• Informacje na temat:

    jajko

Artykuły na temat: jajko
  • Pilnuj czasu jajek

    Wiele osób przegotowuje jajka na twardo, pozbawiając je tym samym cennych wartości odżywczych. Jajko na miękko powinno gotować się przez 2 do 4 minut - zależy to głównie od wielkości jajka. Jeśli wolisz, aby żółtko nie było całkowicie płynne, gotuj je przez 6 minut - będzie ugotowane na półmiękko. Jajko na twardo wystarczy gotować 10 minut! Jeśli trzyma się je we wrzątku dłużej, jest nie tylko...

  • Jajko od skorupki

    ​Nie wyrzucaj skorupek jaj. Jeśli chcesz je wykorzystać dla zdrowia, kupuj jajka od szczęśliwych kur. Nie będzie w nich szkodliwych dodatków. Poza tym ich szerokie zastosowanie może cię zaskoczyć.

  • Jajka od serca

    Chleb opiecz w tosterze na złoty kolor. Oddziel białko od żółtka. Białko wymieszaj z solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i włóż foremkę w kształcie serca. Wlej jedno białko i do środka żółtko (tak samo musisz postąpić z drugim jajkiem).  Upieczone jajko przenieś na talerz i posyp chili. Udekoruj plasterkami rzodkiewki i listkami bazylii. Podawaj z tostami. Zobacz także:

  • Szczawiowa z jajkiem

    ...zupy, zagotuj i zapraw śmietaną. ll Zupę wlej do talerzy, wrzuć pokrojone jajko i uprażone na patelni pestki dyni. Zobacz także:

  • Pomysły na farbowanie jajek

    Zrób farbujący wywar, zanurz w nim jajko, a pod koniec barwienia dodaj do wywaru parę kropli octu - wzmocni kolor na skorupce jajka.  1. Granatowy - torebkę herbaty z hibiskusa zalej szklanką ciepłej wody, dodaj szczyptę sody oczyszczonej.  2. Pomarańczowy - do soku wyciśniętego z marchwi dodaj kroplę octu.  3. Różowy - rozcieńcz wodą sok z buraka - dodasz mniej wody, zyskasz kolor amarantowy...

  • ..., nieświeże wypłynie na powierzchnię wody. Jeśli „przegotujemy” jajko, trzymając je w garnku powyżej 10 min, białko będzie gumowate, a wokół żółtka powstanie szara obwódka. Gdy nie wiemy, czy jajo jest ugotowane, wystarczy zakręcić je na stole wokół własnej osi. Ugotowane – kręci się, surowe nie. Najłatwiej obrać jajko pod strumieniem zimnej wody. Natomiast gdy chcemy ładnie przekroić ugotowane...

  • Idealne jajko na twardo

    ... Masz wątpliwości, czy jajko jest świeże? Wsyp do szklanki z wodą 2 łyżeczki soli i włóż do roztworu surowe jajko. Jeśli jest świeże, nie tonie. Żółtko po ugotowaniu zsiniało? Za długo było gotowane. Wystarczy 8-10 minut od momentu, kiedy woda zaczęła wrzeć. Aby jajko nie pękło, przed gotowaniem nakłuj igłą jego czubek. Jak gotować jajko, by przy obieraniu skorupka nie rozpadła się na...

  • Jajko w stylu retro

    ...1. Potrzebne będą:  jajko (najlepiej gęsie - jest większe niż kurze) albo wydmuszka, serwetka z motywem zająca, klej biurowy, biała farba plakatowa, biała konturówka do dekupażu, miękki pędzelek, lakier akrylowy. 2. Wydmuszkę umyj, osusz, pomaluj farbą, odstaw do wyschnięcia. Porozdzielaj warstwy serwetki. Z wierzchniej, tej z nadrukiem, wytnij motyw zająca. Zrób to starannie, trzymając się jak...

  • Jajka trzeba jeść

    ...zjedzenie 10 jajek tygodniowo! Jeśli jesteśmy ogólnie zdrowi, bez obaw możemy zjadać jedno jajko dziennie. Uwaga! Ostrożniej dawkujmy jajka dzieciom. Dziecko w wieku przedszkolnym nie powinno zjadać(...) z tym cholesterolem? Kiedyś obwołano jajka bombą cholesterolową. Nowe badania pokazały jednak, że niesłusznie. Jajko zawiera 10 proc. tłuszczu o korzystnych proporcjach zdrowych nienasyconych kwasów...

  • Jajko bez niespodzianki

    ...wypłynie na powierzchnię wody. Jeśli "przegotujemy" jajko, trzymając je w garnku powyżej 10 min, białko będzie gumowate, a wokół żółtka powstanie szara obwódka. Gdy nie wiemy, czy jajo jest ugotowane, wystarczy zakręcić je na stole wokół własnej osi. Ugotowane - kręci się, surowe nie. Najłatwiej obrać jajko pod strumieniem zimnej wody. Natomiast gdy chcemy ładnie przekroić ugotowane na pół, należy na...

Zdjęcia na temat: jajko
Wideo na temat: jajko
  • Jajko sadzone w naleśniku

    Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia i nie powinniśmy z niego rezygnować. Jajko sadzone w naleśniku to ciekawa alternatywa dla owsianki i jajka podanego w tradycyjny sposób. Zdjęcia pochodzą z bazy x-bank gallery.

  • Jak ugotować jajka na miękko?

    Ugotowanie perfekcyjnego jajka na miękko nie jest trudne! Zobaczcie, jak to zrobić, by za każdym razem uzyskać jajko z lejącym żółtkiem. Tu znajdziesz dokładny przepis, jak ugotować jajko na miękko! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

Dyskusje na temat: jajko