• Informacje na temat:

    kalafior z parmezanem

Artykuły na temat: kalafior z parmezanem
  • Królewski kalafior

    Znowu kalafior, co za nuda! - skarżyłam się często jako dziecko. Podawano go w żłobku - wodnisty, prawie bez przypraw, bez smaku. W miarę upływu lat wraz z przyjemnością zasiadania przy stole z dorosłymi zaczęłam odkrywać, że kalafior stał się ofiarą starych metod przyrządzania, które nie pozwalały rozwinąć się naturalnym wartościom smakowym i odżywczym tej wspaniałej jarzyny.

  • Król kalafior

    ...​Kalafior to kuzyn kapusty, a dokładniej jedna z jej odmian. Jedni go uwielbiają, inni nie znoszą.

  • Kalafior - jak go przyrządzić?

    Kalafior w różnych kolorach Biały gości w kuchni od dawna. Ale od kilku lat na straganach pojawiły się także kalafiory zielone z kolczastymi różyczkami, fioletowe, pomarańczowe. Smakują podobnie, dodają jednak potrawom egzotyki i kolorów. Gotowanie Możemy kalafior podzielić na różyczki albo gotować w całości. Przed gotowaniem w całości włóżmy go na kilka minut do letniej wody, aby wypłukać...

  • Nie wyrzucaj, lepiej odśwież

    ...(marchew, pietruszkę, selera), cząstki kalafiora lub brokułu. Dodaj posiekanego i podsmażonego na oleju pora. Dorzuć kilkanaście kaparów, trochę ulubionych ziół i zalej sosem pomidorowym lub serowym (ser pleśniowy rozpuść w mleku i wymieszaj z jogurtem). Wierzch posyp parmezanem. Wolisz coś na zimno? Zrób sycącą sałatkę z makaronu, ugotowanych all dente brokułów, podsmażonych pieczarek, jajka na...

  • Kalafiorowa pizza z ricottą i sosem z pieczonych pomidorów

    Kalafiorowy spód do pizzy uwielbiam z kilku powodów. Przede wszystkim dlatego, że jest obłędnie smaczny, a dzięki zmielonym orzechom - bajecznie chrupiący.

  • Nasyć się latem

    ...podczas pieczenia ciasta Makaron z serem, kalafiorem i orzechami (dla 4 osób) Czas przygotowania: 30 minut Poziom trudności: 2 Składniki: 50 g masła, 50 g mąki pszennej, 500 ml letniego mleka, 120 g startego sera cheddar + garść do posypania, 1,5 łyżki drobno posiekanego tymianku, 1 łyżka musztardy Dijon, 250 g makaronu, 1 kalafior podzielony na różyczki, 40 g okruchów z czerstwego...

  • Ziarnko do ziarnka

    ...świeżymi liśćmi kolendry i smażonymi szalotkami. Pilaw z dzikiego ryżu z kalafiorem, palonym masłem i migdałami W garnku na średnim ogniu rozgrzej 30 ml oliwy, zeszklij na niej cebulę(...) garnek z ognia i zostaw na 15 minut pod przykryciem. Pół godziny po wstawieniu ryżu rozgrzej piekarnik do 200°C, skrop kalafiora pozostałą oliwą, dopraw solą i pieprzem. Wyłóż blachę papierem do pieczenia...

  • Wielki wiosenny detoks

    ...szarą i matową. Dużo jej jest w: żółtku jaja, soi, orzechach, kalafiorze. Cynk wzmacnia włosy i paznokcie, poprawia wygląd i kolor skóry, zapobiega powstawaniu trądziku. Dużo go jest w: chudym mięsie(...): brukselka, cykoria, fasolka szparagowa, kalafior, kapusta, ogórki, por, sałata, szpinak, seler naciowy. Dla ciebie - zielony miks: Potrzebujesz: brokuł; fetę (50 g); pomidory koktajlowe (4); jogurt...

  • Dieta FODMAP – czy tylko dla osób z jelitem wrażliwym?

    ...) i warzywach (cebula, czosnek, buraki, kalafior, brokuły, kapusta, por). Zabronione są słodycze i substancje słodzące, niektóre orzechy (pistacje, orzechy nerkowca), grzyby, rośliny strączkowe, większość...

  • Papryka faszerowana po bretońsku, na rosyjskich talerzach !

    Gdzie Bretania a gdzie Rosja? Ale jakoś tak mi się wczoraj zbiegło jedno z drugim. Przepis na te papryki mam od mojej teściowej. Lubię je robić bo pachną latem. Co mają wspólnego z Bretania? To, że nadziewa się je kalafiorem a ten zwany jest we Francji często “Prince de Bretagne”, czyli Księciem z Bretanii. I faktem jest, że najwięcej uprawia się kalafiorów w Bretanii. Zresztą “Prince de Bretagne...