• Informacje na temat:

    ryż brazowy czy bialy

Artykuły na temat: ryż brazowy czy bialy
  • Smaki spiżarni: Ryż

    Na konsystencję i smak ryżu wpływa sposób gotowania. Aby ryż był sypki, wypłuczmy go przed gotowaniem. Klasyczny biały gotujemy w podwójnej ilości wody, brązowy, dziki, arborio - w poczwórnej. Biały 15 min, brązowy - 30-40 min, dziki - godzinę. Solimy pod koniec gotowania. Wtedy też możemy dodać odrobinę szafranu, imbiru czy kolendry, zyskując ciekawy smak. Ryż na słodko przyprawmy cynamonem lub...

  • ...15 min, brązowy – 30-40 min, dziki – godzinę. Solimy pod koniec gotowania. Wtedy też możemy dodać odrobinę szafranu, imbiru czy kolendry, zyskując ciekawy smak. Ryż na słodko przyprawmy cynamonem(...)}}--> Ryż biały Oczyszczony, poddany procesowi polerowania, a tym samym poz- bawiony cennych składników. Ma uniwersalne zastosowa- nie, do wielu dań. Ryż czerwony Ma specyfi czny słodka wy...

  • ...: domowych wypieków, ale też np. do ryżu czy nawet do smarowania chleba Jest zdrowa bo: dostarcza żelaza, magnezu, potasu i witamin z grupy B Uwaga: zdrowsza jest melasa z cukru trzcinowego, czym jest(...) smak i nie każdy ją lubi. Syrop ryżowy To produkt powstały w wyniku działania enzymami na ugotowany brązowy ryż. Dodajemy go do: domowych wypieków, deserów i dań kuchni chińskiej. Jest zdrowy bo...

  • Dieta bez glutenu - moda czy konieczność?

    Ból głowy, strzykanie w kościach, kiepski nastrój, nadwaga. Obwiniamy o to poczciwą pszenicę, jęczmień, żyto. Czy to możliwe?

  • Ryż - symbol szczęścia i dostatku

    Długi lub krótki, w łupinach lub bez, biały, brązowy, złocisty, jaśminowy; na słodko, słono, ostro… Zastosowań ryżu, podobnie jak jego gatunków nie sposób policzyć. Jedno jest pewne, ryż jest najbardziej uniwersalnym i rozpowszechnionym zbożem, stosowanym we wszystkich kuchniach na całym świecie.

  • Ziarenka zdrowia

    Ryż dba o naszą linię, wzmacnia i odżywia.

  • Cukrzyca - sprawdź, czy to nie twój problem

    .... surowe warzywa (ich obróbka termiczna zwiększa IG), pieczywo pełnoziarniste i razowe, pełnoziarniste produkty zbożowe - brązowy i dziki ryż, razowy makaron, kasza gryczana, jaglana, rośliny strączkowe, orzechy, migdały, chudy nabiał, owoce cytrusowe. Wysoki IG, czyli przekraczający 70 ("złe" węglowodany), mają np. ziemniaki, frytki, chipsy, pszenne pieczywo, biały ryż, miód, płatki kukurydziane...

  • Węglowodany proste, drogą do otyłości

    ..., innymi  dostawcami cukrów prostych są jasne pieczywa i makarony, biały ryż , puree ziemniaczane, mąka pszenna. Jak wyeliminować z diety cukry proste? Najprostszym sposobem jest po prostu ich nie(...) we krwi szybko rośnie i szybko spada, przez co organizm nie nadążą wykorzystać całej energii jaką w ten sposób dostarczyliśmy i reszta zostanie zmagazynowana w postaci tkanki tłuszczowej. Jakie są...

  • Wszystkiemu winien Candida?

    Chroniczne zmęczenie, brak odporności, skłonność do zakażeń, migreny i wysypka.. Czy coś z tej grupy objawów jest ci dobrze znane? Grzybica, bóle reumatyczne, alergie, zaburzenia koncentracji(...), warto sprawdzić, czy w twoim organizmie nie rozgościł się właśnie Candida!

  • Produkty pełnoziarniste wspomagają metabolizm

    Metabolizm jest procesem, który zależy od wielu czynników, począwszy od diety, na aktywności fizycznej kończąc. Dlatego też, wiele badań koncentruje się na odkrywaniu produktów, które ten skomplikowany proces mogą przyspieszyć.