• Informacje na temat:

    mrozenie grzybow

Artykuły na temat: mrozenie grzybow
  • Świeżo zebrane grzyby bardzo brudzą dłonie i trudno je później doszorować. Dlatego chroń je rękawiczkami. Gdy zamrażasz grzyby na zimę, przed schowaniem...

  • Przetwory z grzybów

    Zamiast przepłacać w sklepie za te przysmaki, przyrządźmy je sami.

  • ...grzybowych. Zioła możesz dodać, posypując je prosto na talerz przed podaniem zupy. ✓Grzyby mogą być świeże lub mrożone. Jeśli są mrożone, przed wrzuceniem do zupy trzeba je rozmrozić i namoczyć, tak samo jak świeże grzyby. ✓ Makaron, zacierki, grzanki, kasza perłowa, manna lub krakowska – oto niektóre dobre dodatki do zupy grzybowej. Można ją też przygotować z ziemniakami lub ryżem.

  • Aromatyczna zupa krem

    Borowiki, podgrzybki, kozaki i maślaki można mrozić na surowo (bez blanszowania).

  • Trzeba wiedzieć, jakie zbierać

    Jeśli nie jesteśmy pewni, czy dany grzyb jest jadalny, lepiej zostawmy go w lesie.

  • Tunezyjska szakszuka

    Szakszukę, czyli jajka na warzywach można przygotować z dodatkiem różnych jarzyn: papryki, fasolki, kukurydzy, cukinii, a także z grzybami, albo kiełbasą i serem.

  • Grzyby jadalne: pieczarka łąkowa, mleczaj smaczny, mleczaj rydz, opieńka miodowa

    Pieczarka łąkowa. Inne nazwy: pieczarka polna, zwyczajna JAK WYGLĄDA? Kapelusz ma średnicę od 5 do 11 cm. U młodych grzybów jest zamknięty i niemal...

  • Czy jedzenie produktów z pleśnią jest bezpieczne dla zdrowia?

    Pleśń to zwykle włochata, zielona lub niebieska narośl na żywności, której towarzyszy nieprzyjemny zapach. Jest to nic innego jak grzyb, niewidoczny gołym okiem. Zarodniki mają zaledwie kilka mikronów długości, jednak pod wpływem korzystnych warunków (jakie stwarza żywność bogata w białko i cukry), momentalnie rozrastają się tworząc grzybnię. Te zmiany są już zauważalne. Niektórzy są przekonani, że spleśniałe miejsce wystarczy odciąć i można jeść dalej, nie szkodząc sobie. Czy jest tak naprawdę?

  • Czas na kurki

    ...po jednym żółtku, nadal ubijaj. Na koniec dodaj śmietanę i chwilę ubijaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Połową ciasta francuskiego wyłóż spód i boki formy. Do środka włóż masę grzybowo(...). Wykrawaj szklanką kółka, nakładaj farsz grzybowy, dokładnie sklejaj. Tak samo postępuj z pozostałym ciastem. Zagotuj półtora litra wody. Dodaj łyżeczkę soli. Pierogi wrzucaj do osolonej wrzącej wody...

  • Grzybowe smakołyki

    ...sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą grzybową. Podsyp ciasto odrobiną mąki i lekko rozwałkuj. Wyłóż ciastem natłuszczoną formę keksową. Napełnij ją masą grzybową, starając się, żeby grzyby smażone(...) ciasto na cienki placek, szklanką wykrawaj kółka, nakładaj farsz grzybowy i zlepiaj pierogi. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody, posyp...

Wideo na temat: mrozenie grzybow
  • Suszone warzywa zdrowsze od mrożonek

    Suszenie doprowadza do dużo niższych strat niż w przypadku mrożenia czy sterylizacji. Uniemożliwia także rozwój bakteriom, grzybom oraz pleśniom, dzięki czemu produkty mogą być przechowywane przez długi czas.