• Informacje na temat:

    miód rzepakowy

Artykuły na temat: miód rzepakowy
  • Miód. Jak wybrać najlepszy?

    ...antybakteryjne. Naukowcy podejrzewają ponadto, że miód wzmacnia kości. To ważna wiadomość dla osób zagrożonych osteoporozą. Jednak codzienne spożycie miodu musi być wsparte ćwiczeniami zalecanymi w profilaktyce osteoporozy (piszemy o nich obok). By miód nie stracił swych właściwości leczniczych, nie można go ogrzać do temp. wyższej niż 40°C.

  • Zdrowy jak miód

    Dobra wiadomość: Polacy znów doceniają miód. Statystycznie każdy z nas zjada go pół kilograma rocznie. Czy to mniej, czy więcej niż w czasach Jana Kochanowskiego, kiedy zalety miodu wychwalali medycy, kucharze i poeci? Nie wiadomo. Pewne jest za to, że jedzenie miodu wychodzi nam na zdrowie. Jaki pomoże pozbyć się przeziębienia, a jaki poprawi trawienie? Sprawdziliśmy.

  • Najlepiej pić miód w postaci roztworu wodnego (1 łyżeczka na szklankę letniej wody), przygotowanego na 10-12 godzin przed wypiciem.

  • Miód - lek dla każdego

    Miód zaliczany jest do super żywności. Dlaczego? Nie tylko ze względu na smak, ale także dzięki właściwościom antyseptycznym. Miód jest także cennym lekiem przeciwzapalnym, przeciwdziała zakażeniom i... zimowemu zmęczeniu. To także zamiennik białego cukru.

  • Miód – słodki podarunek z wakacji

    Lubią go chyba wszyscy, zwłaszcza dzieci. Nic dziwnego, miód jest skoncentrowanym źródłem cukrów prostych, które są szybko trawione. Błyskawicznie trafiają one do krwi, a stąd do wszystkich komórek(...) to prawdziwa skarbnica prozdrowotnych składników. Miód zawiera sporo witamin: A, B, C i K oraz ponad 30 różnych składników mineralnych, barwniki, przeciwutleniacze oraz cenne substancje...

  • Miód miodowi nierówny

    ...- rzepakowy i gryczany. W infekcjach dróg moczowych i nerek - akacjowy lub wrzosowy. Na kłopoty trawienne i dla żołądka - akacjowy. Zdaniem eksperta Mimo jego licznych właściwości prozdrowotnych, miód(...) etykiecie: "mieszanka miodów pochodzących z krajów członkowskich UE i spoza UE" nie powinna być zachętą do zakupu. Prawdziwy miód lekko drapie w gardle. By sprawdzić, czy nie jest zafałszowany cukrem...

  • W spiżarni mam zawsze różne miody – obowiązkowo wielokwiatowy, lipowy i spadziowy. Niezwykle aromatyczne są akacjowy, wrzosowy i rzepakowy, które nadają większości potraw niepowtarzalny smak.

  • Dobra wiadomość: Polacy znów doceniają miód. Statystycznie każdy z nas zjada go pół kilograma rocznie. Czy to mniej, czy więcej niż w czasach Jana Kochanowskiego, kiedy zalety miodu wychwalali medycy, kucharze i poeci? Nie wiadomo. Pewne jest za to, że jedzenie miodu wychodzi nam na zdrowie. Jaki pomoże pozbyć się przeziębienia, a jaki poprawi trawienie? Sprawdziliśmy.

  • Kuracje na bazie miodu

    Działa skutecznie jak niektóre leki. Warto mieć miód w domu i korzystać z jego właściwości.

  • Zamiast suplementu - miód

    Słodka terapia wzmacnia odporność i służy sercu. Miód niszczy wirusy i bakterie, zapobiega wrzodom żołądka i jelit.

Dyskusje na temat: miód rzepakowy
  • Re: Prawdziwy vs. sztuczny miód

    następujące miody: Miód wrzosowy Miód rzepakowy Miód lipowy Miód kremowy Mniszek Lekarski Miód kremowy Lipa z Bławatkiem Miód Akacjowy Miód Gryczany Miód Wielokwiatowy Miód nie jest zarejestrowany jako lek(...)Polecam Wam ciekawy artykuł na temat miodu:-) Czy znasz właściwości lecznicze miodu pszczelego? Na pewno nie wiesz o tym , że miód ma wiele właściwości leczniczych.. Zapoznaj się z artykułem a sam

  • Re: Miód - słodkie lekarstwo

    miód rzepakowy i spadziowy mogę jeść non stop jak miś:))

  • Re: miody, pasieka, miody pitne

    NAJPRĘDZEJ KRYSTALIZUJE SIĘ MIÓD RZEPAKOWY NA PIERWSZY RZUT OKA WYGLĄDA JAK SMALEC I JEST BARDZO TWARDY. NIE POWINNO SIĘ GO PODAWAĆ DO GORĄCYCH PŁYNÓW POWYŻEJ 47 STOPNI C PONIEWAŻ TRACI TO CO NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWE.DLA WZMOCNIENIA ORGANIZMU NAJLEPIEJ PIĆ RANO NA CZCZO1/2 SZKL WODY Z 1 ŁYŻECZKĄ MIODU PRZYGOTOWANE WIECZOREM DNIA POPRZEDNIEGO

  • Re: Który miód jest najlepszy?

    RZEPAKOWY na serducho NAJLEPSZY !!!

  • Re: lecznicze właściwości miodu

    Jeżeli chodzi o produkcję to dotyczy ona takich produktów jak: miód z propolisem, miód z cynamonem i miodoczekolada. Pozostałe miody są konfekcjonowane :) myślę że ten termin jest znany:) Co do uli jak to ujął szanowny gość "plastikowych" to jest to tylko ergonomiczne podejście do pracy. Pszczoły składają miód do plastrów woskowych a nie do plastikowych pudełek. Wracając do nie skrystalizowanego

  • Re: Słodkie lekarstwa

    mnie najbardziej smakuje miód rzepakowy

  • Re: lecznicze właściwości miodu

    . Znaczna zawartość acetylocholiny, potasu i magnezu wpływa korzystnie na metabolizm mięśnia sercowego, stabilizując ciśnienie krwi. Miód rzepakowy ceniony jest przy przeziębieniach, łagodzi kaszel(...) przyłożenie miodu na oparzoną skórę zabezpiecza ją przed tworzeniem pęcherzy i rozwojem zakażenia. Miód rzepakowy bogaty jest w bor, niezbędny do budowy tkanki kostnej.

  • Re: Zamiast suplementu - miód

    A JAK SPRAWDZIĆ MIÓD SKRYSTALIZOWANY ,np. rzepakowy ,który po odwirowaniu z ula krystalizuje się w ciągu kilku dni?????????????????

  • Re: lecznicze właściwości miodu

    Miód manuka różni się od dostępnych w Polsce miodów tylko tym, że nie można go w Polsce pozyskać. Wiele miodów polskich jest lepszych, np. nawłociowy, rzepakowy, czy akacjowy. Dystrybutor miodu Manuka wyłożył tylko duże środki na marketing i reklamę i dlatego ludzie myślą, że ten miód jest lepszy. A co do wymienionych przez autorkę tematu właściwości, to miód gryczany ma ich zdecydowanie więcej

  • Re: Jaki miód wybrać?

    W zakresie naturalnego procesu krystalizacji miodu to czysto-gatunkowe miody spadziowe i akacjowy krystalizują znacznie później - nawet dopiero po roku czasu od daty miodobrania. A z kolei miód mniszkowy, czy rzepakowy już po kilku tygodniach. Czas krystalizacji miodów zależy od proporcji zawartych w nim naturalnych cukrów tj. glukozy do fruktozy.