• Informacje na temat:

    jak doprawiac dania

Artykuły na temat: jak doprawiac dania
  • Jej delikatny, słodkawy smak świetnie komponuje się z różnymi składnikami. Dlatego dynia ma uniwersalne zastosowanie. Jest wykorzystana w kuchni na wiele sposobów – od zup, przez wytrawne, pikantne dania, aż po desery. Pyszne są przetwory z dyni, dżem, keczup, marynaty. Dynia to nieskończona ilość przepisów. Co ważne, syci, a nie tuczy. Bazą wielu potraw jest purée. Możemy je przygotować...

  • Daj się zaskoczyć MAGGI!

    Przyprawy w płynie MAGGI nie trzeba nikomu przedstawiać! Ale czy wiesz, że dzięki niej podkreślisz smak nie tylko tradycyjnych zup? Przyprawa w płynie MAGGI ma zdecydowanie więcej różnorodnych zastosowań i idealnie sprawdzi się w przypadku większości naszych kulinarnych pomysłów na przykład na drugie dania! Możemy dodawać ją do sosów, potraw mięsnych, warzywnych, marynat czy dipów… Możliwości...

  • Skromna jaglanka, a tyle możliwości! Z tej kaszki-cud warto często przygotowywać dania słodkie i wytrawne, bo jest megazdrowa!

  • ...ramy podobnie jak szparagi. Z rabarbaru zrobimy orzeźwiający kompot. Możemy dodać do niego jabłko, truskawki, rodzynki, doprawić miodem, cynamonem, wanilią czy anyżem. Ale uwaga – rabarbar jest...

  • Jak przyrządzić szpinak

    Jak doprawić szpinak by nie był mdły? Jak go przyrządzić i przechować. Na te pytania odpowiada Hanna Szymkiewicz - doświadczona mistrzyni kulinarna.

  • Danie na kolanie

    Dania błyskawiczne zdrowe nie są - wiedzą to już chyba nawet dzieci. Co z tego, że pełno w nich utwardzanych tłuszczów roślinnych, które są źródłem szkodliwych, zatykających żyły tłuszczów trans(...) jedzą pokarmy bogate w tłuszcze trans, jest prawie dwukrotnie wyższe? Co z tego, że dania te są źródłem soli, która powoduje nadciśnienie, glutaminianu sodu, sztucznego poprawiacza smaku z właściwościami...

  • Jak śliwka w sos

    ...września, i słodsza. Słodkie w cieście Wielokrotnie jestem pytana o dania łączące kuchnię polską z włoską. Tak, są takie! Bo od Polski przez Czechy, Słowację, Austrię aż po północno-wschodnie regiony(...) trzeba obtoczyć w cieście z gotowanych ziemniaków, ugotować we wrzątku, wreszcie podawać z roztopionym masłem  i zrumienioną tartą bułką lub śmietaną, jak kto woli.  Moja babcia usuwała pestki ze śliwek...

  • W wielu regionach naszego kraju duże, zeszłoroczne kartofle są bazą zapiekanych, niedrogich dań. To pyszne baby, zwane też czasami ciastami. Warto ich spróbować!

  • Cenne rośliny strączkowe: Jak wzmocnią i pomogą schudnąć

    U kobiet po 40. łatwiej odkłada się tkanka tłuszczowa ze względu na wahania estrogenów i spowolnienie metabolizmu. Panie mają problemy ze snem, co też… prowadzi do tycia. W złagodzeniu dolegliwości pomogą strączki.

  • Z jesiennych warzyw – pełnych witamin i wspaniałego smaku – przygotuj mieszanki do kiszenia. Zimą wystarczy tylko otworzyć słoik i podać na stół wspaniały dodatek do drugiego dania. Kwaszenie jest najstarszą metodą utrwalania warzyw, owoców i grzybów. Technologia jest bardzo prosta: rozdrobnione warzywa...