• Informacje na temat:

    kalafior z piekarnika

Artykuły na temat: kalafior z piekarnika
  • Królewski kalafior

    Znowu kalafior, co za nuda! - skarżyłam się często jako dziecko. Podawano go w żłobku - wodnisty, prawie bez przypraw, bez smaku. W miarę upływu lat wraz z przyjemnością zasiadania przy stole z dorosłymi zaczęłam odkrywać, że kalafior stał się ofiarą starych metod przyrządzania, które nie pozwalały rozwinąć się naturalnym wartościom smakowym i odżywczym tej wspaniałej jarzyny.

  • Pieczony kalafior ze smażonymi w maśle kaparami

    Kalafior jest idealny sam w sobie, ale również jako dodatek do pieczonego kurczaka, indyka czy grillowanej ryby - pisze Jan Paszkowski w książce "Jedz, śmiej się i walcz", którą wydał wraz z Joanną Jędrzejczyk.

  • Steki z kalafiora z arabskim sosem shatta

    Zachowaj trochę świeżych ziół do podania kalafiora, pozostałe składniki sosu wrzuć do miksera i zblenduj na gładką masę. Sos shatta gotowy. Teraz steki. Na jednej łyżce oliwy szybko upraż na patelni orzechy, odstaw. Usuń z kalafiora liście i odetnij twardą podstawę, ale ostrożnie, tak żeby nie naruszyć rdzenia, bo wtedy steki się rozlecą. Przekrój główkę na pół i dużym nożem (najlepiej...

  • Ryba z sosem z kalafiora i pistacji z kindzmari

    ...poniżej. Wolisz prostszy przepis? Zrezygnuj z jednego z sosów. Dobra ryba będzie równie smaczna z kleksem sosu z kalafiora i pistacji albo z kropką kindzmari i ziemniakami z wody. Zależy, czy cenisz(...). Przygotowanie: Przygotuj sos pistacjowo-kalafiorowy. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wrzuć na blachę różyczki kalafiora i połówki szalotek. Obłóż kawałeczkami masła. Wlej połowę bulionu z kurczaka. Obficie...

  • Kremowa zupa z kalafiora zamiast sałatek na jesienne dni

    Kremowa zupa z kalafiora charakteryzuje się niemal zerową zawartością tłuszczów i niewielką ilością białka. Zawiera m.in. sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy K, B1, B2, B6, C, kwas nikotynowy i pantotenowy. W skład kalafiora wchodzą olejki eteryczne, które nadają mu przykry zapach podczas gotowania, w trakcie którego wydziela się...

  • Tarta z kalafiorem, orzechami włoskimi i serem wędzonym

    .... Gotuj kalafior na parze przez 6 minut lub do niemal całkowitej miękkości. Ostudź na durszlaku.  Na oprószonej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 45x17 cm i grubości 3 cm(...) jeszcze przez 3−4 minuty, aż ciasto stanie się suche w dotyku. Posyp 125 g cheddara i rozłóż na serze cząstki kalafiora.  Ubij jajka, żółtko i śmietanę w misce, dodaj sól oraz pieprz i ostrożnie polej...

  • Pieczony kalafior z puree

    Guy Fieri proponuje doskonały sposób na kalafiora!

  • Risotto z kalafiora, taleggio i orzechów laskowych z masłem palonym

    Taleggio to ser z północnych Włoch o mazistej skórce. Ma mocny, specyficzny zapach, ale zaskakująco słodki i łagodny smak oraz kremową konsystencję - rozpływa się w ustach. Wspaniale pasuje do kalafiora, ryżu i orzechów, ale możesz zamiast niego wykorzystać błękitny ser pleśniowy, taki jak gorgonzola dolce.

  • Sałatka z kalafiora i fenkułu z cytryną, migdałami i serem burrata

    ...°C, rozłóż migdały na blasze i praż je przez 15 minut lub do osiągnięcia złotego koloru. Wystudź i grubo posiekaj.  Za pomocą dużego, ostrego noża pokrój kalafior wzdłuż łodygi w jak najcieńsze plastry. Przekrój bulwy fenkułu wzdłuż na pół i pokrój w jak najcieńsze plastry. Pomieszaj kalafior i fenkuł w dużej misce z rukolą, bazylią i serem. Dodaj sos i ponownie lekko przemieszaj. Przed podaniem...

  • Fondue w bułkach z sałatką z kalafiora i korniszonów

    ..., musztardę i olej. Dodaj do sosu kalafior, korniszony i marynowane cebulki, przypraw do smaku solą i odstaw. Wstaw bułki do piekarnika, a w czasie, gdy będą się opiekać, zabierz się za fondue(...). Składniki: - 1 mały kalafior, podzielony na różyczki (ok. 40 dag) - 2 łyżki białego octu winnego (albo octu z marynowanych korniszonów bądź cebulek) - 1 kopiasta łyżka musztardy z całymi...

Dyskusje na temat: kalafior z piekarnika
  • Re: Królewski kalafior

    zagotuj kalafiora w osolonej wodzie, gotuj ok. 2-5 minut, następnie posmaruj go masłem, ale masłem nie mixem, dosyć dużo, ale nie z przesadą. Posyp tartym czosnkiem i przyprawami jekie lubisz. Posyp bułką tartą- ilość jak lubisz. Włóz do piekarnika na 180-200st.C do momentu aż bułka się zarumieni. Jest pyszny

  • Re: Pytanie

    podsmażone mięsko, ziemniaki w ósemki i wszelkie warzywa jakie posiadasz:marchew, pietruszka, seler, papryka, kalafior, no wszysko co chcesz - do zaroodpornego, podlewasz rosołkiem rozpuszczonym w 1/3 szklanki gorącej wody, można dodać zioł i na godz do piekarnika, Ty malujesz pazurki, a obiadek sie robi:) Dużo warzyw i mięso czyli taki gulasz? Kocioł wszystkiego, mięsno warzywny znaczy, mniammmm

  • Re: Pytanie

    podsmażone mięsko, ziemniaki w ósemki i wszelkie warzywa jakie posiadasz:marchew, pietruszka, seler, papryka, kalafior, no wszysko co chcesz - do zaroodpornego, podlewasz rosołkiem rozpuszczonym w 1/3 szklanki gorącej wody, można dodać zioł i na godz do piekarnika, Ty malujesz pazurki, a obiadek sie robi:) Dużo warzyw i mięso czyli taki gulasz? Kocioł wszystkiego, mięsno warzywny znaczy, mniammmm

  • Re: Pytanie

    Toia u nas to jest zapiekanka i rzeczywiście jest wspaniała dzięki:} podsmażone mięsko, ziemniaki w ósemki i wszelkie warzywa jakie posiadasz:marchew, pietruszka, seler, papryka, kalafior, no wszysko co chcesz - do zaroodpornego, podlewasz rosołkiem rozpuszczonym w 1/3 szklanki gorącej wody, można dodać zioł i na godz do piekarnika, Ty malujesz pazurki, a obiadek sie robi:) Dużo warzyw i mięso

  • Re: Pytanie

    Dużo warzyw i mięso czyli taki gulasz? Kocioł wszystkiego, mięsno warzywny znaczy, mniammmm:) podsmażone mięsko, ziemniaki w ósemki i wszelkie warzywa jakie posiadasz:marchew, pietruszka, seler, papryka, kalafior, no wszysko co chcesz - do zaroodpornego, podlewasz rosołkiem rozpuszczonym w 1/3 szklanki gorącej wody, można dodać zioł i na godz do piekarnika, Ty malujesz pazurki, a obiadek sie