• Informacje na temat:

    pierogi przepisy kulinarne

Artykuły na temat: pierogi przepisy kulinarne
  • Boskie przepisy domowej kuchni

    ...i robi to tak dobrze, że ojcowie jezuici sami namówili ją, żeby zebrała swoje przepisy i udostępniła je innym. Właśnie wydaje kolejną książkę, tym razem o ciastach. Trudno jej w to uwierzyć, bo kiedyś(...) ziemniaczane, pierogi z kapustą czy drożdżowy zawijaniec z owocami i serem. - Najbardziej lubiłam zawijaniec, bo wtedy słodycze jadło się rzadko. Ludzie na wsi oszczędzali jajka, większość odnosiło się...

  • Najlepsze świąteczne przepisy

    Wigilia 20 przepisów na wigilijne zupy 40 przepisów na karpia Przepisy na dania z łososia Przepisy na dania ze śledzi Inne dania z ryb: Szczupak gdański Sandacz duszony z jabłkami Rolada z sandacza Panga w sosie cytrynowym Kergulena gotowana w warzywach Szczupak z sosem chrzanowym Pozostałe dania wigilijne: Pierogi z kapustą i grzybami Kluski z makiem...

  • Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz "Retrowarzywa"

    ...". Publikują swoje przepisy w ogólnopolskich magazynach, takich jak: "Moje Gotowanie", "Miasto Kobiet", "Moda na Zdrowie", "KUKBUK", a w krakowskim radio KRK.FM prowadzili kulinarne pogaduchy w audycji(...) - technolog żywienia, a prywatnie pasjonat gotowania. Odpowiada za część merytoryczną, gotowanie oraz przepisy przygotowane specjalnie na potrzeby tej publikacji. Grzegorz Targosz - fotograf, absolwent...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...- Przeciętny Kanadyjczyk czy Amerykanin wie, że z Polski pochodzą pierogi i dobra wódka. Dopiero po przyjeździe do Polski otwierają oczy i kubki smakowe ze zdumienia. I w Ameryce, gdzie mieszkaliśmy(...) polsku. Nowoczesne przepisy kuchni polskiej".

  • Nasz rodzinny przepis na pierogi

    Często zadają mi pytanie: "Jaka jest twoja ulubiona potrawa?". Choć zawsze odpowiadam, że preferuję kuchnię japońską, tak naprawdę powinnam powiedzieć, że pierogi - przepyszne polskie pierogi, które moja mama - Martha Kostyra - potrafiła świetnie przyrządzić w wielu wcieleniach: ruskie, z kapustą, jagodami, brzoskwiniami, śliwkami czy morelami. Każdy w naszej rodzinie szalał na punkcie tych...

  • Uczta królowej

    Znajomi nazywają ją lepszą wersją Nigelli Lawson. Bo Malika gotuje z pasją i nawet z prostych dań potrafi zrobić dzieła sztuki kulinarnej. Ale jej droga na szczyt była długa. Zanim dotarła do finału programu Top Chef i zyskała sławę, przez lata uczyła w szkole, wychowywała trzy córki, a o własnej restauracji mogła jedynie pomarzyć. Odważyła się przed czterdziestką. Bo jak mówi: to czas, kiedy...

  • Smaki zza miedzy

    Polaków dziwi, że w prawdziwym ukraińskim barszczu pływa fasolka z tartym burakiem, ziemniakami i kapustą. Ukraińcom z kolei nie mieści się w głowie, że my do tej zupy - oprócz świątecznych uszek - nie wrzucamy już nic więcej. Jeśli chodzi o "ruskie" pierogi, to najbardziej rosyjskie są tak naprawdę te z mięsem, a nadziewane ziemniakami, kapustą, serem czy wiśniami - tak bardzo popularne w Polsce...

  • Wszystkie smaki Majorki

    ...kolacje. Natychmiast zaprosił mnie na lunch, na którym prezentowane będą historyczne przepisy z terenu wyspy i tak oto znalazłam się w sytuacji, w której konsumowałam szereg niesamowitych dań(...) pierwszego wieczora, ale miałam nadzieję wytropić sekrety kulinarnego połączenia kultur. Następnego dnia, rozpoczęłam drogę w Pollensa. Miasto założone przez Katalończyków w XIII wieku, zachowało...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    Światowej sławy dziennikarka i komentatorka polityczna, laureatka Pulitzera. Prywatnie żona marszałka sejmu Radosława Sikorskiego, pani na dworku w Chobielinie. Gotuje, uprawia ogród i popularyzuje naszą kuchnię wśród swoich rodaków w książce "Przepisy z mojego ogrodu". Łukaszowi Modelskiemu opowiada, jakie smaki odkryła w Polsce.

  • Przewodnik po smacznej Polsce Magdy Gessler

    Magda Gessler przygotowała regionalny przewodnik kulinarny „Smaczna Polska”. Pięknie wydana książka zawiera regionalne produkty z całego kraju i najlepsze tradycyjne przepisy. Oto skrócony przewodnik po polskich smakach.

Dyskusje na temat: pierogi przepisy kulinarne
  • Re: blogi kulinarne

    Ja też lubię zaglądać na blog Mirabelki:-) Kiedyś na Smakerze wydawało mi się, że jej przepisy są nieco za trudne i fantazyjne jak na moje możliwości. Zmienilam zdanie, wiele z nich jest przystępnych dla początkujących. I bardzo ciekawych. Z blogów innych smakerowiczów polecam też np. prowadzony przez Trele-Morele http://silasmaku.blogspot.com/. Najwięcej jest tam słodkości, ale także przepisy

  • Re: pierogi z miesem mielonym

    Moje wrażenia są takie,że farsz z mięsa podsmażonego rozsypywal mi się w trakcie klejenia pierogów. Masa z mięsa surowego była za to bardziej kompaktowa w trakcie "produkcji".Próbowałyście przepisu na pielmieni -co prawda z surowego mięsa mieszanego..? Mi wychodziły całkiem smaczne. http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/pierogi/pielmienie-(przepis-z-komentarzem).html