• Informacje na temat:

    jak gotuje się ziemniaki

Artykuły na temat: jak gotuje się ziemniaki
  • Ewa Wachowicz gotuje: Sernik z ziemniakami

    ...pobliskim sklepiku, a przede wszystkim smaczne i zdrowe. Jak zwykle dania będą też elegancko podane. Prowadząca ten program bowiem podpowie również, jak można pięknie nakryć stół, samemu wykonać kompozycje kwiatowe czy pomysłowe świeczniki. Podobnie, jak w poprzednich latach kuchnię Ewy Wachowicz odwiedzą goście - autorzy ciekawych przepisów i laureaci konkursu na najlepszą recepturę.

  • Jak taniej gotować makaron i ziemniaki

    Gotowanie tylko takiej ilości wody jakiej potrzebujemy, czyste palniki i garnki o średnicy dopasowanej do palnika… Te sposoby oszczędzania gazu zna każda doświadczona gospodyni. Ale to nie jedyne sposoby, by zmniejszyć rachunki za gaz.

  • Gotowanie tylko takiej ilości wody jakiej potrzebujemy, czyste palniki i garnki o średnicy dopasowanej do palnika… Te sposoby oszczędzania gazu zna każda doświadczona gospodyni. Ale to nie jedyne sposoby, by zmniejszyć rachunki za gaz.

  • Ziemniaki zachowają więcej cennych wartości odżywczych i szybciej się ugotują, jeśli zalejemy je wrzątkiem. Nie wykipią podczas gotowania, jeśli do wody dodamy trochę tłuszczu, np. oleju. Ziemniaki gotowane w mundurkach można trochę posolić (nie popękają), a po ugotowaniu przelać zimną wodą – wtedy łatwiej zdjąć z nich skórkę. Do wody, w której gotujemy ziemniaki, można dodać np. listek laurowy...

  • Jak gotować dobre zupy

    Zupę przykrywaj pokrywką dopiero wtedy, gdy się zagotuje. Nie rób tego wcześniej, ponieważ warzywa tracą walory smakowe. Zupy bez ziemniaków solimy pod koniec gotowania, tak by warzywa nie chłonęły soli. Zupy z ziemniakami posól od razu po ich dodaniu. Pieprz dodawaj do zup najlepiej pod koniec gotowania. W ten sposób unikniesz gorzkiego posmaku w zupie. Wywar z mięsa i warzyw możesz odparować...

  • Rada 1 Nie obieram młodych ziemniaków, tylko szoruję je szczotką pod bieżącą wodą. Wkładam do garnka i zalewam wrzątkiem. Dodaję łyżeczkę soli (wystarczy jedna na kilogram ziemniaków) i gałązkę koperku lub pietruszki, by ziemniaki nabrały aromatu. Gotuję 20 min. Rada 2 Wybieram do gotowania ziemniaki podobnej wielkości. Dzięki temu nie muszę ich kroić, a ugotują się w tym samym czasie...

  • Jak gotować i podawać młode ziemniaki?

    Gwarancja smaku oraz idealnej konsystencji: Młode ziemniaki gotuj w skórce. Zalewaj...

  • Ekspert radzi: Ziemniaki

    Doświadczona mistrzyni kulinarna Hanna Szymkiewicz radzi, jak gotować ziemniaki w mundurkach.

  • ...uszkodzenie naczynia. A gdy garnek jest za duży, potrawa nie gotuje się równomiernie i potrzeba więcej czasu na jej dogotowanie. Ekonomiczny parowar W 2–3-poziomowym parowarze ugotujemy zupę, mięso, ziemniaki i warzywa równocześnie. Dzięki temu zaoszczędzimy nawet 60 proc. gazu lub energii elektrycznej. Zadbamy również o zdrowie...

  • Siedem trików na oszczędne gotowanie i pieczenie

    ...można zmniejszyć płomień, a kilka minut przed końcem gotowania wyłączyć palnik. Grube dno utrzyma ciepło i potrawa się dogotuje. 6. Sprytne pieczenie Piekarniki, zarówno elektryczne, jak i gazowe, to(...) ogrzewały tylko ich dno. Stawiając mały garnek na dużym palniku, marnujemy gaz i ryzykujemy uszkodzenie naczynia. A gdy garnek jest za duży, potrawa nie gotuje się równomiernie i potrzeba więcej czasu na...

Wideo na temat: jak gotuje się ziemniaki
  • Zapiekane ziemniaki z rybą - szybki przepis

    Zwykłe ziemniaczki nie muszą być nudne! Choć zwykle decydujemy się na gotowane, tłuczone ziemniaki jako obiadowy dodatek, to często rezygnujemy z nich ze względu na ich monotonnię! Nie trzeba jednak(...) wyborną pastą z wędzonej ryby. Zdziwicie się, jak łatwo można je zrobić!

  • Jak zrobić kluski śląskie?

    Kluski śląskie to klasyka polskiej kuchni. Gotowane kluski robione z ugotowanych, sprasowanych ziemniaków - to jedyny w swoim rodzaju smak, który świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu. Potrzebujecie dobrego, sprawdzonego przepisu na kluski śląskie? Zobaczcie nasz filmik - już nigdy nie zrobicie tego inaczej!

  • Sałatka śledziowa z warzywami

    W kuchni programu "Pytanie na śniadanie" z okazji zbliżającego się postu Marieta Marecka przedstawiła przepis na klasyczną sałatkę śledziową z gotowanymi warzywami. W propozycji znalazły się zarówno buraki, jak i ziemniaki, marchewki, ogórki kiszone i aromatyczne przyprawy. Takim daniem na pewno nie pogardzi żaden smakosz!

Dyskusje na temat: jak gotuje się ziemniaki
  •  Re:  Jak zmienić smak zwykłych ziemniaków?

    ...ktoś kiedyś dla mnie ugotował ziemniaki na tzw sposób żydowski , czyli gotuje się ziemniaki z jedną cebulą na mleku lub wodzie z dodatkiem mleka- cebula zabija ziemistość ziemniaka a mleko nadaje mu delikatność

  • Re: Jak przygotować pyszne ziemniaki?

    utracie witamin, węglowodanów, skrobi itp. W ten sposób ziemniaki zachowują około 65% swoich właściwości. Woda powinna lekko zakrywać zieiemniaki. Gotuje na małym ogniu. Wodą po ziemniakach podlewam jak(...)znowu interia się wysiliła. Koń by się uśmiał z tego przepisu. Normalnie to gotuje warzywa ( z kartoflami ) na parze. To jest najlepszy sposób. Te 0,5-0,6 litra wody co zostało czekam aż wystygnie

  • Re:  Jak zmienić smak zwykłych ziemniaków?

    U mnie w domu ziemniaki gotuje się z dodatkiem pokrojonych 2 ząbków czosnku i 1 przełamany na pół liść laurowy, można też ugotowane ziemniaki pokroić w plastry, przysmażyć na oliwie dodając przyprawę do ziemniaków(najbardziej mi smakuje z firmy KAMIS)

  • Re: Jak przygotować pyszne ziemniaki?

    No.... tak bo...jak się gotuje na małym ogniu to temperatura wody jest 80 C i się dłużej gotuje, a na dużym 120 C i wszystko jasne.........EUREKA!!!!!!!!1

  • Re:  Jak zmienić smak zwykłych ziemniaków?

    Jak się ziemniaki wrzuci do wrzącej wody i gotuje to po prostu będą szybciej miękkie. Smak ziemniaków zależy od ich odmiany (gatunku), są ziemniaki żółte, białe, różowe, słodkie i wszystkie mają po co najmniej kilkadziesiąt odmian. Jak kupię jakieś niezbyt smaczne ziemniaki to je ubijam dodając trochę masła (np. łyżkę) oraz sosu pieczarkowego instant w proszku (ok. łyżeczkę).

  • Re: Do czego wykorzystać wodę po gotowaniu warzyw, ryżu i makaronu

    założę się że 75% to nawet nie wie jak się prawidłowo gotuje ziemniaki. Zresztą i wiele innych warzyw też. Taki wisjoner jak Włodek ( zwykły prostak ) to mnie wogóle nie rusza! Jeśli ziemniaki i inne warzywa będą prawidłowo ugotowane to około 75-80% tych wszystkich substancji powinny zachować w sobie a nie oddać do wody!

  • Re:  Jak zmienić smak zwykłych ziemniaków?

    Ja bardzo lubię ziemniaki tzw."śpiwoki".Tak nazywała je moja Mama.Gotuję ziemniaki w osolonej wodzie.Gdy ugotują się do miękkości odlewam połowę wody.Resztę posypuje obficie mąką--warstwa tak ok.3 cm.Biorę tzw.szturak czy tłuczek ,czy jak kto ten przyrząd nazywa i szybko ugniatam ziemniaki z mąką.Powstaje cos jakby gęste, lekko ciągnące się ciasto.Dużą lyżką nakładam mase na talerze-jakby takie

  • Re: Zupa krem z dyni na ostro

    to się jeszcze gotowało, a potem zostało zmiksowane. Najpierw na maśle trzeba zeszklić pokrojoną cebulę i czosnek, potem do tego się daje pokrojone ziemniaki i dynię, to razem tak smaży na małym ogniu mieszając co chwilę. Potem dodaje się kurkumę, imbir, kolendrę, bulion i gotuje do miękkości dyni i ziemniaków. Do tego daje się pomidor bez skórki i śmkietanę z mlekiem. To razem trzeba dokładnie

  •  Re:  Jak zmienić smak zwykłych ziemniaków?

    surowe i obrane ziemniaki kroję w kostkę, troszkę większą niż do zupy. Kładę je na patelnię, podlewam 1 filiżanką bulionu, na wierzch kładę kilka cieniutkich plasterków masła i gotuje pod przykryciem ok. 15 min. Kiedy już są miękkie, zdejmuję pokrywkę i czekam, aż woda wyparuje, a na dnie utworzy się pyszna skórka, taka podsmażona. Pycha. Drugi sposób: obrane ziemniaki kroję na ćwiartki, wrzucam

  • Re: Sezonowy i zdrowy - grillowany topinambur na letni obiad

    Mam topinambur, ma go pełny ogródek. Dostałam kiedyś parę bulwek i teraz nie mogę się go pozbyć. Jest jak perz, im bardziej się go tępi, tym bardziej się rozrasta. Ma jednak zaletę...ładnie kwitnie , jak słonecznik ozdobny, świetnie zakrywa wszystko, bo wyrasta przynajmniej do 2 m i sam się zagęszcza, nie trzeba go na zimę wykopywać. Co do smaku - wolę ziemniaki, ale nie jest zły, trochę mdły