• Informacje na temat:

    maka w kuchni

Artykuły na temat: maka w kuchni
  • Cudowna mąka bezglutenowa

    ...odporny na psucie, niechętnie imają się go szkodniki. Zastosowanie w kuchni Mąka teff z powodzeniem zastępuje mąkę pszenną. Można ją stosować do wypieków, ciast, chlebów, naleśników, zagęszczania...

  • Bataty w kuchni

    Najzdrowsze są pieczone, grillowane i oczywiście jedzone ze skórką. Oprócz warzywnych zapiekanek można też wykorzystać je do zagęszczania zup i sosów – są smaczniejsze i zdrowsze niż mąka. Można z nich także przygotować zdrowe pieczone frytki.

  • Kosmetyki od kuchni

    Awokado, miód, olej arganowy, witamina C. Niektóre składniki kosmetyczne mają nazwy identyczne jak produkty, które można kupić w delikatesach czy aptece. Czy to znaczy, że olej, który dodawałaś do sałatki, możesz wcierać w skórę zamiast kremu lub balsamu? Jaka jest szansa, że pomoże skórze, wzmocni ją, nawilży, a jakie prawdopodobieństwo, że jej zaszkodzi, podrażni, wywoła stan zapalny? Sprawdzam.

  • Dzień dziecka w kuchni

    .... Wymieszać z mięsem i dusić ok. 15 min razem. 2. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Wymieszać z gorącym sosem, posypać parmezanem, udekorować bazylią. Chrupiące placuszki...

  • Kuchnia rosyjska

    Przedstawiamy najlepsze dania kuchni rosyjskiej!

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...trzy lata, i w Kanadzie, gdzie mąż był ambasadorem, zajmowałam się promocją kuchni polskiej wśród polityków, krytyków kulinarnych, szefów kuchni. Byli zdumieni niezwykłą sezonowością, różnorodnością i lekkością naszej kuchni. Paradoksalnie, z perspektywy emigranta, można się bliżej przyjrzeć swojemu krajowi - mówi Katarzyna Bosacka, dziennikarka prasowa i telewizyjna, autorka książki "Bosacka po...

  • Sekrety benedyktyńskiej kuchni

    To, co jadają zakonnicy z opactwa benedyktynów w Tyńcu, można najkrócej określić mianem tradycyjnej i niezwykle prostej kuchni. W związku z tym wiele przepisów bez większego wysiłku można zrobić w każdym domu.

  • Kuchnia brazylijska

    Gdy fanów piłki nożnej ogarnia brazylijskie szaleństwo, czemu nie miałoby ono ogarnąć również zwolenników smacznej i zdrowej kuchni? Z okazji mundialu w Brazylii przybliżamy zwyczaje kulinarne tego państwa!

  • Zapachy w kuchni. Pozbądź się ich

    ...fusy z kawy. Przetrzyj nimi deskę, a potem umyj ją płynem do zmywania i dokładnie opłucz. Zagotujesz ocet Jeśli w kuchni unosi się zapach różnych potraw i nie pomaga wietrzenie, wlej do rondelka...

  • Jej ziarna można gotować, grillować, piec. Ugotowana kolba kukurydzy z dodatkiem roztopionego masła i soli to smakowita przekąska. Z kukurydzy przyrządzimy pyszne zupy-kremy. Ich słodki smak przełamie pieprz, cebula czy gałka muszkatołowa.

Wideo na temat: maka w kuchni
  • Dynia w kuchni Piotra Kucharskiego

    Piotr Kucharski w kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotował dania z dyni. Kucharz zdradził swoje przepisy na zapiekankę dyniową, placuszki dyniowe z makiem oraz kluseczki dyniowe z łazankami i masłem szałwiowym.

  • Pomysły na twaróg Piotra Kucharskiego

    Kucharz Piotr Kucharski w kuchni "Dzień Dobry TVN" zdradził przepisy na: sernik z makiem i białą czekoladą, pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem, pastę z pora oraz pastę z migdałami i granatem.

  • Świąteczna ryba w roli głównej

    Szef kuchni Jakub Kasprzak zdradził w kuchni "Dzień Dobry TVN" przepisy na świąteczne dania. Na stole pojawiły się potrawy takie, jak: zupa z karmelem i lanymi kluskami, sum w maśle, majonez grzybowy, śliwka, karp, miód gryczany, kasza z suszonymi owocami, burak oraz uszka z makiem w wywarze z suszu.

Dyskusje na temat: maka w kuchni
  • Re: jaka maka do czego??

    francuskich. Mąka Wrocławska typ - 500, mąka przeznaczona do wypieku pierników, kruchych ciast, naleśników, omletów. Mąka Poznańska typ - 500, mąka przeznaczona do wyrobu domowych makaronów, lanych klusek. Mąka Krupczatka typ - 500, szerokie zastosowanie w kuchni domowej do wypieku babek, ciast z owocami, wyrobu makaronów, ciasta do pierogów. Mąka Luksusowa typ - 550, do wypieku ciast drożdżowych

  • Re: Makarony w kuchni Andrzeja Polana

    Polecam makaron smażony z pieczarkami http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/06/makaron-smazony-z-pieczarkami.html

  • Re: jaka maka do czego??

    francuskich. Mąka Wrocławska typ - 500, mąka przeznaczona do wypieku pierników, kruchych ciast, naleśników, omletów. Mąka Poznańska typ - 500, mąka przeznaczona do wyrobu domowych makaronów, lanych klusek. Mąka Krupczatka typ - 500, szerokie zastosowanie w kuchni domowej do wypieku babek, ciast z owocami, wyrobu makaronów, ciasta do pierogów. Mąka Luksusowa typ - 550, do wypieku ciast drożdżowych

  • Re: Z kuchni Giuliany - pizza urodzinowa

    hmm, pizza czesto u mnie gosci, znam dwa przepisy na ciasto - jeden z maka chlebowa i cukrem - na cienka, drugi z mlekiem (zamiast wody) i oliwa na gruba (podobno ta grubsza kroluje w biedniejszej, poludniowej czesci kraju); osobiscie wole ta ciensza (niby mniej kaloryczna ;D) pozdrawiam

  • Re: do czego mąka kukurydziana?

    http://www.zdrowie.senior.pl/75,0,Maka-kukurydziana-8211-zdrowa-i-przydatna-w-kuchni,2630.html

  • Re: Z kuchni Giuliany - pizza urodzinowa

    hmm, pizza czesto u mnie gosci, znam dwa przepisy na ciasto - jeden z maka chlebowa i cukrem - na cienka, drugi z mlekiem (zamiast wody) i oliwa na gruba (podobno ta grubsza kroluje w biedniejszej, poludniowej czesci kraju); osobiscie wole ta ciensza (niby mniej kaloryczna ;D) pozdrawiam Tu robia ze smalcem i tez jest pyszna i duzo cieplej wody do zarobienia.Serdecznosci Maggieb

  • Zaciaganie zup

    Jestem przeciwniczka typowego w naszej kuchni zabielania lub zaciagania zup maka i smietana. Wg mnie zupy sa najsmaczniejsze i o wiele zdrowsze bez. Dla odmiany mozna ugotowac ryz, kasze lub makaron w zupie zamiast osobno, do zup kremow dodaje sie ziemniaki, ktore po zmiksowaniu sa naturalnym zageszczaczem, lub rozpuszcza sie serki topione. Czy znacie jeszcze inne sposoby? Oczywiscie nie

  • Re: Z kuchni Giuliany - pizza urodzinowa

    Tu robia ze smalcem i tez jest pyszna i duzo cieplej wody do zarobienia.Serdecznosci Maggieb hmm, pizza czesto u mnie gosci, znam dwa przepisy na ciasto - jeden z maka chlebowa i cukrem - na cienka, drugi z mlekiem (zamiast wody) i oliwa na gruba (podobno ta grubsza kroluje w biedniejszej, poludniowej czesci kraju); osobiscie wole ta ciensza (niby mniej kaloryczna ;D) pozdrawiam no raczej na

  • Re: domawa tortilla!!!!pomocy!!

    tych nalesnikow musialam z nim tanczyc po calej kuchni hihi.wogole na innych portalach tez jest pelno tych przepisow i powiem wam ze sa one tak rozne od siebie ze ciezko sie zdecydowac wogole ktory zrobic niektore sa z jajkami inne bez tak samo z maka jedne sa z pszenna inne z kukurydziana masakra jakas....

  • Re: Jak zrobić zakwas na żurek?

    Drodzy smakosze staropolskiej kuchni ..nie zapomnijcie sprawdzic czy owa maka zytnia nie jest przypadkiem GMO..bo wtedy okaze sie ,ze nasze starania o zdrowe odzywianie sie straca moc..na rzecz amerykanizacji naszego polskiego stylu zycia..