• Informacje na temat:

    kasza manna

Artykuły na temat: kasza manna
  • Kasza jak na lekarstwo

    ...​Uznaje się ją za jeden z najzdrowszych pokarmów. Im grubsza kasza, tym mniej tucząca.

  • ...✓Kasza gotowana w zupie wchłania dużo wody, dlatego też na jedną część kaszy weź dziesięć części wody. Jeśli gotujesz zupę na dwa...

  • Dlaczego warto jeść kasze?

    ...w znacznej mierze chronić przed nadwagą i otyłością oraz uciążliwymi zaparciami. Warto jednak pamiętać, że im mniej oczyszczona i rozdrobniona, tym lepsza. Najmniej cenne są kasze drobne - kuskus i manna oraz płatki. 1. Która kasza jest najzdrowsza? Szczególnie regularnie warto jadać kaszę gryczaną, najlepiej niepaloną o czterokrotnie większej zawartości przeciwutleniaczy niż w kaszy palonej...

  • Czy kasze naprawdę nie są dobre dla wrzodowców?

    ...1. Kasza gryczana  Zawiera bardzo dużo błonnika (cellulozy), a zbyt duża jego ilość może nasilać objawy bólowe.  2. Pęczak  To gruboziarnista kasza, ciężkostrawna. Dłużej zalega w żołądku, pobudzając wydzielanie kwasów żołądkowych. Może działać drażniąco na wrzody i je uaktywnić.  Co w zamian?  Zalecane są kasze: manna, kukurydziana, jęczmienna, jaglana. Nie podrażniają błony śluzowej żołądka...

  • Kasza jaglana to kasza wytwarzana z prosa. Zawiera rzadką krzemionkę, która korzystnie wpływa na kondycję włosów i paznokci. Gotujemy...

  • Kasz mocno rozdrobnionych (kuskus, manna) nie należy płukać, natomiast kasze gruboziarniste zawsze przed wykorzystaniem przepłucz. Kaszę jaglaną, ze względu...

  • Kasza reaktywacja

    Wraz z modą na zdrowe odżywianie wraca zainteresowanie kaszami. Poza łatwo przyswajalnym białkiem roślinnym i błonnikiem zawierają też mnóstwo witamin i mikroelementów.

  • W zgodzie z naturą: Kasza bulgur i rukola

    Kasza bulgur Dla zdrowia serca. Na polskich stołach pojawiła się stosunkowo niedawno. To kasza z pszenicy, znacznie wartościowsza niż manna lub kuskus.  Dostarcza dużo błonnika, a do tego jest bogatym źródłem pierwiastków dobrych dla serca: potasu, wapnia i magnezu. Pierwszy z nich obniża ciśnienie krwi, drugi reguluje częstotliwość skurczów serca i ułatwia obieg krwi, a trzeci rozszerza tętnice...

  • 10 powodów, by jeść kasze

    Najpopularniejsze kasze to gryczana, jaglana, jęczmienna (łamana, pęczak, perłowa), manna, kukurydziana. Lepiej wybierać te grubo lub drobnoziarniste. 1. Wspomagają trawienie. Im kasza grubsza(...). Rozgrzewają i dodają energii. Beta-glukan i cynk odżywiają komórki jelita, poprawiając odporność. Kasza jaglana ma właściwości antywirusowe i wysuszające, pomaga oczyścić zatoki z wydzieliny...

  • 10 powodów, by jeść kaszę

    Najpopularniejsze kasze to gryczana, jaglana, jęczmienna (łamana, pęczak, perłowa), manna, kukurydziana. Lepiej wybierać te grubo lub drobnoziarniste. 1. Wspomagają trawienie Im kasza grubsza(...) Rozgrzewają i dodają energii. Beta-glukan i cynk odżywiają komórki jelita, poprawiając odporność. Kasza jaglana ma właściwości antywirusowe i wysuszające, pomaga oczyścić zatoki z wydzieliny. 5. Koją...

Wideo na temat: kasza manna
  • Kulinarne propozycje na dania z kaszą według Andrzeja Polana

    Andrzej Polan przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania z dodatkiem różnego rodzaju kasz: zupę z ogórków małosolnych z pasztetem z kaszy jęczmiennej, ser koryciński smażony z kaszą manną i szparagami, pizzę z młodą kapustą, kaszą gryczaną i oscypkiem oraz baklawę kokosową z kaszą manną. (DDTVN/x-news)

  • Gotowanie w próżni metodą saus-vide

    Kuchnia sous-vide to gotowanie każdego produktu w idealnej dla niego temperaturze. Profesjonalni kucharze używają do tej techniki specjalnych worków, w które zamykają gotowane produkty w próżni. Dzięki temu powstałe dania są zawsze soczyste i nie zostają pozbawione wartościowych składników. Czy można to robić w domu? Wyjaśniła to w kuchni "Dzień Dobry TVN" kucharz Adriana Marczewska. Przygotowała też dania takie, jak: dorsz z kaszą manną i porem, pierś z kurczaka z kukurydzą oraz kaczkę z...

  • Jakie dania można przygotować z różnych rodzajów kaszy?

    Blogerka kulinarna Agata Jędraszczak zaprezentowała ciekawe dania z różnymi rodzajami kaszy: risotto z kaszy z prawdziwkami, pierogi z kaszą gryczaną i serem, waniliową kaszą manną z jabłkami, paprykę faszerowaną kaszą jęczmienną oraz pudding z kaszy manny i czekolady. - Kasza może być pyszna, zdrowa, szybka do przyrządzenia, lubią ją dzieci i dorośli, może być na słodko i na wytrawnie

Dyskusje na temat: kasza manna