• Informacje na temat:

    makaron z anchois

Artykuły na temat: makaron z anchois
  • To francuskie określenie przetworów z sardeli europejskiej – niedużej, bardzo tłustej ryby o ostrym zapachu i smaku. Swoim kształtem przypomina bałtyckiego śledzia. Tak jak inne ryby anchois bogate są w witaminy, makro- i mikroelementy oraz białko. Najzdrowsze są świeże i suszone. U nas znane są jako konserwowane fileciki.

  • Wielka księga smaków: Anchois

    ..., anchois używane są przede wszystkim jako dodatek lub przyprawa do potraw. Mogą być składnikiem farszów mięsnych i rybnych. Doskonale uzupełniają makarony, pizzę, sałatki, kanapki, dodając im pikantnego(...) konserwowane fileciki anchois. Po tym czasie dodaj pokruszony miąższ ze świeżego chleba i smaż wszystko przez 6 minut, aż chleb się zarumieni. Na końcu dodaj makaron i wymieszaj. Podawaj posypany...

  • Spaghetti z anchois, pietruszką i czosnkową bułką tartą

    ...​To proste danie na bazie makaronu jest hołdem, który składam mojej włoskiej babci o sycylijskim sercu. Całość opiera się na świeżych pomidorach, bo to właśnie one nadają daniu smak i aromat. Jeśli nigdzie nie możesz dostać białych anchois, zamień je na hiszpańskie lub włoskie odpowiedniki.

  • Ach! Anchois

    Poznaj słono-korzenny smak anchois. Bez nich nie byłoby sałatki nicejskiej i amerykańskiej sałaty Cezara, jak również angielskiego sosu Worchester.

  • Orecchiette z brokulami i sosem z sardeli czyli anchoïade. Komentarze.

    Kolacyjne, wiosenne, proste i aromatyczne. 4 porcje 400 g makaronu orecchiette czyli takich drobnych muszelek brokul puszka sardeli czyli anchois w...

  • Muszelki, nitki, uszka

    Makaron nie jest wynalazkiem włoskim. Ale to Włosi wymyślili ponad sto jego rodzajów! I co najmniej tysiąc dodatków oraz sosów, z którymi można go zjeść. Wnioski? Bez makaronu kuchnia włoska jest jak lato bez słońca. Kto chce ją poznać, powinien nauczyć się kilku przepisów na dobrą pastę.

  • Szyfr złamany

    Jeśli mnogość różnych kształtów i rodzajów makaronów przeraża cię i skutecznie odstrasza od próbowania nowości w restauracjach i we własnej kuchni, spróbujemy ci pomóc. Mniej znane i obco brzmiące nazwy przestaną być tajemnicą. Naukę czas rozpocząć!

  • Na ostro z rybką

    ...wsypać do sosu, dodać odcedzone filety anchois. Pod koniec gotowania wlać wódkę i sok wyciśnięty z cytryny. Makaron włożyć do osolonego wrzątku (nie łamać, lecz wkręcać w miarę jak mięknie w wodzie...

  • Dieta bezpieczna dla alergika i cukrzyka

    ...zaliczane do roślin strączkowych. ryby - trzeba wystrzegać się też dressingów do sałatek (np. cesar), bo mogą zawierać dodatek anchois. owoce morza - nie należy... przebywać w miejscu, gdzie się je przyrządza, bo wydzielają związki lotne, które mogą wywołać reakcje skórne. jaja kurze - to trzeba też sprawdzać, czy inne produkty spożywcze nie zawierają jajek (jajka mogą się znajdować w makaronach...

  • Chrzan nie do chrzanu

    ..."nieprawdziwy"! Przy tej okazji poznałam też inne chrzanowe przepisy z Potenzy, między innymi na dwa sosy do makaronu. Pierwszy jest mięsny z koźliną albo mieszanką wołowiny i wieprzowiny (kawałek(...) podaje się z makaronem fusilli lucani (domowy, zwijany w ruloniki, dość długi). Najpierw jednak ugotowany, gorący makaron trzeba wymieszać z porcją tartego chrzanu i sera pecorino, a dopiero potem polać...

Wideo na temat: makaron z anchois
  • Makaron "Puttanesca"

    Makaron puttanesca to jeden z najpopularniejszych przepisów, który pochodzi się z Włoch. Znane na całym świecie spaghetti alla puttanesca to wyjątkowe połączenie typowych składników kuchni włoskiej - pomidorów, oliwy z oliwek, kaparów, czosnku i wybornego anchois. Przepis na taki makaron to nie tylko pyszna, ale i sycąca propozycja na obiad, a przygotowanie jest banalnie proste. Zobaczcie nasz

Dyskusje na temat: makaron z anchois
  • Re: Chuda carbonara

    Dobry jest, moim zdaniem, Włoch gotujący w Anglii, Gino D'Acampo. Jego książę o makaronach "ugotowałem " już prawie w połowie i jestem zadowolony.Rewelacyjny jest makaron z anchois, peperoncino, natką pietruszki i ... świeżo prażoną bułką tartą. Smacznego, pozdrawiam.