• Informacje na temat:

    pasteryzowanie w butelkach

Artykuły na temat: pasteryzowanie w butelkach
  • Cała prawda o mleku z butelki

    Czy warto często zmieniać mieszankę, przygotowywać ją na zapas, pilnować, by maluch zjadł całą porcję? To częste wątpliwości młodych mam. Rozwiewamy wszystkie!

  • Soki i ich rodzaje - co warto wiedzieć

    Soki zagęszczone, soki z soku zagęszczonego, soki NFC, soki pasteryzowane, soki 100% i po prostu soki - czym się od siebie różną i co trzeba o nich wiedzieć? Warto znać odpowiedzi na te pytania i nie dać się zwieść mitom, bo sok, niezależnie od rodzaju, to produkt wartościowy, który warto włączyć do codziennej diety.

  • Żywe soki - zdrowe i pyszne

    ...​Sklepowe półki wprost uginają się od różnego rodzaju soków. Jedne są w kartonach, inne w butelkach. Jedne mętne, z miąższem, inne klarowne. Pasteryzowane, odtworzone z zagęszczonego soku lub świeżo wyciskane, jednodniowe. Jak w tym gąszczu produktów wybrać te najlepsze, najwartościowsze i czy w ogóle mają one pozytywny wpływ na nasze zdrowie? Czy w ogóle warto je pić?

  • ..., niepasteryzowane, sprzedawane w butelkach, w lodowkach, i te ktore stoja obok Coca Coli i innych napojow... Smak swiezych produktow jest zupelnie inny w tym i masla o tych dlugoterminowych... ale...

  • Żeby nabiał się nie zepsuł

    Dzięki tym sposobom produkty dłużej zachowają świeżość.

  • Tymianek na kaszel

    ​Roślina ta zawiera spore ilości leczniczego olejku eterycznego, którego składnikami są tymol i karwakrol oraz flawonoidy, garbniki, związki goryczowe i kwasy fenolowe.

  • Sok ze świeżych pomidorów

    Przygotowanie: Pomidory umyj, przetnij na pół, wytnij twarde gniazda nasienne. Dodaj obraną i pokrojoną w plastry cebulę. Następnie zmiksuj przy pomocy...

  • Sezon rabarbarowy trwa krótko, dlatego teraz często robię ciasta i desery, a także przetwory z rabarbaru. Część pokrojonych łodyg zamrażam, abym również zimą mogła przygotowywać różne słodkości.

  • Kuracja z kaliny wraca do łask

    Kalina koralowa rośnie na leśnych polanach, przy drogach, nad brzegami rzek i strumieni. Jej szkarłatnoczerwone owoce zbieramy we wrześniu i październiku. Roślina pomaga zwalczyć jesienne przeziębienie. Jednak przez nasze babcie była stosowana także w innych przypadkach. Jakich?

  • Czas na lecznicze mikstury

    Pełnia lata to czas na przygotowanie przetworów, które jesienią i zimą pomogą nam szybciej wrócić do zdrowia. Aronia i pigwa wyleczą przeziębienie, wiśnie ukołyszą do snu. Bursztyn złagodzi ból głowy i rozgrzeje obolałe stawy, śliwki pomogą przy zaparciach. Sok lub kompot z jagód skutecznie leczy biegunkę i zatrucie pokarmowe.

Wideo na temat: pasteryzowanie w butelkach
  • Soki i ich rodzaje. Co warto wiedzieć?

    Soki zagęszczane powstają poprzez skoncentrowanie wszystkich wartościowych składników soku wyciśniętego z owoców lub warzyw. Otrzymuje się je poprzez odparowanie wody i aromatu. Soki nie z soku zagęszczonego tzw. NFC, czyli soki bezpośrednie. Otrzymuje się je z soku wyciśniętego z owoców, który jest poddawany pasteryzacji. Soki niepasteryzowane charakteryzują się bardzo krótkim okresem przydatności do spożycia i wymagają chłodniczych warunków transportu. Soki można rozlewać do butelek...