• Informacje na temat:

    kalmary z sosem

Artykuły na temat: kalmary z sosem
  • Smażone kalmary

    W greckich restauracjach i tawernach jedną z najpopularniejszych i najsmaczniejszych przystawek są smażone kalmary.

  • Chrupiące kalmary

    Apetyczne krążki możesz podawać polane sosem, z sałatką, duszone w winie, a nawet jako flaczki. Kupisz je zarówno świeże, jak i mrożone.

  • Makaron udon z owocami morza i sosem yakitori

    Składniki: 100 g sosu yakitori 20 g szczypiorku 50 g grzybów (pieczarki lub shitake lub uszak) 50 g kalmarów 100 g ośmiorniczek 30 ml oleju 400 g makaronu udon Obierz i pokrój pieczarki i/lub pozostałe grzyby. Podsmaż grzyby. Przekrój kalmary wzdłuż, następnie każdą połówkę na 3 części. Ponacinaj je. Przygotuj ośmiorniczki. Makaron udon gotuj 10-12 minut we wrzątku...

  • Chipsy prosto z morza

    ..., głowę, chrząstkę, trzeba też oczyścić wnętrzności i zdjąć skórę z mięczaka. Potem umyj je zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Możesz też kupić mrożone kalmary, wtedy rozmrażaj je w chłodnej(...) najczęściej podaje się je smażone w cieście. Najpierw pokrój kalmary w krążki, następnie mocz je 3 godziny w mleku. Przed panierowaniem osusz je na papierowym ręczniku. Ciasto zrób z mąki, jajek, mleka...

  • Sekrety najlepszej Paelli

    Paella jest jednym z najtrudniejszych dań jakie znam.

  • Bartek Kieżun: Twoje serce jest tam, gdzie twój żołądek

    ...ragù bolońskie jest bardzo ciężkim, gęstym sosem. Makaron, który robi się z mąki i jajek ma inną strukturę, jest bardziej chropowaty i łatwiej chwyta ciężki sos. Dlatego tworzą dużo lepszy duet niż(...) polewamy litrem oliwy, nie polewamy żadnym sosem. Włoski pizzaiolo - kucharz wypuszcza na salę danie skończone, więc nie musimy go, jego zdaniem, poprawiać. Nie kojarzę, żeby w jakiejkolwiek włoskiej...

  • Hitowe miejsca na wakacje

    ...- Casis Park, położony na 80 ha z niezwykłą roślinnością i możliwością przejażdżki na wielbłądzie. Lokalny smakołyk - gęsta potrawa z ciecierzycy oraz gotowanej ryby z sosem kolendrowym.

  • Zakynthos – wyspa kulinarnych przyjemności

    ...jednak poznać kulinarny charakter tego regionu, warto zamówić musakę – zapiekankę z bakłażanów z mięsem mielonym i sosem beszamelowym. Ten bakłażanowy afrodyzjak rozbudzi Twoje zmysły. Kto zaś ma ochotę...

  • Czarnogóra: Słoneczna strona życia

    Piaszczyste, słoneczne plaże nad lazurowym morzem i elektryzujące dzikie piękno wysokich gór - Czarnogóra wciąż pozostaje nieodkryta przez polskich turystów, choć ceny są przystępne, jedzenie znakomite, a widoki zapierają dech w piersiach.

  • Jak smakuje Grecja?

    Zamykasz oczy, myślisz: Grecja. Oczami wyobraźni widzisz antyczne zabytki, białe domki w małych miasteczkach, kozy wypasające się na pagórkach, piaszczyste plaże nad ciepłym morzem... Wiesz, jak wygląda Grecja, ale czy wiesz, jak smakuje?

Dyskusje na temat: kalmary z sosem
  • Re: ​Jak zorganizować wesele bez alkoholu?

    Nie jestem wielbicielem tych " zabaw", nikt nikogo za uszy nie wyciąga. Ja w tych sytuacjach "rozmawiam" z rodziną lub wychodzę zaczerpnąć świeżego powietrza. Jak mam na weselach jeść: krewetki, kalmary o inne " owoce morza" to wolę flaczki,( takie weselne), bigos, barszczyk z krokietem, " takie kulki," z sosem grzybowym i wiele innych pyszności. Alkohol z umiarem, tańce do szaleństwa i zabawa

  • kalmary a sprawa polska

    wydaje mi się że kalmary to właśnie po ichniemu ośmiornice, może się myle, ale to nam właśnie pod nazwą kalmar podali - było bardzo dobre; podali to z frytkami pysznym sosem i sałatką - palce lizać - kosztowało 45 kun