• Informacje na temat:

    orzeszki ziemne

Artykuły na temat: orzeszki ziemne
  • ​Orzeszki przedłużają młodość

    Są źródłem wielu składników pokarmowych, które poprawiają nastrój i chronią przed starzeniem. To m.in. wit. E - zwana witaminą młodości, witaminy z grupy B, które wspierają pracę mózgu i chronią przed demencją, a także tryptofan - tzw. hormon szczęścia. Orzeszki ziemne niestety są tłuste, więc tuczą. Zwłaszcza te prażone i  solone: tych unikaj!

  • Polędwica wieprzowa w cytrynach confit i orzeszkach ziemnych.

      Moja ciągnąca się od ponad miesiąca choroba nie pozwala mi na wielkie gotowanie. Robię zupy w tym nasz polski, zdrowotny rosół, mięsa, ryby – tych...

  • Filet ze śledzia na musie z orzeszków ziemnych

    ...1.Zaczynamy od przygotowania musu orzeszkowego. Solidną garść orzeszków ziemnych rozdrabniamy. Można to zrobić siekając orzeszki nożem, rozbijając tłuczkiem do mięsa przez ściereczkę. Ja użyłam tarki do orzechów o dużych oczkach. Orzeszkiprażymy na suchej patelni. Kiedy poczujemy wyraźny orzechowy zapach dokładamy łyżkę masła, mieszamy, aż masłosię roztopi. W 100 g śmietany roztrzepujemyjedno...

  • Śledź faszerowany orzeszkami ziemnymi

    ...posiekać je nożem, albo tak jak ja, użyć specjalnej tarki do orzechów odużych oczkach. 5. Rozdrobnione orzeszki prażymy na suchej rozgrzanej patelni. Kiedy wyraźnie poczujemy zapach...

  • „Arachidowe love” – nowy trend w designie

    Kochamy ziemne orzeszki. Są pyszne, odżywcze, chętnie dodajemy je do ulubionych przekąsek – zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Niedawno wielką miłością do nich zapałali projektanci.

  • Serce "lubi" orzeszki

    Beztłuszczowa mąka z orzeszków ziemnych, całe orzechy i olej arachidowy zmniejszają ryzyko chorób serca - odkryli naukowcy z amerykańskiego Departamentu Rolnictwa.

  • ...pomocą blendera zmiksuj orzeszki ziemne z cukrem pudrem (1 łyżka na 100 gramów) i szczyptą soli. Fistaszki możesz najpierw uprażyć na patelni, ale nie jest to konieczne. Powstała masa musi być gładka...

  • Masło orzechowe i jego właściwości

    Wyrabia się je z orzeszków ziemnych. Ten klasyczny składnik kuchni amerykańskiej został wymyślony w XIX w. przez lekarza Johna Harveya Kellogga – tego samego, któremu zawdzięczamy płatki kukurydziane.

  • Skorupki po orzeszkach ziemnych świetnie sprawdzą się jako drenaż dla kwiatów hodowanych w domu. Ułóż je zamiast żwirku na dnie doniczki...

  • Olej arganowy - łagodzi bóle stawów, zapobiega zmarszczkom

    Nazywany jest eliksirem młodości. Zawiera wit. E, nienasycone kwasy tłuszczowe i sterole roślinne. Spożywcza odmiana oleju ma lekko czerwonawy kolor i delikatny posmak orzeszków ziemnych.

Wideo na temat: orzeszki ziemne
  • Zmysłowe smaki: Mazurek "Snickers"

    Mazurek "Snickers" to słodko-słona propozycja na wielkanocny stół. Kruchy spód, masa czekoladowo-kajmakowa i orzeszki ziemne tworzą interesujące połączenie, do złudzenia przypominające popularny batonik. Wypróbujcie nasz przepis! Mazurek „Snickers” – dokładny przepis znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub „Zmysłowe smaki” na Facebooku! Zobacz też inne przepisy na świąteczne ciasta

  • Kuchnia inspirowana wakacjami

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" ekspertka kulinarna Anna Starmach i uczestniczka "Ugotowanych" Małgorzata Trębacz-Piotrowska przygotowały dania zainspirowane kulinarnymi wspomnieniami z wakacji. Przedstawiły przepis na szaszłyki z kurczaka z sosem z orzeszków ziemnych, faszerowane papryczki pimientos, smażony makaron z krewetkami i wołowiną oraz wątróbki drobiowe w sosie z sherry. - Wspominam wakacje, bo bardzo dużo tam jadłam i wróciłam z głową pełną pomysłów - powiedziała Starmach.

Dyskusje na temat: orzeszki ziemne