• Informacje na temat:

    jak odróżnić grzyby jadalne od niejadalnych

Artykuły na temat: jak odróżnić grzyby jadalne od niejadalnych
  • Jak co roku ruszamy w las po skarby do kuchni. Róbmy to jednak z głową!

  • Katarzyna Bosacka: Na grzyby

    W naszej rodzinie grzyby najbardziej lubi... trzyletni Franio. Podczas obiadu wyjada kurki, potrafi zjeść talerz podsmażonych na maśle pieczarek. Ostatnio był z wujkiem Arturem w lesie i z ciekawością słuchał opowieści o tym, jak odróżnić grzyby jadalne od trujących, że suszone to podstawa wieczerzy wigilijnej. A jak bez obaw wybrać się na grzybobranie do sklepu? Grzyby, nazywane przez wielu...

  • Najważniejsza zasada to zbierać te grzyby, które się dobrze zna. Lepiej zrezygnować z grzybów młodych, bo trudniej jest odróżnić gatunki jadalne od trujących. Specjaliści zalecają(...) czernieją zanurzone w potrawie z trującymi grzybami. To niebezpieczne przesądy! Jeśli po spożyciu grzybów pojawią się takie objawy, jak nudności, wymioty, bóle brzucha, należy szybko udać się do...

  • ...– poza pieczarką hodowlaną – na surowo są niejadalne. Te naprawdę trujące (ok. 150 gatunków) nie tracą toksycznych właściwości bez względu na to jak długo będą poddawane działaniu wysokiej temperatury(...), wymioty, bóle brzucha, biegunka. Mogą też wystąpić zlewne poty, omdlenia, zaburzenia świadomości. Prawie jak pod wpływem substancji odurzających. W początkowej fazie jednak nie sposób odróżnić...

  • Jakich grzybów nie można zbierać

    Główną zaletą grzybów jest smak: niewiele pokarmów smakuje tak wybornie, jak smażona kania czy kurki na maśle. Grzyby mają też walory odżywcze: zawierają białko, aminokwasy, błonnik, łatwo przyswajalne węglowodany, sole mineralne, nieco witamin. Ich wada: są ciężkostrawne. Nieprawdziwe są obiegowe rady, jak odróżnić grzyby jadalne od szkodliwych. Na przykład przekonanie, że jeśli grzyb ma pod...

  • Przetwory z grzybów

    Korzystajmy z jesieni i idźmy do lasu na grzyby. Marynowane, mrożone czy suszone uświetnią zimowe posiłki i zmniejszą wydatki na jedzenie. Nie pomyl się Jeśli nie mamy doświadczenia w grzybobraniu, wybierzmy się z kimś, kto potrafi odróżnić grzyby jadalne od trujących. Pomóc może również dobry atlas grzybów. Weźmy go ze sobą do lasu. Obrób od razu Po powrocie do domu jak najszybciej zabierzmy...