• Informacje na temat:

    potrawy z jaj

Artykuły na temat: potrawy z jaj
  • Placki ziemniaczane czy potrawy z jaj nie będą przyklejać się do patelni, jeżeli tuż przed smażeniem natrzemy ją solą. Ryby nie rozpadną...

  • Sposoby na odtłuszczenie potrawy

    ..., a zobaczysz, jak błyskawicznie przyklejają się do nich grudki tłuszczu. Ostrożnie wyjmij kostki, zanim się roztopią i kontynuuj gotowanie potrawy. Czynność możesz powtórzyć.(...)Na powierzchni gotującej się potrawy połóż duży liść sałaty - przyciągnie do siebie tłuszcz. Po chwili liść usuń razem z tłuszczem. W razie potrzeby powtarzaj operację, kładąc kolejne liście...

  • Najoryginalniejsze potrawy wigilijne

    Potrawy wigilijne muszą kusić smakiem i aromatem. To zasada żelazna i nie warto od niej odchodzić. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by do niemal "rytualnego" 12-daniowego menu wigilijnego(...), miodu, włoskich orzechów, gotowanego pęczaku, jajek i przypraw: soli, tymianku, pieprzu i mielonej papryki. Alternatywą dla farszu orzechowego jest też w  tym przypadku grzybowy - połączony z kaszą...

  • Chcesz, żeby gulasz albo zupa były bardziej dietetyczne? Na powierzchni gotującej się potrawy połóż duży liść sałaty – przyciągnie do siebie tłuszcz. Po chwili liść usuń razem z tłuszczem. W razie potrzeby powtarzaj operację, kładąc kolejne liście.

  • ​Potrawy dla osób z objawami alergii pokarmowej

    ...%,  kaloryczność: 29 % Składniki: Ciasto : - 1/4 szklanki mleka roślinnego np. ryżowego lub sojowego, - 1 jajko, - 4 łyżki mąki najlepiej razowej, - 2 łyżki wody.   Nadzienie do...

  • Wielkanocne potrawy

    Mazurek makowy Składniki na 12 porcji: 25 dag maku, mleko do zaparzenia maku, 9 jajek, 10 dag cukru, 10 dag miodu, 10 dag rodzynek, 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, esencja migdałowa(...) i ewentualnie boki mazurka. Na wierzchu ciasta zrobić dekorację z lukru. Jaja w pomidorowych gniazdach Składniki na 4 porcje: 4 średnie pomidory, 4 jajka ugotowane na twardo, 4 łyżki majonezu, szczypiorek...

  • Uciszyć apetyt na słodycze

    Są potrawy i przekąski, które pomagają opanować „słodki głód”.

  • Odchudzamy wielkanocne smakołyki

    Tradycyjne świąteczne śniadanie potrafi dostarczyć nam... 1500 kcal! A to przecież dopiero początek rodzinnego biesiadowania... Znamy jednak sposoby, by potrawy, nic nie tracąc ze smaku, zgubiły mnóstwo kalorii, tłuszczu i cholesterolu!

  • Dieta dla babci i dziadka

    Dieta osób starszych powinna być dostosowana do wydatku energetycznego, a potrawy muszą być urozmaicone, żeby nie dopuścić do niedoborów składników odżywczych - uważa dietetyk Magda Heba.

  • Trzustka: Jak ją chronić

    To bardzo wrażliwy narząd i niektóre tradycyjne potrawy mogą ją podrażniać. Trzeba o nią dbać, by po uroczystym obiedzie nie dała się nam we znaki.

Dyskusje na temat: potrawy z jaj
  • Re: Wielkanocne potrawy

    z tą nadilością jaj?

  • Re: ​Potrawy dla osób z objawami alergii pokarmowej

    I teraz wadza ustanowi Instytut Walki z Alergiami Spowodowanymi Jedzeniem Jaj i Ziemniaków. Będą kolejne ograniczenia wolności i praca dla swoich.

  • Re: Najdziwniejsze potrawy świata

    Byłam w Islandii i próbowałam tego rekina, najgorszy jest fetor, nigdy nie czułam takiego obrzydliwego zapachu :) Ale w smaku jest całkiem zjadliwy, smakuje trochę jak ser :) Baranich jaj nie miałam okazji próbować

  • Re: ​Potrawy dla osób z objawami alergii pokarmowej

    Co za bzdury. Wielcy dietetycy. To wszystko jezt biznes. Lepiej zrec prochy i suplementy niz jedzenie. Kumplowi dietatyk nie kazal jesc jaj -nawet swojskich- ale wyslal go do skleou po lecytyne(...) energii ale mimo to ludzie opychaja sie weglami. Zasade mam taka ze jedzenie mq byc nieprzetworzone a potrawy proste 3 do moze 5 skladnikow ( nie wliczam ziol i przypraw).

  • Re: Najdziwniejsze potrawy świata

    Ja nie mam doświadczenia w gotowaniu baranich jaj ale kiedyś przyrządzał je mój tato przy tzw. baranobiciu, po prostu obierał je ze skóry (dość grubej błony) kroił na plastry, mył dokładnie, następnie moczy się je przez całą noc (to prawdopodobnie po to aby pozbyć się specyficznego zapachu). Następnego dnia przyprawiał solą, pieprzem i smażył na patelni bądź grillował. Wszystkim zawsze bardzo

  • Re: Kotleciki z kaszy jaglanej

    Tyle zachodu żeby zrobić kotleciki z kasz albo z jaj-kiedy te potrawy same w sobie odpowiednio przprawione są pyszne i jeszcze to smażenie!

  • Re: Ketchup z czerwonej porzeczki

    Ten wspomniany przepis ze Smakera - świetna nazwa potrawy a w środku ani słowa o ketchupie - mnie po prostu wkurzył. To kpina i robienie sobie "jaj" z ludzi. Szkoda miejsca na takie pseudoprzepisy. Jeszcze w dodatku zdublowany. MODERATOR: USUNĄĆ TĘ KPINĘ!

  • Re: Nasz cel: Zdrowy układ krążenia!

    co za bzdurny artykuł, to są zalecenia dla kogoś kto całkowicie się nie rusza, poza tym kolejne straszenie jajkami, jak to się ma do badań i zaleceń naukowców japońskich, którzy zalecają spokojnie bez żadnych następstw zjadanie dwóch jajek dziennie. Naturalnie chodzi tutaj o żółtka jaj i im mniej przetworzone tym zdrowsze. Żółtko jaja zjedzone na surowo to prawdziwa bomba witaminowa, mineralna

  • Re: Tragiczne pomyłki w kuchni

    Sytuacja miała miejsce przed świetami Wielkanocy... Potrawy pogotowane, ciasta upieczone, mieszkanie i kuchnia wysprzątane... zostało tylko ugotowanie jajek do koszyczka i takich do majonezu... Godzina póxnowieczorna, wstawiłam chyba z tuzin jaj i padając już z nóg poszłam na chwile przysiąśc i odpocząc... nie wiem jak nie wiem kiedy ale oczy same się zamkneły.. Obudził mnie dopiero straszny

  • Re: Kosztuje słono

    Bardzo dobry artykul i przystepnie napisany. Osobiscie od ponad 10 lat w ogole nie dosalam potraw z nielicznymi wyjatkami (woda do gotowania makaronu, ryzu i ziemniakow oraz potrawy z jaj). Poczatkowo trudno bylo sie przyzwyczaic do smaku np. pomidora, ale szybko zaskoczylo i w tej chwili w ogole mi nie smakuja posolone potrawy. Wszystkich zachecam do ograniczenia solenia.