• Informacje na temat:

    kiszenie barszczu

Artykuły na temat: kiszenie barszczu
  • ... bez barszczu nie mam Wigilii ...

    ...czas na barszcz z uszkami ... ile domow tyle smakow barszczu wigilijnego ... nie inaczej u mnie ... Barszcz kisze sama ... na tydzien przed Wigilia obieram...

  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    Rosół, barszcz biały, barszcz czerwony, ale i „zupa – nic” to prawdziwe polskie, tradycyjne kulinarne bogactwo.

  • Anna Starmach: Byłam dość specyficznym dzieckiem

    Anna Starmach przyznaje, że była specyficznym dzieckiem. "Już jako dwulatka lubiłam ogórki kiszone. Nie lubiłam za to chipsów" - mówi jurorka "Masterchefa". Starmach długo nie mogła przekonać się do barszczu czerwonego. "Od kilku lat go lubię" - dodaje.

  • Kisiłaś już buraki? Jeżeli nie, to konieczne spróbuj. Domowy zakwas buraczany może być bazą do barszczu, ale jest także bardzo zdrowym, wzmacniającym napojem....

  • Stare specjały na dzisiejsze choroby

    Zapomniane żury, barszcze, kiszonki są nam bardzo potrzebne. Ich lecznicze działanie zapobiega wielu współczesnym dolegliwościom.

  • 10 pytań o właściwości chrzanu

    Chrzan stanowi ważny element polskiej tradycji kulinarnej. Bez niego nie byłoby barszczu chrzanowego, dobrych ogórków kiszonych czy ćwikły. Jednak walory smakowe chrzanu ustępują miejsca jego właściwościom zdrowotnym, które w 10 odpowiedziach przedstawia Tomasz Kwaśniewski.

  • Dietetyczne kiszonki

    ...3-4 dni w ciepłe miejsce. Potem sok zlej i przechowuj w lodówce (dobra baza do barszczu), buraki wykorzystaj do surówek.

  • Jak powinno byc, a jak nie jest czyli wielkanocnych wspomnien Luci czesc trzecia i ostatnia

    Powinien sie kisic barszcz czerwony lub stac powinien w lodowce zurek, kupiony w sprawdzonym zrodle. Nie stoi i nie kisi sie, bo nawet gdybym urzadzala...

  • Tradycja ma się dobrze

    ..., w której się moczyły 15-20 minut, odsącz (wywar zachowaj do barszczu). Posiekaj. Na połowie masła zeszklij cebulkę, a na reszcie masła podsmaż pieczarki, odsącz. Zmiel suszone grzyby i pieczarki (przez...

  • Dlaczego trzeba jeść kiszonki?

    Warzywa i owoce w procesie kiszenia nie tracą witamin i minerałów.

Wideo na temat: kiszenie barszczu
  • Jak gwiazdy przygotowują się do Świąt?

    Gwiazdy tegorocznej sylwestrowej nocy z TVN opowiedziały o swoich przygotowaniach do Świąt. Czy wszystko już jest gotowe? - W grudniu mam bardzo dużo pracy, więc wszystko przygotowałam wcześniej, nawet mam ubraną choinkę - powiedziała Anna Wyszkoni. Patrycja Markowska opowiedziała o dylematach swojego syna w kwestii listu do Świętego Mikołaja. Czy zespół Afromental czuje już atmosferę Świąt? - Barszcz już się kisi - przyznał jeden z muzyków. (Agencja TVN/x-news)

Dyskusje na temat: kiszenie barszczu
  • Re: ... bez barszczu nie mam Wigilii ...

    U mnie tez barszcz, z tego co pamietam, to chyba mozna przyspieszyc kiszenie sie barszczu dodajac kawalek czerstwego pieczywa. A.

  • Re: ... bez barszczu nie mam Wigilii ...

    U mnie tez barszcz, z tego co pamietam, to chyba mozna przyspieszyc kiszenie sie barszczu dodajac kawalek czerstwego pieczywa. A. to prawda ... ale ja nie dodaje ... bo potem musze przesedzac ... z farfocli chlebowych ... 6 dni i ukiszony perfrkcyjnie

  • Re: Barszczyk czerwony na Wigilię? Już teraz zrób zakwas

    Kiszenie barszczu jest proste. do szklanego dużego (2 l.) słoja wkładam obrane i pokrojone w ćwiartki buraki, dużą główkę czosnku skrojonego w poprzek, łyżkę soli. Zalewam ciepłą przegotowaną wodą(...), zakręcam i odstawiam w chłodne miejsce. Mam na ok. 2 miesiące do barszczu lub do picia.