• Informacje na temat:

    mielenie miesa w sklepie

Artykuły na temat: mielenie miesa w sklepie
  • W sklepach najczęściej znajdziemy mięso mielone wieprzowe lub wieprzowo-wołowe. Gotowe porcje mają jednak tę wadę, że...

  • Możesz kupić świeże mięso w sklepie i poprosić o zmielenie. Chcesz przygotować je sama? Przyda ci się dobra maszynka do mielenia, najlepiej elektryczna.

  • Tydzień temu mogłaś zrzucić winę na drobny druczek. I nie czytać informacji zamieszczanych na opakowaniach produktów spożywczych. Ale dziś wymówka nie przejdzie. Bo zgodnie z nowymi przepisami od połowy grudnia litery na etykietach będą większe, a dane bardziej szczegółowe. Czy dzięki temu zaczniemy zwracać uwagę na to, co jemy? Najpierw trzeba wiedzieć, które składniki nam szkodzą – mówią dietetycy. A na ten temat często mamy mylne pojęcie.

  • Kupujemy mięso

    L​epszy drób czy wołowina, mięso od rzeźnika czy foliowane z supermarketu? Na co warto zwrócić szczególną uwagę, aby mięso, które pojawi się na twoim talerzu, było nie tylko świeże i smaczne, ale i zdrowe?

  • Kto miele rozpuszczalną kawę w młynku

    Beata i Artur Barcisiowie - nie stawiają przed sobą wielkich wyzwań, nie mają szalonych aspiracji, nie zmieniają siebie na siłę. Jest przecież dobrze tak, jak jest.

  • Mieszaj zioła

    ​Sama przygotuj przyprawy, dzięki którym idealnie doprawisz różne potrawy. Będą tańsze niż te ze sklepu i zdrowsze, bo bez glutaminianu sodu. Ziarna przypraw utrzyj w moździerzu lub zmiel w młynku do kawy.

  • Najpopularniejsze gatunki to arabica i robusta. W sklepach często dostaniemy mieszankę obu. Warto zwrócić uwagę na ten szczegół, bo gatunek kawy decyduje o jej smaku.

  • Jak przechowywać żywność, aby przedłużyć jej trwałość?

    ...zwrócić uwagę w sklepie na to, w co sprzedawca zawija wędlinę. Najlepszym rozwiązaniem byłoby, gdyby pakował ją w papier pergaminowy, tak jak było to kilka lat temu. Niestety, obecnie najczęściej(...) zakupów. Należy unikać ich krojenia na tej samej desce czy krajalnicy. W tym przypadku lepiej zaopatrzyć się w większym sklepie, gdyż te zasady są w nich bardziej przestrzegane, dodaje Gabriela...

  • O, kurczę!

    Żeby wyobrazić sobie, dlaczego w dawnej kuchni polskiej ceniono pieczone pulardy, trzeba spróbować dobrze przyrządzonego kurczaka. Krok pierwszy? Kupić zagrodowego, bo te są najsmaczniejsze. Mają mięso soczyste, lekko żółte, jeżeli jadły kukurydzę, jasne, gdy karmiono je owsem. Krok drugi? Znaleźć przepis, który zwykłego kurczaka zmieni w danie wyjątkowe.

  • Nasyć się latem

    Zainspirowani smakami poznanymi podczas dalekich podróży. Zachwyceni obfitością warzyw na straganach ułożyliśmy menu na schyłek lata. Jarzyny łączyliśmy z rybami, mięsem i egzotycznymi przyprawami. Pamiętając, żeby wszystkie dania były łatwe i szybkie do zrobienia.