• Informacje na temat:

    oddzielanie bialek

Artykuły na temat: oddzielanie bialek
  • Pierogi leniwe

    1. Ziemniaki mielimy z twarogiem. Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z masłem i dodajemy do masy serowo-ziemniaczanej razem z przesianymi mąkami, solą...

  • Sernik gotowany z brzoskwiniami

    Przygotowanie: Oddzielamy żółtka od białek. Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Nie przerywając ucierania, dodajemy do...

  • Torcik z truskawkami

    Przygotowanie: Truskawki rozmrażamy na sitku, by pozbyć się nadmiaru soku. Z umytej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Żółtka oddzielamy od białek...

  • Iskierka nadziei...

    Od kilku tygodni cała Polska zbiera pieniądze na leczenie 7-letniej Zuzi z Opolszczyzny chorej na EB, czyli pęcherzowe oddzielanie się naskórka. To jedna z ponad 6 tys. tzw. chorób rzadkich, które jednak wcale nie są takie rzadkie, bo dotyczą co 25. przychodzącego na świat dziecka.

  • Bita śmietana bez... śmietany

    Ciasta z owocami, musy, galaretki... Bita śmietana pasuje do wszystkich owocowych deserów. Ale nie każdy może sobie pozwolić na takie kulinarne szaleństwo. Wypróbujmy więc lżejsze wersje.

  • Deser z wiśniami

    Będzie doskonały do espresso lub cappuccino.

  • Torcik makowy w czekoladzie

    Zamiast tradycyjnego makowca.

  • Klasyczny piaskowiec z pudrem

    Podawaj z bitą śmietaną.

  • Placek cytrynowy z lukrem

    Dekoruj plasterkami cytryny lub limonki.

  • Kulki z szynką, serem i musztardą

    Sposób na młode ziemniaki.

Wideo na temat: oddzielanie bialek
  • Jak szybko oddzielić żółtko od białka? Banalny trik

    Oddzielanie żółtka od białka to zmora każdego początkującego kucharza - dla wielu z nas magią jest oddzielanie, którego z taką łatwością dokonują nasze mamy, babcie czy inni doświadczeni rodzinni kucharze. Zwykle robią to już podczas otwierania skorupki, wyłuskując żółtko do jednej z połówek skorupki... To wcale nie musi być trudną sztuką - wystarczy znać jeden trik, by już zawsze błyskawicznie