• Informacje na temat:

    puszysty biszkopt

Artykuły na temat: puszysty biszkopt
  • Biszkopt puszysty jak nigdy  wcześniej

    ...°C. Piecz około 20 minut.  Wystudzony biszkopt rozetnij na 2 placki. Żelatynę namocz w małej ilości zimnej wody, odstaw do spęcznienia. Mandarynki osącz z zalewy. Ubij na sztywno 700 g śmietany(...) do dekoracji). Spodni blat biszkoptowy umieść w tortownicy. Rozsmaruj na nim krem, przykryj drugim plackiem. Torcik wstaw do lodówki na 4 godziny. Resztę śmietany ubij z ostatnim cukrem wanilinowym...

  • By biszkopt był idealny: żółtka z cukrem pudrem ucieraj mikserem tak długo, aż powstanie bardzo jasny puszysty krem; mąkę koniecznie przesiej wprost do masy żółtkowej; pianę z białek przełóż do ciasta i łyżką ostrożnie połącz z masą. Rad: Anna Maciejak - kucharz z Lublina...

  • Biszkopt, jak każde ciasto, ma swoje tajemnice i wymagania.

  • Jak upiec idealny biszkopt?

    Na biszkopt najodpowiedniejsza jest mąka tortowa. Ważne jest, by miała średnią zawartość glutenu. By ją obniżyć, 1–2 łyżki mąki pszennej zastąp ziemniaczaną.

  • Jak upiec idealny biszkopt?

    Na biszkopt najodpowiedniejsza jest mąka tortowa. Ważne jest, by miała średnią zawartość glutenu. By ją obniżyć, 1–2 łyżki mąki pszennej zastąp ziemniaczaną....

  • 3 kroki do udanego biszkoptu

    ...ukręć puszysty kogel-mogel. Białka ubij na sztywną pianę. Do ubitych żółtek dodaj łyżkę piany i wymieszaj. Potem dołóż resztę piany, delikatnie zawijając ją w masę żółtkową. Na to przesiej przez sitko(...) z termoobiegiem. Drewnianym patyczkiem nakłuj biszkopt i sprawdź, czy jest suchy. Nie wyjmuj ciasta od razu. Uchyl drzwiczki, poczekaj 20 minut.

  • Jak piec roladę?

    ...1. Aby rolada się udała, biszkopt musi być puszysty i niezbyt wypieczony. Podczas przygotowywania ciasta oddziel białka od żółtek i ubij je na gęstą pianę....

  • Truskawkowe Marzenie

    Czyli tort jak marzenie z trzema badz czterema, dlaczego nie, warstwami biszkoptu genuenskiego, z jedna warstwa orzechowej, chrupiacej  bezy, ze swiezymy...

  • Zafixuj się z Gellwe!

    Teraz puszysty sernik, lekki biszkopt oraz aromatyczna, idealnie upieczona szarlotka to nic trudnego. Z nowymi fixami do pieczenia Gellwe, nie musisz się obawiać. Ich użycie gwarantuje doskonałe wypieki za każdym razem, kiedy masz na nie ochotę!

  • Rolada malinowa

    ...cm) wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 10 minut. Biszkopt przełożyć na ściereczkę i razem z nią zrolować. Odłożyć do wystudzenia. Serek mascarpone wymieszać z twarogiem. Dodać 75 g cukru i cukier wanilinowy. Ubić na puszysty krem. Trochę malin zostawić do dekoracji, pozostałe dodać do kremu. Wystudzony biszkopt rozwinąć. Posmarować kremem, pozostawiając...

Wideo na temat: puszysty biszkopt
  • Wykwintny biszkopt z brzoskwiniami i bitą śmietaną

    Przepis na biszkoptowe ciasto z musem brzoskwiniowym i bitą śmietaną to wyjątkowa propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie proste w przygotowaniu, ale przepyszne desery, które idealnie sprawdzają się na każdą okazję! Delikatny, kruchy i puszysty w środku biszkopt jest tylko podstawą dla słodkiego, o wyraźnej fakturze musu owocowego - my zdecydowaliśmy się na brzoskwinie skąpane w słodkim

  • Wykwintny biszkopt z brzoskwiniami i bitą śmietaną

    Przepis na biszkoptowe ciasto z musem brzoskwiniowym i bitą śmietaną to wyjątkowa propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie proste w przygotowaniu, ale przepyszne desery, które idealnie sprawdzają się na każdą okazję! Delikatny, kruchy i puszysty w środku biszkopt jest tylko podstawą dla słodkiego, o wyraźnej fakturze musu owocowego - my zdecydowaliśmy się na brzoskwinie skąpane w słodkim

Dyskusje na temat: puszysty biszkopt
  • Re: biszkopt

    A ja mam inny problem z biszkoptem. Wyrasta pięknie i pozostaje puszysty aż do ostudzenia, tylko... psuje mu się kształt !!! Wierzch ciasta stygnąc tworzy "menisk wklęsły", bo boki ciasta (tylko od połowy wysokości) odstają od formy. Boki dolnej połowy ciasta pozostają w pionie. Żeby z tego zrobić zgrabny torcik, treba go troszkę pościnać i nie wygląda to ładnie.

  • Re: Siedem sztuczek na puszysty biszkopt

    Genialny biszkopt rzucany https://www.youtube.com/watch?v=1T-pc34GHAs

  • Re: Biszkopt ...

    Ja mam przepis na bidzkopt, wktórym na 4 jajka daję 50 ml oliwy i jest on delikatny i puszysty. Wyrasta równo. Przepis na niego jest moich przepisach. Polcam, bo warto. Pozdrawiam!

  • Re: Sekret udanego biszkoptu

    Zawsze używam miksera aż do końca.Wychodzi puszysty biszkopt.Moim zdaniem na udany biszkopt jest dobra mąka,ja dodaję krupczatkę.

  • Re: Biszkopt,prosze o rade.

    Ja też zostawiam biszkopt w piekarniku,tak na około 5 minut. A co do konsystencji jajek,to jeżeli dodamy całe,to biszkopt będzie bardziej puszysty.

  • Re: Siedem sztuczek na puszysty biszkopt

    Znajdźcie sobie na YT biszkopt rzucany, jest wiele przepisów ja robię ten od Opolanki Kasi. Robiłem już ze 6-7 razy i zawsze mi wychodzi, Mi facetowi. Ładnie rośnie jest lekki i nie opada.

  • Re: Proszę o dobry biszkopt

    Fakt biszkopt nie zawsze mi wychodził, teraz robię wg takiego przepisu z opakowania biszkopt-fixu. Robiłam co prawda dopiero z tym fixem 2 razy ale nie opadł, był puszysty i dał się ładnie pokroić na blaty do tortu 4-5 jajek 3/4 szklanki cukru 4 kopiaste łyżki mąki pszennej 1 op. biszkopt-fix Dr. Oetkera Jajka ubić w cukrem mikserem na najwyższych obrotach około 5 min. Mąkę wymieszać z biszkopt

  • Re: Sekret udanego biszkoptu

    Niestety mylisz się i to bardzo. Od jakiegoś czasu właśnie w taki sposób robię biszkopt i........ Jest to rewelacyjny sposób. Mój biszkopt spada z wysokości około metra i to kilka razy, jest puszysty i nie opada.

  • Re: Biszkopt,prosze o rade.

    Witam wszystkich ! Często zaglądam i korzystam z przepisów Waszych i chcę sie podzielić moim biszkoptem który zawsze mi wychodzi :) Biszkopt na tortownice o wymiarach 22 lub 23 szklanka cukru(...) mąki i dalej mieszam mikserem, Poczym, przekładam biszkopt na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą tortownicę i piekę w 180 stopniach przez 30 minut wyciągam od razu, troszkę zawsze opadnie

  • Re: Siedem sztuczek na puszysty biszkopt

    absolutnie się nie zgadzam, a mówię na podstawie doświadczenia a nie wiedzy internetowej czy książkowej. Woda ma to do siebie, że wyparuje pozostawiając bardziej pulchny biszkopt, wieksze pory. Dodanie mąki sprawi, że ciasto będzie ciężkie i nie wyrośnie. Proponuję najpierw sprawdzić a nie wyrokować