• Informacje na temat:

    kalmary smażone

Artykuły na temat: kalmary smażone
  • Smażone kalmary

    W greckich restauracjach i tawernach jedną z najpopularniejszych i najsmaczniejszych przystawek są smażone kalmary.

  • Krewetki i kalmary z fasolką szparagową

    Składniki: Biała cebula Kalmary Natka pietruszki Oliwa z oliwek Czosnek Zielona fasolka szparagowa Sok z winogron Krewetki Cytryna Pieprz, sól Cebulę i kalmary pokrój w krążki. Posiekaj natkę pietruszki. Smaż cebulę na oliwie. Dodaj czosnek. Dodaj kalmary, smaż 3 minuty. Dodaj fasolkę, smaż jeszcze 3 minuty. Wlej sok z winogron. Dodaj krewetki. Dopraw solą, pieprzem i sokiem...

  • Chrupiące kalmary

    ABC przyrządzania Kalmary myjemy w chłodnej wodzie. Jeśli mają w środku podłużną chrząstkę, to ją usuwamy. Suszymy je i kroimy na wąskie paski (z nich powstają krążki). W miseczce mieszamy mąkę z odrobiną chili i solą. Rozgrzewamy olej w garnku (do 1/3 objętości). Kalmary maczamy w białku, obtaczamy w mące i po osypaniu wrzucamy na rozgrzany olej na 1-2 minuty. Wyjmujemy, gdy osiągną złocisty...

  • Chorwacja - idealny cel letnich wakacji, zwłaszcza dla fanów "Gry o tron"

    ..., serwowany zazwyczaj w towarzystwie - równie włoskiej - polenty. Królują też ryby (brancin - okoń morski; tabinja - sola; skarpin - skorpena; czy tuńczyk) - zwłaszcza grillowane, rzadziej smażone, które najczęściej podaje się z ziemniakami albo frytkami. Z kolei owoce morza (scampi - krewetki; hobotnice - ośmiornice; lignji - kalmary) najczęściej jada się tam z makaronem lub ryżem. Natomiast warzywa...

  • Chipsy prosto z morza

    ...najczęściej podaje się je smażone w cieście. Najpierw pokrój kalmary w krążki, następnie mocz je 3 godziny w mleku. Przed panierowaniem osusz je na papierowym ręczniku. Ciasto zrób z mąki, jajek, mleka(...) z kalmarów Kalmary w śmietanie robi się równie szybko. Ugotuj je w posolonej wodzie (ok. 20 minut). Osusz je, pokrój w paski i dodaj do farszu z podsmażonej cebuli i pieczarek. Zalej wszystko śmietaną...

  • Makaron udon z owocami morza i sosem yakitori

    Składniki: 100 g sosu yakitori 20 g szczypiorku 50 g grzybów (pieczarki lub shitake lub uszak) 50 g kalmarów 100 g ośmiorniczek 30 ml oleju 400 g makaronu udon Obierz i pokrój pieczarki i/lub pozostałe grzyby. Podsmaż grzyby. Przekrój kalmary wzdłuż, następnie każdą połówkę na 3 części. Ponacinaj je. Przygotuj ośmiorniczki. Makaron udon gotuj 10-12 minut we wrzątku...

  • Hiszpańska paella

    Pokrój cebulę w drobną kostkę. Kalmary pokrój w krążki. Opłucz i małże, wyrzuć te otwarte. Pozostałe gotuj w niewielkiej ilości wody, aż się otworzą - ok. 5 minut. Pokrój rybę, kurczaka i chorizo(...) kalmary i małże, smaż 5 minut. Dopraw do smaku. Wlej wino i bulion, dodaj ryż. Gotuj aż ryż będzie miękki.

  • Wakacje 2019: Kierunki turystyczne, które znów są modne

    ...? Odwiedzając Grecję koniecznie musisz spróbować lokalnego gyrosa, sałatki greckiej czy dolmades (ryż zawijany w liście z winogron). Smażone sardele lub kalmary czy grillowane ośmiornice popijane ouzo - to...

  • Ujemne kalorie na start!

    ...sytości, a przyspieszające metabolizm. Jedz chudy nabiał, jajka, pij kefir lub jogurt. Owoce morza Krewetki, kalmary, dorsze, pstrągi, a ponadto piersi kurczaka zagrodowego lub indyka dostarczają ujemnych kalorii, możesz więc je spożywać bez ograniczeń. Bez smażenia Kup nakładkę do gotowania na parze lub grill elektryczny, bo kotlety usmażone na patelni lub w głębokim tłuszczu mają mnóstwo...

  • Kuchnia hiszpańska

    ...przykrycia 8-10 minut, nie mieszając i nie potrząsając patelnią. Po tym czasie dodaj kalmary oraz krewetki królewskie, delikatnie wymieszaj. Na wierzchu rozłóż małże oraz przesmażone krewetki. Patelnię(...) rybnego lub warzywnego, olej do smażenia. Pomidor sparz wrzątkiem, usuń skórkę, rozgnieć widelcem.Cebulę drobno posiekaj. Paprykę pokrój w kostkę. Kalmary potnij w paski. Szafran zalej winem, wymieszaj...

Wideo na temat: kalmary smażone
  • Przepis na smażone kalmary

    Piotr Ogiński postanowił wziąć "na warsztat" owoce morza. W tej odsłonie vloger pokazał jak przyrządzić smażone kałamarnice. Zdradził również, jak przygotować kalmary, by nie były gumiaste.

Dyskusje na temat: kalmary smażone
  • Re: Owoce morza

    Witaj, raki miałam okazje próbować w dzieciństwie. Łapał i przygotowywał je mój dziadziuś :) Z tego co pamiętam smakowały wybornie. Nie robiłam ich nigdy samodzielnie, ale nie powiem smaka mam, tylko zastanawiam się gdzie można je znalesć :) Smakują mi również smażone kalmary z cytrynką i różnymi dipami, próbowałam przegrzebków - też świetnie smakują. Do gustu jakość nie przypadły mi ośmiornice

  • Re: Smażone kalmary

    idiotycznainterio to sa kalamary a nie jakies kalmary

  • Re: Smażone kalmary

    Kalmary w krążki, na niewielką ilość oleju z pestek winogron, dodać sosu sojowego i odrobinę miodu wraz z cytryną i czosnkiem, smażyć przez chwilę do skarmelizowania powyższych. Wystarczy. W panierce nie czuć ich prawdziwego smaku

  • Re: Smażone kalmary

    smaży. Po prostu, bardzo ortodoksyjnie. Kalmary w krążki, do zwykłej mąki, na tłuszcz głęboki, potem na talerz, lekko posolić i sokiem z cytryny obficie pokropić. Wszystko. Autorze, podaj na Peloponezie Grekowi kalmary z chili i kolendrą.

  • Re: Smażone kalmary

    Słów kilka do video o sałatce greckiej. 1. Ogórków Grecy nie obierają 2. Nie kroją ich w kostkę tylko w plastry 3. Oliwki tylko i wyłącznie z pestkami 4. Oliwy sowicie, dużo, a nie tych kilka kropli jak na filmie. 5. Zamiast tej zielonej pietruszki na fecie, OREGANO. 6. Bazą są pomidory, ich jest najwięcej. 7. Trochę pieprzu na wierzch. To tyle, smacznego.

  • Re: Smażone kalmary

    Ja dodaję jeszcze do mąki tarty parmezan. Pycha

  • Re: Smażone kalmary

    danie niejadalne !

  • Re: Przepis na smażone kalmary

    znaczy kalmary zawsze jadałam w restauracji tez ta sama osoba tylko w innym kraju calkiem smaczne sama,nie za bardzo umiem kalmary przyrzadzac,ale krewetki to mistrz kuchni mogl by mnie pozazdroscic niebo w gebie

  • Re: Przepis na smażone kalmary

    nie masz pojęcia o smażeniu kalmarów.przed krojeniem trzeba sciągnąć błonę (ważne),potem smażenie tylko 1 min.z zegarkiem w ręku!!!!mięciutkie i chrupiące.

  • Re: Przepis na smażone kalmary

    daj przepis tym od pizzerii - na poważnie