• Informacje na temat:

    kalmary smażone

Artykuły na temat: kalmary smażone
  • Krewetki i kalmary z fasolką szparagową

    Składniki: Biała cebula Kalmary Natka pietruszki Oliwa z oliwek Czosnek Zielona fasolka szparagowa Sok z winogron Krewetki Cytryna Pieprz, sól Cebulę i kalmary pokrój w krążki. Posiekaj natkę pietruszki. Smaż cebulę na oliwie. Dodaj czosnek. Dodaj kalmary, smaż 3 minuty. Dodaj fasolkę, smaż jeszcze 3 minuty. Wlej sok z winogron. Dodaj krewetki. Dopraw solą, pieprzem i sokiem...

  • Chrupiące kalmary

    ABC przyrządzania Kalmary myjemy w chłodnej wodzie. Jeśli mają w środku podłużną chrząstkę, to ją usuwamy. Suszymy je i kroimy na wąskie paski (z nich powstają krążki). W miseczce mieszamy mąkę z odrobiną chili i solą. Rozgrzewamy olej w garnku (do 1/3 objętości). Kalmary maczamy w białku, obtaczamy w mące i po osypaniu wrzucamy na rozgrzany olej na 1-2 minuty. Wyjmujemy, gdy osiągną złocisty...

  • Chipsy prosto z morza

    ...najczęściej podaje się je smażone w cieście. Najpierw pokrój kalmary w krążki, następnie mocz je 3 godziny w mleku. Przed panierowaniem osusz je na papierowym ręczniku. Ciasto zrób z mąki, jajek, mleka(...) z kalmarów Kalmary w śmietanie robi się równie szybko. Ugotuj je w posolonej wodzie (ok. 20 minut). Osusz je, pokrój w paski i dodaj do farszu z podsmażonej cebuli i pieczarek. Zalej wszystko śmietaną...

  • Makaron udon z owocami morza i sosem yakitori

    Składniki: 100 g sosu yakitori 20 g szczypiorku 50 g grzybów (pieczarki lub shitake lub uszak) 50 g kalmarów 100 g ośmiorniczek 30 ml oleju 400 g makaronu udon Obierz i pokrój pieczarki i/lub pozostałe grzyby. Podsmaż grzyby. Przekrój kalmary wzdłuż, następnie każdą połówkę na 3 części. Ponacinaj je. Przygotuj ośmiorniczki. Makaron udon gotuj 10-12 minut we wrzątku...

  • Hiszpańska paella

    Pokrój cebulę w drobną kostkę. Kalmary pokrój w krążki. Opłucz i małże, wyrzuć te otwarte. Pozostałe gotuj w niewielkiej ilości wody, aż się otworzą - ok. 5 minut. Pokrój rybę, kurczaka i chorizo(...) kalmary i małże, smaż 5 minut. Dopraw do smaku. Wlej wino i bulion, dodaj ryż. Gotuj aż ryż będzie miękki.

  • Ujemne kalorie na start!

    ...sytości, a przyspieszające metabolizm. Jedz chudy nabiał, jajka, pij kefir lub jogurt. Owoce morza Krewetki, kalmary, dorsze, pstrągi, a ponadto piersi kurczaka zagrodowego lub indyka dostarczają ujemnych kalorii, możesz więc je spożywać bez ograniczeń. Bez smażenia Kup nakładkę do gotowania na parze lub grill elektryczny, bo kotlety usmażone na patelni lub w głębokim tłuszczu mają mnóstwo...

  • Kuchnia hiszpańska

    ...przykrycia 8-10 minut, nie mieszając i nie potrząsając patelnią. Po tym czasie dodaj kalmary oraz krewetki królewskie, delikatnie wymieszaj. Na wierzchu rozłóż małże oraz przesmażone krewetki. Patelnię(...) rybnego lub warzywnego, olej do smażenia. Pomidor sparz wrzątkiem, usuń skórkę, rozgnieć widelcem.Cebulę drobno posiekaj. Paprykę pokrój w kostkę. Kalmary potnij w paski. Szafran zalej winem, wymieszaj...

  • Sekrety najlepszej Paelli

    ...i skorupki surowych krewetek. Najlepsze są duże krewetki  black tiger. Dobrze gdybyśmy mieli też langustynki. Chociaż jedną, bo nic nie daje smaku jak langustynki. Obsmażone skorupki podlewamy bulionem...

  • Hitowe miejsca na wakacje

    Grecka wyspa Zakynthos, turecka Riwiera, Maroko, Chorwacja, Czarnogóra i hiszpańska wyspa Fuerteventura - to hitowe miejsca na wakacje. Autorzy rankingu oprócz walorów krajobrazowych pod uwagę brali też lokalną kuchnię.

  • Zakynthos – wyspa kulinarnych przyjemności

    Grecka wyspa Zakynthos to istny raj dla konserów smaku. Tu odkrywa się bogactwo i głębię aromatu lokalnych przysmaków. Co krok prawdziwy grecki smakołyk. Jak nie zgubić się w greckim menu i wybrać potrawy, których trzeba spróbować?

Wideo na temat: kalmary smażone
  • Przepis na smażone kalmary

    Piotr Ogiński postanowił wziąć "na warsztat" owoce morza. W tej odsłonie vloger pokazał jak przyrządzić smażone kałamarnice. Zdradził również, jak przygotować kalmary, by nie były gumiaste.

Dyskusje na temat: kalmary smażone
  • Re: Owoce morza

    Witaj, raki miałam okazje próbować w dzieciństwie. Łapał i przygotowywał je mój dziadziuś :) Z tego co pamiętam smakowały wybornie. Nie robiłam ich nigdy samodzielnie, ale nie powiem smaka mam, tylko zastanawiam się gdzie można je znalesć :) Smakują mi również smażone kalmary z cytrynką i różnymi dipami, próbowałam przegrzebków - też świetnie smakują. Do gustu jakość nie przypadły mi ośmiornice

  • Re: Przepis na smażone kalmary

    znaczy kalmary zawsze jadałam w restauracji tez ta sama osoba tylko w innym kraju calkiem smaczne sama,nie za bardzo umiem kalmary przyrzadzac,ale krewetki to mistrz kuchni mogl by mnie pozazdroscic niebo w gebie

  • Re: Przepis na smażone kalmary

    nie masz pojęcia o smażeniu kalmarów.przed krojeniem trzeba sciągnąć błonę (ważne),potem smażenie tylko 1 min.z zegarkiem w ręku!!!!mięciutkie i chrupiące.

  • Re: Przepis na smażone kalmary

    daj przepis tym od pizzerii - na poważnie

  • Re: Przepis na smażone kalmary

    Polecam pizzę z owocami morza