszka (425 ml; po osączeniu - 25 dag) białej fasoli(...) (każdy po ok. 17,5 dag), 4 łyżki musztardy, 6 plasterków boczku wędzonego, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1/8 l wytrawnego czerwonego wina, 60 dag brukselki, 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła. Suszone...

  • ...szampana lub wina, stawia się przed posiłkiem. Resztę podajemy po posiłku. Toasty rozpoczyna gospodarz – „Za zdrowie gości”. To on także pierwszy unosi kieliszek. Szampan Podajemy w kieliszkach(...) z lodem. Szampana możemy podawać nie po posiłku, lecz przed nim. Czerwone i białe wino Do tych trunków stosuje się kieliszki z dużą, zwężającą się ku górze czaszą. Kieliszek do wina czerwonego jest...

  • Z serem pleśniowym

    ...pieczarek, 2 gałązki tymianku, 2 gałązki bazylii, 2-3 łyżki oliwy, sól, pieprz, 20 dag ryżu na risotto, 100 ml białego wina, 0,5 l bulionu warzywnego, 5 dag śmietany kremówki, 4 małe gruszki...

  • Dla najszlachetniejszych win

    Białe wino serwujemy w smukłych kieliszkach na wysokiej nóżce, czerwone - w większych, z czaszą w kształcie tulipana zwężającą się ku górze. Szampana i wina musujące - wyłącznie w wysokich i wąskich kieliszkach typu flet.

  • Cały świat przy jednym stole

    ...inspirowane ich kulturami i lokalnymi składnikami oraz degustuje się wina skrupulatnie do tychże dań dobrane. Dolina Barossy słynie z bogatej tradycji winiarskiej. Winogrona dojrzewają w tym regionie w mocnym(...) możliwość sprawdzenia, jak w Dolinie Barossy tradycyjnie przygotowuje się niektóre gatunki wina. A robi się to tak: podwijasz spodnie, ściągasz buty i wskakujesz do balii pełnej kiści winogron. Depczesz...

  • Czechy: Szlakiem świętomarcińskich uroczystości

    Próbowanie młodych win należy do tradycyjnych rytuałów miłośników wina. W Czechach degustację od dawien dawna rozpoczynano na św. Marcina.