• Informacje na temat:

    sałatka sycylijska

Artykuły na temat: sałatka sycylijska
  • Sycylia to miejsce, gdzie gaje pomarańczowe rozciągają się aż po horyzont. Stąd pochodzą te wyjątkowe cytrusy.

  • Nowa kuchnia wegetariańska

    ​Przepisy autorów znakomitego bloga "The Green Kitchen Stories" w książce odkrywającej bogactwo zielonych i zdrowych potraw.

  • Pappardelle (wstążki): Należy do ogromnej rodziny makaronów jajecznych (obok tagliatelle i fettuccine) ze środka i północy Włoch. Struktura sprawia, że lepiej wchłania sosy i oddaje ich smak.

  • Księga smaków: Kapary

    .... Należy unikać duszenia ich w wysokich temperaturach, gdyż tracą wtedy swój niepowtarzalny smak. Sycylijska caponata: Bakłażan przetnij w poprzek na pół, miąższ ponacinaj i posól. Odstaw na 30 minut...

  • Zielone złoto

    ...tartego parmezanu, czasami także ricottę oraz kawałki suszonego i solonego boczku. Inna wersja tortu, tym razem sycylijska: na cieście chlebowym układa się warstwami gotowaną boćwinę (zwaną w tym...

  • Rodzaje makaronów

    Jaki wybrać makaron, by danie zachwyciło największych niejadków.

  • Gwiazdy polecają wakacje last minute

    Marzy ci się wyjątkowy urlop po sezonie? Znani cudzoziemcy polecają swoje rodzinne strony.

  • Zostań foodisem

    Rośnie grupa Polaków, którym nie jest wszystko jedno, co jedzą. I nie chodzi tu wcale o hedonizm kulinarny, ale przede wszystkim o zdrowe żywienie. Zanim cokolwiek wrzucą do koszyka w supermarkecie, długo analizują etykietę. Dziwacy? Nie, świadomi konsumenci.

  • Smacznych, rodzinnych świąt!

    Eksperymentujmy na Boże Narodzenie w kuchni, ale nie zmieniajmy karpia na łososia - apeluje gość studia KOBIETA.INTERIA.PL, znana warszawska restauratorka Agnieszka Kręglicka, z którą rozmawialiśmy o świątecznych kulinarnych tradycjach.

  • Katania - miasto u stóp Etny

    W południowych Włoszech czas płynie jakby wolniej i nikt nigdzie się nie spieszy, poza Katanią, dużym i szybkim miastem położonym u stóp groźnej Etny.