• Informacje na temat:

    masło czy margaryna dieta

Artykuły na temat: masło czy margaryna dieta
  • Masło, margaryna czy olej?

    ...70 proc. udarów dotyka osoby, które mają prawidłowy poziom cholesterolu. Czemu więc pogląd, że należy jeść margarynę zamiast masła ma się dobrze? Mówi się, że margaryna jest źródłem dobroczynnych(...) tych znajdujących się w tłustych rybach morskich, nie są biologicznie aktywne. To znaczy, że abyśmy mogli odnieść korzyści zdrowotne, muszą zostać przekształcone przekształcone w naszym organizmie...

  • Czym zastąpić masło na co dzień?

    Nikogo nie trzeba chyba przekonywać, że masło w rozsądnych ilościach jest bardzo zdrowe – zawiera witaminy A, D oraz E niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak cena śmietankowej kostki może skutecznie odstraszyć jej amatorów, mimo że wielu z nich nie wyobraża sobie polskiej kuchni bez ukochanego masła. Trudno się dziwić – wszyscy dodajemy je do kanapek i wypieków, a jego smak...

  • Dieta zapisana w DNA

    Genodieta jest to nic innego jak spersonalizowane menu naszego profilu genetycznego. To coś w stylu indywidualnej instrukcji jedzenia, z którą się urodziliśmy. Pokazuje, z produktów nasze ciało(...) naszemu łańcuchowi DNA. Czym jest genodieta i na czym tak naprawdę polega? Na te i inne pytania odpowiada dr hab. n. med. Iwona Wybrańska.

  • Dieta doktora Ornisha

    .... Ornisha należy spożywać, ale co kilka dni. W tej grupie jest smażony drób, czerwone mięso, żółtka jaj, smażone ryby, masło, podroby. 4. Tego nie jedz Powinnaś zrezygnować z tłustych twarogów i śmietany, majonezu, margaryny, ciasteczek słodzonych fruktozą i glukozą, ciast cukierniczych z olejem palmowym. 5. Od czasu do czasu Raz w tygodniu możesz sobie pozwolić na niskotłuszczowe produkty...

  • Dieta Okinawa

    ..., sery twarogowe - od 0,8 do 1,5 kcal/g Średnio ciężkie  - chleb, chude czerwone mięso, sery podpuszczkowe, pleśniowe i topione - 1,5 - 3 kcal/g Ciężkie - desery, potrawy smażone, masło, margaryna(...) z dressingiem o tej samej kaloryczności. Dieta polega na unikaniu produktów o ciężkiej gęstości energetycznej. Nie jemy do momentu, aż poczujemy sytość - posiłek należy skończyć nieco wcześniej, jeśli po 10

  • Masło czy margaryna?

    .... Osiołkowi w żłobie dano Masło otrzymujemy z mleka krowiego, z kolei margaryny to emulsje tłuszczowo-wodne wytwarzane sztucznie z olejów roślinnych. Entuzjaści masła cenią je za: naturalne pochodzenie, niepowtarzalny smak i swoisty zapach. Eksperci zgodnie twierdzą że masło powinno być stałym element jadłospisu dzieci. Prócz tego, iż jest źródłem kwasów tłuszczowych, posiada witaminy...

  • Fitness i dieta dla mózgu

    Szybkie myślenie, doskonała pamięć, kreatywność – nie zabraknie ci tych umiejętności, jeśli tylko odpowiednio zatroszczysz się o swój mózg.

  • Tłuszcz w naszej diecie: 15 prawd i mitów

    Jest częstym gościem w naszym jadłospisie. Bo tłuszcz to nie tylko kotlety czy kanapka z masłem, to także sałatka skropiona oliwą lub olejem, garść orzechów, a nawet... kawałek banana. Jego źródłem(...), a łyżka oleju to 18 g), a mężczyźni - 120 g. 2. Jego nadmiar sprzyja nowotworom: PRAWDA Zbadano, że u kobiet wiąże się ze zwiększonym ryzykiem raka piersi, a u obu płci - żołądka i jelita grubego...

  • ​Dieta w nietolerancji laktozy, czyli jak uniknąć problemów z żołądkiem

    ...oznacza, że organizm nie toleruje laktozy. Wymienione dolegliwości mogą występować w różnym natężeniu i zależą od stopnia niedoboru enzymu laktazy. Nietolerancja laktozy dotyczy dorosłych i dzieci. Związek ten występuje w mleku krowim, kozim, owczym, bawolim oraz wszystkich innych ssaków (w tym w mleku kobiecym). Zawierają ją również przetwory mleczne np. jogurty, kefiry, maślanka i inne napoje...

  • Co zrobić, aby ustrzec nasze dziecko przed otyłością, jednocześnie dostarczając mu odpowiedniej ilości składników odżywczych?