• Informacje na temat:

    jak gotowac na parze

Artykuły na temat: jak gotowac na parze
  • Wino dla smaku Jak gotować na parze? Do naczynia wlej wodę (niewiele, najwyżej „na dwa palce”), umieść na nim koszyczek z równomiernie rozłożonym jedzeniem...

  • ...na parze. Pasują do wszystkich typów garnków. Jak to się robi? Dolne naczynie napełniamy wodą. Następnie rozmieszczamy produkty, z których chcemy przyrządzić danie. Rybę lub pierś...

  • Gotuj na parze

    ...parowaru Tanim rozwiązaniem są wkłady do gotowania na parze. Pasują do wszystkich typów garnków. Jak to się robi? Dolne naczynie napełniamy wodą. Następnie rozmieszczamy produkty, z których...

  • Do garnka wlej trochę wody, zagotuj i zawieś nad nią koszyk lub paterę, w której umieścisz żywność (nie może stykać się ona z wodą). Przykryj i gotuj na małym ogniu. Na parze świetnie robi się ryby. Do wody dodaj bulion lub pół szklanki wina i oczywiście zioła; ryba będzie bardziej aromatyczna. Można ją też zawinąć w folię lub w liście kapusty pekińskiej. Wtedy dusi się ona we własnej parze...

  • Wiesz, jak wydobyć pełnię smaku i aromatu z herbaty? Trzeba ją umiejętnie zaparzyć. To nie takie trudne, wystarczy tylko przestrzegać kilku zasad.

  • Szparagi wiążemy w pęczki i gotujemy w pozycji pionowej – najlepiej w specjalnym, wysokim garnku. Zalewamy taką ilością wody, aby nie przykryła główek szparagów. W ten sposób twarde łodygi gotują się w wodzie, a delikatne główki na parze.

  • Do garnka, w którym będziesz gotować jarzyny na parze, wlej wrzącą wodę na wysokość 2,5–3 cm. Komorę, koszyk lub inne naczynie z warzywami umieść nad wodą (uwaga: gotowane smakołyki nie powinny dotykać parującej wody!).

  • Intensywnie zielone brokuły czy brukselka, mocno pomarańczowa marchewka, żywo czerwone pomidory... Twoje warzywa też mogą być piękne jak...

  • Ciasto parzone w kształcie wieży Eiffla

    Dla Paul’a wizyta w Paryżu to wręcz pielgrzymka. Prowadzący otrzymał klasyczne wykształcenie i mimo, iż pracował w najlepszych europejskich hotelach to bardzo mu zależy na tym by jak najbardziej(...) bardziej miękkie. Jeśli chcecie nadać temu ciastu jakiś fikuśny kształt to używajcie samej wody. Ciasto jest wtedy twardsze - mówi Paul Hollywood. Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 190C. Blachę...

  • Jak gotować brokuły, by nie straciły koloru?

    Blanszowanie Przed zapiekaniem brokułów na krótko zanurzam je w gorącej wodzie, czyli blanszuję, a następnie odcedzam. Dzięki temu różyczki podczas pieczenia zachowają zielony kolor. Gotowanie Najzdrowszym sposobem przyrządzenia brokułów jest gotowanie ich na parze. Wystarczy 3-6 minut, by uzyskać wyjątkowy smak i zachować większość witamin. Z kolei gotując brokuły w osolonej wodzie...

Wideo na temat: jak gotowac na parze
  • Okrasa radzi, jak gotować pysznie i zdrowo

    Szef kuchni walczy ze stereotypami, że zdrowe jedzenie jest mało atrakcyjne i niesmaczne. Według Karola Okrasy każdą potrawę można przyrządzić i doprawić tak, by zachowała wartości odżywcze, trafiała w gust kulinarny i zaspokoiła potrzeby organizmu. Mistrz kuchni szczególnie poleca gotowanie na parze. Dzięki temu produkty zachowują naturalny smak.

  • W domach Polaków przeważają tradycyjne metody gotowania

    Polacy chcą się zdrowo i racjonalnie odżywiać, ale nie przywiązują wagi do tego, w jaki sposób przygotowują posiłki – wynika z badań TNS Polska. Tylko 14 proc. potrafi gotować na parze, a 2 proc. smaży bez tłuszczu. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że smażenie w głębokim tłuszczu czy gotowanie w wodzie powoduje, że świeże produkty tracą swoje najcenniejsze właściwości. Duże znaczenie ma też

  • Jak chronić witaminy w żywności?

    Jak zapobiegać utracie witamin w żywności? Warzywa i owoce warto jeść na surowo i przygotowywać możliwie jak najkrócej przed podaniem. Żywność najlepiej gotować na parze. Jeśli już gotujemy w wodzie, to w małej ilości, aby ją później wykorzystać np. jako sos lub do zupy. Mrożonki można gotować bez wcześniejszego rozmrażania.Surówki należy robić ze świeżo pokrojonych warzyw, w przeciwnym razie

Dyskusje na temat: jak gotowac na parze
  • Re: Głodówka żeby schudnąć? proszę o opinie

    przemiane materii, i po efekcie, dlatego głodówkom NIE. Staraj sie jak najwiecej gotowac, dusic, piec w folii pergaminowej. A próbowałas/es na parze. wystarczy garnek w pokrywką i metalowe sitko. Nie(...). Napewno to odziaływać bedzie korzystnie., Szukaj błonnika- chleb razowy, kasza gryczana, pełnoziarnisty makaron, ryż brązowy. Spożywaj jak najwiecej warzyw, owoców, Najlepiej w formie surowej. Jedz

  • Re: Jak gotować brokuły, by były zdrowe

    A czy ten francuz slyszal ze brokuly ( kalafior ) powinno sie gotowac na parze a to nie jest to samo co w wodzie .

  • Re: Gulasz warzywny z kiełbaskami i parówkami

    Nie chce sie czepiac, pomijajac juz fakt ze 'gulasz z parowek' brzmi jak 'poledwica wolowa ze swinskich nozek', ale to zaden gulasz tylko jakas cienka zupa... Nic nie jest podsmazone, wiec to jest gotowanie a nie duszenie, a po co gotowac ziemniaki na parze, skoro mozna je ugotowac w tej zupie? Wystarczy cukinie dodac na koncu i tyle. Jesli dzisiejsze gotowanie tak wyglada, ze wszystko do gara

  • Re: Sajgonki

    W tytule napisaliscie"Sekret najsmaczniejszych sajgonek"I jaki to w koncu sekret bo w przepisie go nie ma! A gdzie warzywa,kielki,i grzyby moon?I kto widzial zeby sajgonki gotowac na parze? smazy sie w glebokim tluszczu!To sa chyba dietetyczne sajgonki ale na pewno nie najsmaczniejsze tak jak to napisaliscie w tytule..Wiecej zaangazowania w te przepisy...

  • Re: Hashimoto: Choruje nie tylko tarczyca, ale cały organizm

    ugotuje.Zadnych gotowcow,zadnych produktow z jakimkolwiek E,kupowac to co samemu mozna ugotowac.Duzo warzyw surowych czy gotowanych,soki warzywno-owocowe wlasnorecznie wycisniete,wszystko co w kartonach fuj(...) przypadkiem czlowiek nie wyzdrowial,bo po co im zdrowi ludzie.Aha i jeszcze jedna wazna rzecz,nie smazyc,gotowac w wodzie,na parze,dusic i unikac olejow roslinnych i MARGARYN,bo to one tez sa przyczyna

  • Re: Złodzieje witamin

    a jak gotowac na parze bez przykrycia?