• Informacje na temat:

    makaron z makiem

Artykuły na temat: makaron z makiem
  • Kiedyś na półkach królowało ledwie kilka.kształtów makaronu. O jego jakości decydowała natomiast ilość dodanych jajek. Teraz sprawa makaronu jest dużo(...) z twardej włoskiej pszenicy durum, która jest delikatnie żółta. Makaron z niej jest mniej kaloryczny niż ten jajeczny. Dobre rady Po ugotowaniu makaronu z semoliny nie trzeba go hartować wodą. Nie...

  • Rodzaje makaronów. Jaki wybrać?

    Co można przygotować z makaronu? Lista dań nie ma końca. A jego różne rodzaje oraz kształty dają duże pole do kulinarnego popisu. Dobry makaron ma tylko 2 składniki: mąkę i wodę. Mąka może być z różnych zbóż a nawet innych roślin. Np. makaron sojowy używany w daniach orientalnych produkowany jest z mąki fasolowej lub grochowej. Najczęściej stosujemy ten z mąki pszennej. Jego szlachetna odmiana...

  • Makaron spaghetti z cytrynowym kurczakiem

    ...drobniutko posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Krótko podsmaż na niej pomidorki. Poprósz je solą i pieprzem. 3. Makaron spaghetti ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Do wody na makaron(...), cały czas mieszając. Przypraw go do smaku solą oraz pieprzem. 4. Zamarynowane mięso pokrój w kostkę. Usmaż na pozostałej oliwie. Bazylię opłucz, osusz, posiekaj. Makaron odcedź, wymieszaj z sosem...

  • Makaron pomoże ci schudnąć

    Właśnie tak! Może zawierać przyjazną skrobię oporną. Nie tuczy nas, bo organizm jej nie trawi.

  • Lista dań nie ma końca. A jego różne rodzaje oraz kształty dają duże pole do kulinarnego popisu. Dobry makaron ma tylko 2 składniki: mąkę i wodę. Mąka może być z różnych zbóż a nawet innych roślin. Np. makaron sojowy używany w daniach orientalnych produkowany jest z mąki fasolowej lub grochowej. Najczęściej stosujemy ten z mąki pszennej. Jego szlachetna odmiana...

  • Makaron ze śmietaną i warzywami

    ...1. Kurki czyścimy, krótko płuczemy, osuszamy. Por przycinamy, myjemy i kroimy w plastry, a obrany seler w kostkę. 2. Kurki podsmażamy na maśle przez kilka minut, następnie dodajemy por i seler, doprawiamy pieprzem i solą, wlewamy bulion i śmietanę, doprowadzamy do wrzenia. Przykręcamy gaz i dusimy na wolnym ogniu 10 minut, żeby sos odparował. Na koniec zagęszczamy mąką kukurydzianą. 3. Makaron...

  • Makaron naleśnikowy z pesto a la genovese

    Znakomity i szybki w przygotowaniu makaron z delikatnym pesto. Czas przygotowania: 20 minut. Ilość porcji: 4.

  • ...czasie rozwałkuj i pokrój na 10 centymetrowe plastry. Aby makaron dobrze podsechł na stolnicy, rozłóż czystą szmatkę, połóż na niej płat makaronu i przykryj drugą. Stolnicę posyp mąką i ułóż na niej wysuszone płaty makaronu. Ułóż jeden na drugim, obsypując je obficie mąką. Zwiń je w rulon. Ciasto pokrój nożem na wstążki o szerokości około 1 cm. Po...

  • Codziennie w potrawach Jeżeli domowy makaron jest przysmakiem całej rodziny, maszynka będzie wybawieniem. Krojenie ręczne zajmuje bardzo dużo czasu. Gdy zdecydujemy się na klasyczną, ręczną maszynkę, wybierzmy taką, która wałkuje ciasto na różne grubości. Wówczas wykorzystamy ją nie tylko do makaronowych nitek czy wstążek, posłuży nam także do zrobienia np. ciasta pierogowego. Maszynki...

  • Ciasto na makaron z suszonymi borowikami

    Wyjątkowy smak i aromat.

Wideo na temat: makaron z makiem
  • Jaka mąka do jakiego wypieku?

    W wyniku rozdrobnienia ziarna zbóż powstaje mąka, którą powszechnie używa się do wyrobu pieczywa, produkcji makaronów i wyrobów cukierniczych. Jakie są rodzaje i typy mąki? W jaki sposób powstaje biała mąka? W "Dzień Dobry TVN" młynarz z pasją Józef Flak opowiedział o swojej pracy w młynie. Mikołaj Rey wyjaśnił również, co można zrobić z mąki kukurydzianej, gryczanej lub migdałowej.

  • Jaka mąka do jakiego wypieku? Mikołaj Rey na tropie

    W wyniku rozdrobnienia ziarna zbóż powstaje mąka, którą powszechnie używa się do wyrobu pieczywa, produkcji makaronów i wyrobów cukierniczych. Jakie są rodzaje i typy mąki? W jaki sposób powstaje biała mąka? W "Dzień Dobry TVN" młynarz z pasją Józef Flak opowiedział o swojej pracy w młynie. Mikołaj Rey wyjaśnił również, co można zrobić z mąki kukurydzianej, gryczanej lub migdałowej.

Dyskusje na temat: makaron z makiem
  • Re: Kluski z makiem...

    moja babcia zawsze robi kluski z makiem na święta - niebo w gębie. Kluski (czyli makaron) babcia robi sama, potem parzony mak - mielony 3 razy, następnie go smaży, dodaje miodu, i cała miskę bakalii - orzechy laskowe, włoskie, migdały, wiórki kokosowe - wszytko prażone, i jeszcze rodzynki!! Za makowcem nie przepadam ale to mogę jeść na okrągło!

  • Re: Kluski z makiem, miodem i bakaliami

    Kluski to kluski, a makaron to makaron. Nie mylcie pojęć ! To jest MAKARON Z MAKIEM !

  • Re: nowe potrawy na Wigilię,

    u mnie od dzieciństwa pamiętam makaron robiony własnoręcznie z makiem,miodem ,rodzynkami,orzechami i do ja teraz to robię swoim dzieciom i wnukom jest naprawdę wspaniełe danie. Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku.

  • Re: Kluski z makiem, miodem i bakaliami

    A ja czekam na kutie mmm.. Drobny makaron muszelki bakalie i miód 🍯 a i mak z puszki mmm... pycha i mak na zębach 😁

  • Re: Czy przygotowujecie 12 potraw wigilijnych?

    Barszcz czerwony, zupa rybna bądź zupa owocowa, karp zazwyczaj smażony, śledziki w oleju, śledzie w occie, sałatki, ryba po grecku, groch z kapusta, różnego rodzaju ryby w galarecie, panga i mintaj smażone w tym roku jeszcze ryba po japońsku, makaron z makiem, ryż z cynamonem i rodzynkami, fasola z cebulką jest tego troszkę więcej ale to są takie tradycyjne dania stawiane w domu moich rodziców na

  • Re: Kluski z makiem, miodem i bakaliami

    A JAKI TO MA BYĆ MAKARON???????????

  • Re: Wigilia - domowe, czy gotowe potrawy?

    (z jarzynami i śliwkami), makaron z makiem czy gołąbki z grzybami i ziemniakami. Przy tej okazji pozdrawiam wszystkich dzielnych gotujących wszystko samemu :)

  • Re: Kluski z makiem, miodem i bakaliami

    To prawda ,że to makaron z makiem ale używało się słownictwa kiedyś dawno temu - kluski z makiem i to tak pozostało w naszych domach.....Każdy dom ma swoje "słownictwo"

  • Re: Czy przygotowujecie 12 potraw wigilijnych?

    (z gotowej mieszanki suszonych owoców, pity na ciepło raz do roku). Makaron z makiem (mój ukochany, choć "usypiający" deser). A i tak po pierwszym barszczu już jesteśmy najedzeni...

  • Re: Kluski z makiem, miodem i bakaliami

    Kluski robi się ręcznie i makaron też robi się ręcznie. Tylko, że MAKARON to coś zupełnie innego niż KLUSKI.