• Informacje na temat:

    leczo z papryki

Artykuły na temat: leczo z papryki
  • Leczo z papryki, cukinii i kiełbasy

    Do leczo warto dodać kabaczki oraz pokrojoną marchewkę podsmażoną na oleju. Zamiast kiełbasy można włożyć grillowane serdelki.

  • Leczo z ciecierzycą

    Łatwy i szybki sposób na wegetariańskie leczo.

  • Bałkańskie leczo

    ...1 . Cukinię obieramy i kroimy w dużą kostkę , bakłażana w 1 - cm plastry . Marchewę ścieramy na tarce o dużych oczkach . Dusimy kilka minut na odrobinke oleju i wody . 2. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki oraz ajwar . Gotujemy 20 minut , od czsu do czasu mieszając . 3 . Pomidory kroimy w kostkę i wkładamy do warzyw . Chwilę gotujemy . Dodajemy zioła i przyprawy oraz keczup .

  • Za paprykowe kraje uważa się Węgry i Meksyk, tam dodaje się ją prawie do wszystkiego. Ale często gości także na naszych stołach – marynowana, nadziewana czy w leczo. Jest używana niemal w każdej(...) samopoczucie i układ nerwowy, na kości i mięśnie, reguluje ciśnienie krwi. Ma sporo błonnika, poprawia więc pracę układu pokarmowego. Zamiast masła Może zrobisz pastę z papryki? Trzy duże strąki...

  • Papryka

    ...wydobywa z niej naturalną słodycz i aromat. Co ważne, nie pozbawia papryki cennych witamin i minerałów. Po usunięciu gniazda nasiennego i zdjęciu skórki pieczoną paprykę można podać polaną sosem czy...

  • Ekspresowe leczo

    Teraz papryka jest najsmaczniejsza.

  • Leczo z kiełbasą

    Przygotowanie: Cebule oraz czosnek obierz z łupin, drobno posiekaj. Pomidory natnij w kilku miejscach ostrym nożem, włóż na ok. 1 min do wrzącej wody....

  • Kabaczek, król leczo

    Żadne przyzwoite leczo nie może się obejść bez kabaczka. To warzywo nadaje potrawie głębi ale także masy i spoistości, jednak kabaczki możemy jeść nie tylko w tej postaci.

  • ...wydobywa z niej naturalną słodycz i aromat Co ważne, nie pozbawia papryki cennych witamin i minerałów. Po usunięciu gniazda nasiennego i zdjęciu skórki pieczoną paprykę można podać polaną sosem czy...

  • Leczo wegetariańskie z ogórkami małosolnymi i pestkami dyni

    Błyskawiczne i zdrowe.

Dyskusje na temat: leczo z papryki
  • Re: leczo - czy jest możliwość zawekować

    Robię leczo wyłącznie z papryki, pomidorów i cebuli. Taką bazę wekuję od lat. Pieczarki albo kiełbaskę dodaję po otwarciu słoika

  • Re: Leczo z papryki, cukinii i kiełbasy

    Leczo to potrawa węgierska.

  • baza na leczo do słoików

    czy ktos wie jak zrobic taka baze?robilam kiedys z kabaczka cukini papryki cebuli i pomidorow ale duzo sloikow mi sie popsulo.moze ktos zna lepszy sposob :))

  • Re: baza na leczo do słoików

    Ja w tym roku zrobiłam eksperymentalne leczo, ale to były pierwsze moje przetwory tego typu więc nie wiem czy się nie zepsuje. Korzystałam z rad rodziców, którzy kazali mi dokładnie wypestkować cukinie, papryki i pomidory, wszystko dusić jakieś 30 minut i gorące wlewać do wcześniej sparzonych słoików. Później zamyka się, stawia do góry dnem i później jeszcze pasteryzuje z 20 minut. Zobaczymy co

  • Re: Leczo z papryki, cukinii i kiełbasy

    podalem przepis na leczo i wiecie co usuneli.PARANOJA

  • Re: baza na leczo do słoików

    Ja każdego roku robię kilkanaście słoików z leczo na czas kryzysu gdy nic nie będzie w lodówce:). Na dwie bardzo duże cukinie należy dodać około 1,5 kg. papryki (kolor dowolny), oraz tyle samo pomidorów. Jako pierwsza na rozgrzany olej wpada papryka, następnie pokrojona w niezbyt drobną kostkę (ale pozbawiona środka gdzie są pestki) cukinia i obrane ze skórki, pokrojone niezbyt drobno pomidory

  • Re: Leczo z papryki, cukinii i kiełbasy

    Do jedzenia wolę potrawy, a nie przepisy...

  • Re: leczo - czy jest możliwość zawekować

    ja duszę papryki z pomidorami i cukinią (tak na 3/4 miękkości). Mieszankę pasteryzuję 20 min. Cebuli nie dodaję, gdyż kilka razy mi się popsuło w tej wersji. Może za ciepło było w piwnicy. W zimie tylko dodajemy cebulę, pietruszkę i ew. kiełbasę do wersji niewegetariańskiej :)

  • Re: Leczo z papryki, cukinii i kiełbasy

    Czy te pomidory z puszek winny być ze skórkamy czy bez skórek i które są zdrowsze? Czy mogą być z biedrąki czy z ałchana?