• Informacje na temat:

    jajko

Artykuły na temat: jajko
  • Zamienniki jajek

    ...jedno jajko. Możesz także kupić lub zrobić masło z orzechów nerkowca.  Ma mniej wyrazisty smak niż to z orzeszków ziemnych i więcej białka oraz składników mineralnych.  Szklankę orzechów miksuj aż(...) dodatek do dań mięsnych. Trzy łyżki skrobi ziemniaczanej zastąpią jedno jajko w kotletach mielonych, gołąbkach. Do ciasta użyj raczej mąki z cieciorki albo migdałowej, ponieważ zbyt duża ilość...

  • Pilnuj czasu jajek

    Wiele osób przegotowuje jajka na twardo, pozbawiając je tym samym cennych wartości odżywczych. Jajko na miękko powinno gotować się przez 2 do 4 minut - zależy to głównie od wielkości jajka. Jeśli wolisz, aby żółtko nie było całkowicie płynne, gotuj je przez 6 minut - będzie ugotowane na półmiękko. Jajko na twardo wystarczy gotować 10 minut! Jeśli trzyma się je we wrzątku dłużej, jest nie tylko...

  • Jajko od skorupki

    ​Nie wyrzucaj skorupek jaj. Jeśli chcesz je wykorzystać dla zdrowia, kupuj jajka od szczęśliwych kur. Nie będzie w nich szkodliwych dodatków. Poza tym ich szerokie zastosowanie może cię zaskoczyć.

  • Jajka od serca

    Chleb opiecz w tosterze na złoty kolor. Oddziel białko od żółtka. Białko wymieszaj z solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i włóż foremkę w kształcie serca. Wlej jedno białko i do środka żółtko (tak samo musisz postąpić z drugim jajkiem).  Upieczone jajko przenieś na talerz i posyp chili. Udekoruj plasterkami rzodkiewki i listkami bazylii. Podawaj z tostami. Zobacz także:

  • Szczawiowa z jajkiem

    ...zupy, zagotuj i zapraw śmietaną. ll Zupę wlej do talerzy, wrzuć pokrojone jajko i uprażone na patelni pestki dyni. Zobacz także:

  • Pomysły na farbowanie jajek

    Zrób farbujący wywar, zanurz w nim jajko, a pod koniec barwienia dodaj do wywaru parę kropli octu - wzmocni kolor na skorupce jajka.  1. Granatowy - torebkę herbaty z hibiskusa zalej szklanką ciepłej wody, dodaj szczyptę sody oczyszczonej.  2. Pomarańczowy - do soku wyciśniętego z marchwi dodaj kroplę octu.  3. Różowy - rozcieńcz wodą sok z buraka - dodasz mniej wody, zyskasz kolor amarantowy...

  • Placki z jajkiem w koszulce

    ...1. Ziemniaki obrać.  Połowę ugotować, przecisnąć przez praskę. Drugą połowę zetrzeć na tarce. Masy połączyć, dodać mąkę, sodę, 1 jajko,  maślankę, posiekaną...

  • ..., nieświeże wypłynie na powierzchnię wody. Jeśli „przegotujemy” jajko, trzymając je w garnku powyżej 10 min, białko będzie gumowate, a wokół żółtka powstanie szara obwódka. Gdy nie wiemy, czy jajo jest ugotowane, wystarczy zakręcić je na stole wokół własnej osi. Ugotowane – kręci się, surowe nie. Najłatwiej obrać jajko pod strumieniem zimnej wody. Natomiast gdy chcemy ładnie przekroić ugotowane...

  • Idealne jajko na twardo

    ... Masz wątpliwości, czy jajko jest świeże? Wsyp do szklanki z wodą 2 łyżeczki soli i włóż do roztworu surowe jajko. Jeśli jest świeże, nie tonie. Żółtko po ugotowaniu zsiniało? Za długo było gotowane. Wystarczy 8-10 minut od momentu, kiedy woda zaczęła wrzeć. Aby jajko nie pękło, przed gotowaniem nakłuj igłą jego czubek. Jak gotować jajko, by przy obieraniu skorupka nie rozpadła się na...

  • Sałatka z jajkiem po wiedeńsku

    ...połącz. Sosem polej sałatę.  Zagotuj wodę. Woreczek wysmaruj od środka oliwą. Wbij do niego jajko i zawiąż. Następnie włóż do wrzącej wody i gotuj na małym ogniu przez 4 minuty. Po tym czasie woreczek rozetnij i wyjmij jajko. Ułóż je na sałatce i posyp świeżo zmielonym pieprzem.  Sałatkę podawaj z grzankami.

Zdjęcia na temat: jajko
Wideo na temat: jajko
  • Jajko sadzone w naleśniku

    Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia i nie powinniśmy z niego rezygnować. Jajko sadzone w naleśniku to ciekawa alternatywa dla owsianki i jajka podanego w tradycyjny sposób. Zdjęcia pochodzą z bazy x-bank gallery.

  • Jak ugotować jajka na miękko?

    Ugotowanie perfekcyjnego jajka na miękko nie jest trudne! Zobaczcie, jak to zrobić, by za każdym razem uzyskać jajko z lejącym żółtkiem. Tu znajdziesz dokładny przepis, jak ugotować jajko na miękko! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

Dyskusje na temat: jajko
  • Re: Jak zrobić maseczkę z jajka na twarz?

    maseczkę z jajka na twarz robi się bardzo łatwo, jajko ubijasz i kładziesz na twarz, trzymasz 20 minut i zmywasz

  • Re: Jak zrobić maseczkę z jajka na twarz?

    maseczkę z jajka na twarz robi się bardzo łatwo, jajko ubijasz i kładziesz na twarz, trzymasz 20 minut i zmywasz A jakie efekty tej maseczki?:)słyszałam o ubijanie dwóch białek i dodać sok z cytryny...........:)

  • Re: Dlaczego warto jeść jajka?

    ja już umyłem, od razu mniej cuchnie w okolicy.

  • Re: Domowe sposoby na suchą skórę

    Domowe sposoby na suchą skórę to przede wszystkim maseczki z rożnych produktów które posiadamy w domu. Przede wszystkim będą to takie produkty jak: jajko kurze, miód, a także owoce.

  • Re: Zamienniki jajek

    Jajko posiada taki sklad chemiczny zdrowy dla czlowieka,ze nic nie jest w stanie go zastapic.

  • Re: Jak powinno wyglądać pożywne śniadanie?

    Kiwi i płatki na melku lub jajko na miękko i kanapki z serem, pomidorem i cebulką lub kanapki z łososiem wędzonym i do tego też jajko lub kawałki pomarańczy i naleśniki lub pancakesy polane delikatnie czekoladą z kilkoma truskawkami lub innym owocem lub koktajl warzywny lub owocowy.

  • Re: Czy jajka są zdrowe?

    Weźcie już przestańcie z ludzi robić głupków raz mówicie, że zdrowe teraz, że nie zdrowe. Chore to się już robi. Czepcie się prawdziwej roboty.

  • Re: Kluski leniwe - przepis

    Kluski leniwe - przepis poniżej: Jajko roztrzep widelcem w płaskim naczyniu, aż do momentu połączenia żółtka z białkiem do jednolitej konsystencji. Twaróg przetrzyj przez sito lub rozgnieć widelcem. Dodaj do niego mąkę pszenną, jajko i cukier waniliowy. Zagnieć ciasto, nie podsypując za dużo mąki. Z ciasta formuj wałki i pokrój kluski ukośnie na paski wielkości ok. 2-3 cm. Zagotuj wodę. Do

  • Re: Jajko w szklance

    Jajko dobre na wszystko...