• Informacje na temat:

    jak zrobić ser

Artykuły na temat: jak zrobić ser
  • Joanna Włodarska "Jak zrobić ser w domu"

    Domowe sery są zdrowsze, tańsze i o wiele smaczniejsze niż ich sklepowe odpowiedniki. A ta książka to podręcznik dla początkujących i średnio zaawansowanych serowarów. Niezbędna teoria podana w prosty sposób i praktyka zaprezentowana z pasją.

  • Kremowe sery Hochland

    Zjadając kanapkę z serem Hochland, zastanawiamy się nieraz jak i z czego są zrobione i co sprawia, że jest on tak pyszny. Co kryją w sobie te kremowe sery? Przede wszystkim naturalne składniki: najwyższej jakości sery żółte, stanowiące główny ich składnik, mleko od zaufanych dostawców, a także aromatyczne zioła i warzywa. To wszystko bez konserwantów i sztucznych barwników.

  • Już zmielony, sprzedawany w wiaderkach twaróg „na sernik” to wygodne rozwiązanie dla zabieganych. Pod warunkiem, że ma czystą etykietę – czyli nie ma w...

  • Pyszny, kremowy serek do smarowania pieczywa, ale też jako baza dipów. Z powodzeniem może zastąpić ten kupowany w sklepie. Możemy przygotować go w wersji...

  • Przygotowanie klasycznego sufletu rozpoczynamy od zrobienia sosu beszamelowego (patrz niżej), do którego stopniowo dodajemy żółtka, ser, rozdrobnione warzywa lub owoce, a na koniec - po oziębieniu masy – ubitą na sztywno pianę z białek.

  • Delikatny twarożek to świetny pomysł na zdrowe śniadanie! Możesz przygotować porcję według przepisu, a następnie urozmaicać jego smak tak jak lubisz! Podstawą twarożku jest zsiadłe mleko. Niepasteryzowane mleko odstaw więc w ciepłe miejsce do momentu, aż się zsiądzie (ok. 10 godz.)

  • Jak kupić dobry ser?

    ...w lodówce. Sery trzymaj jak najkrócej w cieple, ponieważ twarde zaczną się „pocić”, a pleśniowe topić. Ale też nigdy nie mroź serów, bo stracą swój smak. Staraj się nie kupować odtłuszczonych serów, ponieważ zawierają mniej wapnia i witaminy D. Kupuj ser w kawałku, a nie w plastrach. Taki ser szybciej się psuje. Aby ser się nie psuł, przed włożeniem do lodówki ułóż go na talerzyku i dołóż...

  • A zresztą zrób, co chcesz. Jak wykorzystać resztki jedzenia?

    ...​Nie ma nic bardziej deprymującego, niż otworzyć lodówkę i zobaczyć wyschnięte resztki jedzenia lub, o zgrozo! - zepsute. Przyznajmy szczerze: każdy z nas ma przynajmniej raz w tygodniu kłopot, co z nimi zrobić.

  • ...chrupka, najlepszy będzie parmezan albo grana padano lub pecorino. Gdy ser ma trochę spływać, warto zrobić mieszankę z mozzarelli i parmezanu w proporcji 2:1. O.: Do bezmięsnych farszów chętnie(...)Olivia: Wydaje się, że zrobienie farszu jest proste... Adam Chrząstowski: Farsz powinien być dobrany do warzywa, ryby czy mięsa, z którego chcemy zrobić potrawę. To nie jest tak, że coś tam...

  • Suflet kojarzy się głównie z deserem, ale kiedy dodamy ser lub warzywa, stanie się pikantnym smakołykiem. Przygotowując go, należy trzymać się gramatury składników, kolejności przygotowywania(...) pewni, że wszystko poszło, jak trzeba. Jeżeli łyżka opadnie szybko lub w ogóle – to, niestety, trzeba przygotować kolejny suflet. Po latach prób przygotowuję już suflet na oko. Rozbijam białka, dodaję...

Wideo na temat: jak zrobić ser
  • Jak zrobić żółty ser z czarnuszką w domu?

    serami - kupując te kiepskiej jakości, możemy narazić się na poważna problemy zdrowotne! Właśnie dlatego przygotowaliśmy dla was prosty przepis, jak zrobić własny żółty ser w domu - u nas wersja z czarnuszką, która sprawi, że ser będzie nie tylko znakomicie wyglądał, ale i świetnie smakował. Zobaczcie, jak zrobić żółty ser z czarnuszką w domu!

  • Jak zrobić tosty francuskie z serem i szynką?

    Jak zrobić tosty francuskie? Wielu z nas może się wydawać, że może to być pracochłonne zajęcie. Nic bardziej mylnego - przygotowanie tostów francuskich to szybka i naprawdę przepyszna alternatywa dla nudnych śniadań! Do zrobienia takich tostów możecie użyć również czerstwego, wczorajszego chleba. Jak zrobić jajeczną panierkę do tostów francuskich? Jak je usmażyć? Zobaczcie nasz filmik, zdziwicie

  • Jak zrobić tosty francuskie z serem i szynką?

    Jak zrobić tosty francuskie? Wielu z nas może się wydawać, że może to być pracochłonne zajęcie. Nic bardziej mylnego - przygotowanie tostów francuskich to szybka i naprawdę przepyszna alternatywa dla nudnych śniadań! Do zrobienia takich tostów możecie użyć również czerstwego, wczorajszego chleba. Jak zrobić jajeczną panierkę do tostów francuskich? Jak je usmażyć? Zobaczcie nasz filmik, zdziwicie

Dyskusje na temat: jak zrobić ser
  • Zanim przeklną nas dzieci

    obiadu współczesnego dziecka, który to obiad składa się z "niewinnych" na pozór produktów, takich jak np.: fasolka, kiełbaski, chleb, ser, woda, makaron? Po prostu nie zdajemy sobie sprawy, w jaki(...) dodatków konserwujących i stabilizujących, a dodatkowo wywołujących alergie, oznaczonych jest literą E. I tak np. E 330, symbolizujący kwas cytrynowy, używany jest zarówno do ciast, jak też płynów

  • Re: Jak zrobić domowy serek topiony?

    Ziemniaki z serem - dietetyczna masakra!!!! Brakuje tylko zasmażki. To nie jest przepis na ser tylko przepis na krótkie życie.

  • Re: CO ZROBIĆ Z BIAŁYM SEREM

    odstaw ser w ciepłe miejsce jak zacznie pachnieć to trzeba dać kminku , soli, jajko i smażyć . palce lizać.

  • Re: Jak zrobić domowy serek topiony?

    Pominięto jak strasznie wali ten ser podczas tych trzech dni. Prawdziwa masakra.

  • CO ZROBIĆ Z BIAŁYM SEREM

    jak wyżej,mam 0,5 kg zmielonego sera i brak pomysłu na to co z nim zrobic... pomóżcie bo ten ser musze wykorzystać jak najszybciej!!!! :) jeśli ciasto to musi być szybkie bo jestem mamą i nie mam czasu na kuchcenie...NIESTETY bo uwielbiam zwłaszcza z wasza pomoca nie ma lepszego miejsca w necie gdzie podawaja takie fajne smakołyki!!! pozdrawiam

  • Re: Dobry żółty ser

    Dobry żółty ser to oksymoron. W serze jest ogromne stęrzenie toksyn. Jak można zrobić artykuł i nic nie napisać o tym, że konsumpcja serów (nabiału) prowadzi do osteoprozy, alergii, nawet raka (obecność hormonu IGF-1) Nawet dietetyk kliniczny (film pod artykułem) nic nie wspomniała o negatywnych skutkach związanych z konsumpcją sera/mleka....dobry ser to żaden ser! Ludzie ni jedzcie nabiału. To

  • Re: Jak zrobić szpinak ?

    Szpinak rozmrozić, odsączyć z nadmiaru wody. Na patelni roztopić łyżkę masełka, zaszklić posiekane 3-4 ząbki czosnku, dodać szpinak, smażyć aż nadmiar wody odparuje. Można zagęśćić odrobiną mąki. Pod koniec duszenia dodać 2-3 łyżki smietanki, starty żółty ser. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatałowej. Umnie wszystkim smakuje :)

  • Re: Jak zrobić domowy serek topiony?

    zdjecie jak zwykle nie ma nic wspolnego z przepisem. Na zdjeciu raclette, czyli szwajcarki ser ktory topi sie na specjalniej maszynie a potem polewa ziemniaczki

  •  Re: Co zrobić szybko na obiad???

    Nasza cała rodzinka lubi jeść zapiekankę makaronową. Gotuje się makaron, podsmaża się na szklisty kolor cebulkę, dodać kiełbaskę, mogą też być parówki pokrojone w plasterki, pomidorek też jak ktoś lubi. W naczyniu żaroodpornym ułożyć część makaronu , cebulkę z kiełbaską posypać serem żółtym,posolić, popieprzyć, można dodać przyprawy do pizzy.Na koniec reszte makaronu i na sam wierzch ser żółty

  • Re: Dobry żółty ser

    . Urzędy które nas kosztują wydają jedynie zezwolenia. Paskudztwa sa dobre tylko do pisania poczytnych artykułów , Jak zauważyłem że żółty ser i twaróg powodują że czuję się po nich długo bardzo źle to przestałem to jeść. Każdy. Co innego można zrobić?