• Informacje na temat:

    polskie sery regionalne

Artykuły na temat: polskie sery regionalne
  • ...lekko, nowocześnie i pysznie. To prawda, że polskie sklepy za oceanem radzą sobie całkiem dobrze. Wędliny, słodycze, pieczywo, sery, zwłaszcza białe, oraz przetwory cieszą się dużym powodzeniem nie(...). Mają w czym wybierać. Oprócz kanonu - zup, pierogów, gołąbków czy mielonych - i domorośli kucharze, i szefowie kuchni coraz częściej sięgają po potrawy regionalne, dawne przepisy oraz lokalne smaki...

  • Tradycyjne polskie dania z mielonego mięsa

    Można przyrządzić z niego nie tylko klasyczne kotlety z cebulką. Warto skusić się też na inne regionalne potrawy - pulpety, klopsy i pieczenie.

  • Przewodnik po smacznej Polsce Magdy Gessler

    Magda Gessler przygotowała regionalny przewodnik kulinarny „Smaczna Polska”. Pięknie wydana książka zawiera regionalne produkty z całego kraju i najlepsze tradycyjne przepisy. Oto skrócony przewodnik po polskich smakach.

  • Wina i przekąski - nietuzinkowe kompozycje

    Oscypek do wina? Okazuje się, że podhalańskie sery doskonale komponują się z białym winem półsłodkim. Z kolei do portugalskich rybek i owoców morza świetnie pasują wina z Półwyspu Iberyjskiego. Poznaj niebanalne kompozycje smaków i aromatów. Radzi Maciej Lercel, ekspert z krakowskiego baru winnego BARaWINO.

  • Między morzami

    ...​Lubię Bałtyk, a polskie plaże uważam za najpiękniejsze, jednak temperatura wody nawet latem jest dla mnie zbyt niska.

  • Slow food, czyli jedz na zdrowie

    ...nie tylko sterylne normy produkcji, ale też chowu zwierząt i uprawy roślin. Dzięki temu produkty regionalne dostarczają naszemu organizmowi korzystne składniki, m.in. o 50-80 proc. więcej antyoksydantów...

  • Zupa z razowca najlepsza w Gdańsku, słony sernik - w Bydgoszczy

    ..."Zupa z Razowca" autorstwa Kamila Sadkowskiego z Sopotu oraz "Sernik na słono" Joanny Tosik z Torunia to dwa kolejne zwycięskie dania w finałach regionalnych konkursu "Polskie danie dla Europy".

  • Pasztet z selera wygrał w Krakowie, pstrągi puszczańskie - w Katowicach

    W miniony weekend (22-23 marca) odbyły się dwa kolejne finały regionalne konkursu "Polskie danie dla Europy". Pierwsze miejsce w Krakowie zajął "Pasztet z selera" Jadwigi Bobek z Bolesławca. W Katowicach wygrały "Polskie pstrągi puszczańskie" Krzysztofa Rosińskiego z Dąbrowy Górniczej.

  • "Pierogi z pieca" wygrały na Mazowszu

    Pierwszym daniem, które zakwalifikowało się do finału konkursu "Polskie danie dla Europy" zostały "Pierogi z pieca" autorstwa Pani Magdaleny Wenzel z Warszawy.

  • Wielki test o żywności - sprawdź wyniki

    ...półgęsek? a) pół pieczonej gęsi b) pół wędzonej piersi gęsi Zanim karpie zdominowały polskie wigilijne stoły, królowały na nich: a) dorsze b) szczupaki Runda 2 Krakowski obwarzanek(...)? a) lubelscy Żydzi b) kupcy z Czech Popularny produkt eksportowy polskiego drobiarstwa to "młoda polska gęś": a) gryczana b) owsiana Który z tych znaków jest nadawany przez Ministra Rolnictwa...

Wideo na temat: polskie sery regionalne
  • Pachniał jak skarpety parę dni noszone!

    Kosztowanie francuskich specjałów to nowe przeżycie dla uczestniczek „Projektu Lady" Półfinalistki programu trafią do prawdziwego zamku Chateau de Prye, w Nevers, w Burgundii, w którym urodziła się królowa Marysieńka. Czeka je przygotowanie wykwintnej kolacji dla reprezentantów arystokratycznych rodzin francuskich i polskich. Wybór produktów regionalnych, o których pojęcia raczej nie mają, okaże się bardzo zaskakującą przygodą. Szybka nauka i radzenie sobie w trudnych sytuacjach będą...