• Informacje na temat:

    mak z papieru

Artykuły na temat: mak z papieru
  • Zawijak z makiem

    W przeciwieństwie do zawijaków z makiem przygotowywanych z ciasta drożdżowego, te babcinie o wiele dłużej zachowują świeżość.

  • Bułeczki z nadzieniem

    Wierzch bułeczek można posypać czarnuszką, sezamem lub makiem.

  • Podwójny makowiec

    Przygotowanie: Mak zalać wrzątkiem. Gdy woda wystygnie, przecedzić, zemleć dwa razy w maszynce do mięsa, przy trzecim mieleniu dodawać na przemian mak,...

  • Kremówki papieskie

    Przygotowanie: Wyłóż dwie płaskie blachy papierem do pieczenia i rozłóż na nich po płacie ciasta. Nakłuj widelcem. Piecz w 200 stopniach C przez 30 minut....

  • Makowiec znad Sekwany

    Mak opłucz zimną wodą i dokładnie odsącz. Następnie przełóż go do garnka i zalej ciepłym mlekiem. Odczekaj kwadrans. Naczynie postaw na ogniu i podgrzewaj...

  • Placek ze śliwkami

    Przygotowanie: Przesianą mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Do miski wlej żółtka, wsyp 200 g cukru oraz cynamon. Wymieszaj...

  • Tarta z czekoladą i malinami

    Przygotowanie: Miękkie masło posiekaj i połącz z przesianą mąką, solą, cukrem oraz proszkiem do pieczenia, żółtkiem i 2 łyżkami wody. Dobrze zagnieć....

  • Chrupiące kokosanki

    Kokosanki możesz udekorować kandyzowaną wisienką lub kremem waniliowym. Jeśli nie masz blachy do muffinek, upiecz je na zwykłej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Mak stęchły albo gorzki w smaku (przechowywany w niewłaściwych warunkach lub zbyt długo) nie nadaje się do wypieków. Przed użyciem trzeba go wypłukać,...

  • Papierowa kula mimo odkurzania jest przyszarzała? Ułóż abażur na prześcieradle, posyp mąką ziemniaczaną i zawiń w tkaninę. Po kilku godzinach starannie...