• Informacje na temat:

    jajka właściwości

Artykuły na temat: jajka właściwości
  • Jajka trzeba jeść

    ...produktów żywnościowych może zawierać jajka. Są to m.in. makarony, pieczywo, majonez, ciasta, lody. Uwaga! Jajko po ugotowaniu ma mniej właściwości alergizujących, bo wysoka temperatura neutralizuje(...)Czy warto je jeść na co dzień, czy tylko od święta? Odpowiedź jest prosta. Jajka trzeba jeść regularnie. Są uważane za produkt prawie doskonały. Zawierają ponad 600 różnych substancji odżywczych...

  • Jajka: Jak je przechowywać?

    Jajka są jednym z podstawowych produktów w naszej diecie, składnikiem wielu potraw i ciast, zawierają także dużo witaminy A, D oraz niektóre witaminy z grupy B. Jak je przechowywać, by nie straciły swoich wartości odżywczych i były smaczne?

  • Jajka - czy można je jeść bezkarnie?

    Były uważane za zdrowe i pożywne do lat 70., jednak gdy pod lupę wszedł cholesterol, temat jajek stał się kontrowersyjny. Dietetycy uważali, że można je jeść tylko w niewielkich ilościach. Dziś informacje na temat właściwości jajek na szczęście odbiegają od wcześniejszych teorii.

  • Fakty i mity o jajkach

    Można jeść najwyżej 3 jajka w tygodniu, bo podnoszą nam poziom cholesterolu - MIT Jaja kurze, bo o nich tu mówimy, rzeczywiście zawierają dużo cholesterolu - ok. 180 mg w jednym jajku, a mówiąc precyzyjniej w jego żółtku, gdyż w samym białku go nie ma. Jednak jajka zawierają również cholinę, która wspomaga metabolizm cholesterolu. W dodatku obecnie uważa się, że za poziom cholesterolu...

  • Cynamon kojarzymy z szarlotką, pierniczkami i grzanym winem, ale równie wyśmienicie smakuje w towarzystwie mięs, gotowanych warzyw, w sosach i zupach. Zacznij dzień cynamonowo. Rano cudownie rozgrzeje Cię owsianka. Przygotuj ją na chudym mleku, a cukier zastąp cynamonem. Możesz też zrobić tosty francuskie. W miseczce rozbij widelcem jajka z chudym mlekiem i cynamonem. Na patelni rozgrzej...

  • Cudowna moc jajka

    Jajko to naprawdę cudowna maseczka na rozmaite problemy cery i włosów. Maska na wypadające włosy. Jedno żółtko utrzyj z olejem rycynowym na gęsty majonez. Możesz dodać kilka kropli soku świeżo wyciśniętego z cytryny. Gdyby podczas dodawania soku z cytryny majonez się zwarzył, nie martw się. Maseczka na włosy zachowa wszystkie swoje właściwości nawet przy zwarzonej konsystencji. Maskę nanieś na...

  • Czym zastąpić jajka w diecie alergika?

    Jajko kurze jest jednym z najcenniejszych produktów spożywczych ze względu na wysoką wartość odżywczą. Jednak nie każdy może je spożywać, gdyż może wywołać poważne reakcje alergiczne, zwłaszcza u dzieci. Alergicy mogą na szczęście zastąpić jajka zamiennikami. Propozycje posiłków, które je zawierają, przygotowała dietetyk Alicja Kalińska.

  • Właściwości botwiny. Z czym ją jeść

    ...powodu mają one silne właściwości krwiotwórcze. Dlatego osoby cierpiące na anemię powinny je obdarzyć szczególnymi względami. To także doskonały produkt dla wegetarian. Botwinkę można też polecić osobom(...) grzanki, przepiórcze lub kurze jajka. Świetnie czuje się w kompanii innych warzyw liściastych: szpinaku, roszponki, rukoli. Lubi lekkie dressingi na bazie oliwy i octu balsamicznego. Najzdrowsza...

  • Właściwości rzeżuchy

    Jeśli już teraz posiejesz rzeżuchę, to na Wielkanoc będziesz miała efektowną dekorację, smaczny dodatek do potraw i... naturalny lek na trawienie w jednym!

  • Jajka - źródło witamin i minerałów. Sprawdzone kuracje

    Warto jeść jajka, by być w dobrej formie! Są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów, świetnie przyswajalnych przez organizm.

Dyskusje na temat: jajka właściwości
  • Re: Jedz jajka! Uratują ci życie.

    rozpoznać po matowej skorupce. W domu do badania świeżości można wykorzystać właściwości pęcherzyka powietrza znajdującego się w szerszym końcu. W miarę starzenia się jajka komora powietrza się powiększa(...)Kupując jajka, sprawdź, czy skorupka jest gładka, bez plamek i pęknięć, ma jednolitą barwę i matową powierzchnię. Wielkość jajek nie świadczy o jakości, zaś kolor skorupy też jest sprawą genetyczną

  • Re: Jajka - czy można je jeść bezkarnie?

    A jajka nie różnią się niczym od jajek wszystkie mają takie same składniki i właściwości zdrowotne zależy tylko co kura je dużo kukurydzy to żółtka są żółte itd itp

  • Re: Jedz jajka! Uratują ci życie.

    rozpoznać po matowej skorupce. W domu do badania świeżości można wykorzystać właściwości pęcherzyka powietrza znajdującego się w szerszym końcu. W miarę starzenia się jajka komora powietrza się powiększa(...)Kupując jajka, sprawdź, czy skorupka jest gładka, bez plamek i pęknięć, ma jednolitą barwę i matową powierzchnię. Wielkość jajek nie świadczy o jakości, zaś kolor skorupy też jest sprawą genetyczną

  • Re: Właściwości rzeżuchy

    Cudowny artykuł. Podobny można napisać o jajkach, Jak teraz kupisz jajka, to na święta będziesz miał.

  • Re: Jedz jajka! Uratują ci życie.

    Rodzaje jaj i ich właściwości: Przepiórcze – smakiem są najbardziej zbliżone do kurzych, a 3–4 przepiórcze zastępują jedno jajko kurze. Mają one większy udział żółtka w jajku i więcej składników mineralnych (żelaza, wapnia i fosforu) oraz witaminy B2 niż jajka kurze. Strusie – to największe jajka na świecie. Jedno waży przeciętnie półtora kilograma, a na twardo trzeba je gotować około półtorej

  • Re: 5 powodów, dla których warto jeść jajka

    halo tss ale ja przecież nie napisałem że jajka są niezdrowe! Przeciwnie. Zgadzam się też z tym że pomagają schudnąć. Ja tylko wyjaśniłem jej mechanizm działania. W jajku znajduje się 90% na 100 czyli duża ilość lecytyny. I to ona powoduje zbijanie cholesterolu. Niestety problem lecytyny leży w tym że po przekroczeni 92·stopni C traci swoje właściwości i przy nieodpowiednim gotowaniu - dowidzenia

  • Re: Jedz jajka! Uratują ci życie.

    "W białku jaja znajduje się 88% wody, 11% stanowią proteiny, 1% - witaminy, sole mineralne oraz glukoza. Jeśli chodzi o związki białkowe, 55% stanowią proste rozpuszczalne w wodzie owoalbuminy. Ulegają one pod wpływem ciepła, kwaśnego odczynu lub ubijania denaturacji i białko sztywnieje. Właściwości klejące owoalbuminy oraz zdolność denaturacji w temperaturze 60% wykorzystywane są w przemyśle

  • Re: Kasza jaglana i jej drogocenne właściwości odżywcze

    gofry z kaszy jaglanej. Mieliła ugotowaną kaszę blenderem, dodawała, jajka, mleko i trochę cukru. Rozgrzewała naszego starego dezala i robiła gofry. Często też w obiedzie zastępowała ziemniaki kaszą

  • Re: Lekcja etykiety

    Rozmowa(...) na temat zdrowotnych właściwości jajka w naszej diecie. "Zdrowe jajko - Jadwiga Kempisty - 25.02.2013" https://www.youtube.com/watch?v=UHLH-CP4ZSM

  • Re: Paulina Młynarska: Nie będzie mi łatwo

    pozbawione ewentualnych demonicznych właściwości. Czas płynął i w końcu oficjalnie uznano jajka za symbol zmartwychwstania, a barwienie ich na stałe weszło do zwyczajów wielkanocnych.(...)O tym jak jajko z pogańskiego stało się chrześcijańskie Wielkanocny zwyczaj malowania jajek liczy tysiąclecia i znany był nie tylko chrześcijanom. Barwione na czerwono jajka były u wielu ludów