• Informacje na temat:

    pierogi przepisy kulinarne

Artykuły na temat: pierogi przepisy kulinarne
  • Boskie przepisy domowej kuchni

    ...i robi to tak dobrze, że ojcowie jezuici sami namówili ją, żeby zebrała swoje przepisy i udostępniła je innym. Właśnie wydaje kolejną książkę, tym razem o ciastach. Trudno jej w to uwierzyć, bo kiedyś(...) ziemniaczane, pierogi z kapustą czy drożdżowy zawijaniec z owocami i serem. - Najbardziej lubiłam zawijaniec, bo wtedy słodycze jadło się rzadko. Ludzie na wsi oszczędzali jajka, większość odnosiło się...

  • Najlepsze świąteczne przepisy

    Wigilia 20 przepisów na wigilijne zupy 40 przepisów na karpia Przepisy na dania z łososia Przepisy na dania ze śledzi Inne dania z ryb: Szczupak gdański Sandacz duszony z jabłkami Rolada z sandacza Panga w sosie cytrynowym Kergulena gotowana w warzywach Szczupak z sosem chrzanowym Pozostałe dania wigilijne: Pierogi z kapustą i grzybami Kluski z makiem...

  • Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz "Retrowarzywa"

    ...". Publikują swoje przepisy w ogólnopolskich magazynach, takich jak: "Moje Gotowanie", "Miasto Kobiet", "Moda na Zdrowie", "KUKBUK", a w krakowskim radio KRK.FM prowadzili kulinarne pogaduchy w audycji(...) - technolog żywienia, a prywatnie pasjonat gotowania. Odpowiada za część merytoryczną, gotowanie oraz przepisy przygotowane specjalnie na potrzeby tej publikacji. Grzegorz Targosz - fotograf, absolwent...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...- Przeciętny Kanadyjczyk czy Amerykanin wie, że z Polski pochodzą pierogi i dobra wódka. Dopiero po przyjeździe do Polski otwierają oczy i kubki smakowe ze zdumienia. I w Ameryce, gdzie mieszkaliśmy(...) polsku. Nowoczesne przepisy kuchni polskiej".

  • Smaki zza miedzy

    Polaków dziwi, że w prawdziwym ukraińskim barszczu pływa fasolka z tartym burakiem, ziemniakami i kapustą. Ukraińcom z kolei nie mieści się w głowie, że my do tej zupy - oprócz świątecznych uszek - nie wrzucamy już nic więcej. Jeśli chodzi o "ruskie" pierogi, to najbardziej rosyjskie są tak naprawdę te z mięsem, a nadziewane ziemniakami, kapustą, serem czy wiśniami - tak bardzo popularne w Polsce...

  • Ciastecznik, Daniel Coceancig

    ...zdecydują się wpaść do ciebie wiosną, latem, jesienią czy zimą - dzięki tej książce zawsze będziesz mieć w zanadrzu pomysł na pyszny deser. Przepisy w niej zawarte są proste i sprawdzone - przy ich użyciu(...) początkiem rocznej wędrówki przez coraz oryginalniejsze przepisy. Każdy z nich jest dla autora jak własne dziecko - owocem pasji i doświadczenia. Dlatego też przy wszystkich przepisach znajdziemy osobne...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    Światowej sławy dziennikarka i komentatorka polityczna, laureatka Pulitzera. Prywatnie żona marszałka sejmu Radosława Sikorskiego, pani na dworku w Chobielinie. Gotuje, uprawia ogród i popularyzuje naszą kuchnię wśród swoich rodaków w książce "Przepisy z mojego ogrodu". Łukaszowi Modelskiemu opowiada, jakie smaki odkryła w Polsce.

  • Przewodnik po smacznej Polsce Magdy Gessler

    Magda Gessler przygotowała regionalny przewodnik kulinarny „Smaczna Polska”. Pięknie wydana książka zawiera regionalne produkty z całego kraju i najlepsze tradycyjne przepisy. Oto skrócony przewodnik po polskich smakach.

  • Sens ostatków i Wielkiego Postu

    Powinno się pościć przede wszystkim od tego, co nas jakoś zniewala, co nam przeszkadza w spotkaniu ze sobą, i z innymi. I to będą różne rzeczy, dla niektórych to będzie telewizja, dla niektórych internet... - znane kucharki, Siostry Anastazja i Salomea tłumaczą sens ostatków i Wielkiego Postu. Zdradzają nam też swoje przepisy na serowe oponki, zalewajkę z ziemniakami i makaron z łososiem.

  • Siostra Anastazja: Nie można co do joty kierować się przepisem

    Od lat gotuje i piecze dla krakowskich jezuitów, którzy namówili ją na wydawanie książek kucharskich. Do tej pory sprzedano ich ponad 3 miliony egzemplarzy. Czytelnicy uwielbiają przepisy Siostry Anastazji Pustelnik, bo jej dania zawsze się udają. Rozmawiamy o tajnikach gotowania, życiu zakonnym, rodzinie i o tym, jak przylgnęło do niej imię Anastazja.

Dyskusje na temat: pierogi przepisy kulinarne
  • Re: blogi kulinarne

    Ja też lubię zaglądać na blog Mirabelki:-) Kiedyś na Smakerze wydawało mi się, że jej przepisy są nieco za trudne i fantazyjne jak na moje możliwości. Zmienilam zdanie, wiele z nich jest przystępnych dla początkujących. I bardzo ciekawych. Z blogów innych smakerowiczów polecam też np. prowadzony przez Trele-Morele http://silasmaku.blogspot.com/. Najwięcej jest tam słodkości, ale także przepisy

  • Re: pierogi z miesem mielonym

    Moje wrażenia są takie,że farsz z mięsa podsmażonego rozsypywal mi się w trakcie klejenia pierogów. Masa z mięsa surowego była za to bardziej kompaktowa w trakcie "produkcji".Próbowałyście przepisu na pielmieni -co prawda z surowego mięsa mieszanego..? Mi wychodziły całkiem smaczne. http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/pierogi/pielmienie-(przepis-z-komentarzem).html