• Informacje na temat:

    jajka wartości odżywcze

Artykuły na temat: jajka wartości odżywcze
  • Jajka trzeba jeść

    ...jak luteina i zeaksantyna. Jajka to także źródło pełnowartościowego białka. Za najsmaczniejsze uważa się obecnie jajka od kur zielononóżek. Kury te są chowane wyłącznie w naturalnych warunkach(...), ponieważ tracą cenne wartości odżywcze i są mniej smaczne. Ile tygodniowo? Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ogłosiła, że przestrzegając diety bogatej w owoce i warzywa, możemy sobie pozwolić na...

  • Co się kryje w jajkach?

    .... Kolor skorupki nie wpływa na wartości odżywcze jajka. Zależy od rasy kury. Warto za to zwrócić uwagę, jaką cyfrą oznaczone jest jajko - informuje ona, w jakich warunkach żyła kura, bo to wpływa na jakość(...) jajka zawiera sporo cholesterolu, ale jest to tzw. dobry cholesterol. Jego tłuszcze to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe. Cholesterol z jajka nie zatyka żył, tętnic, nie zwiększa ryzyka miażdżycy...

  • Czym zastąpić jajka w diecie alergika?

    Jajko kurze jest jednym z najcenniejszych produktów spożywczych ze względu na wysoką wartość odżywczą. Jednak nie każdy może je spożywać, gdyż może wywołać poważne reakcje alergiczne, zwłaszcza u dzieci. Alergicy mogą na szczęście zastąpić jajka zamiennikami. Propozycje posiłków, które je zawierają, przygotowała dietetyk Alicja Kalińska.

  • Pilnuj czasu jajek

    Sprawdź, ile dokładnie powinno gotować się jajka, by były smaczne i dobrze wyglądały.

  • Jakie jajka są najzdrowsze?

    Polacy lubią jajka. Według danych GUS każdy z nas zjada średnio 148 jajek rocznie. A jakie jajka są najlepsze i najzdrowsze? Czy lepsze jest to z białą skorupką? Duże czy małe? Czy rasa kury ma znaczenie? Czy jajko, które ma już dwa tygodnie, jest stare, nieświeże? Na co zwrócić uwagę? Kolor skorupki nie ma znaczenia dla wartości odżywczej jaja. Zależy od tego, co kura je. Mogą być białe...

  • Jajka: Jak je przechowywać?

    Jajka są jednym z podstawowych produktów w naszej diecie, składnikiem wielu potraw i ciast, zawierają także dużo witaminy A, D oraz niektóre witaminy z grupy B. Jak je przechowywać, by nie straciły swoich wartości odżywczych i były smaczne?

  • ...należy wyrzucić. ✓Świeże jajko powinno mieć duże, wypukłe żółtko otoczone warstwą gęstego białka, które tylko z brzegu jest lekko płynne. ✓Aby jajecznica była puszysta, przed smażeniem rozbij jajka w misce, wymieszaj z łyżką wody i śmietany oraz dodaj odrobinę masła. ✓By przygotować jajko na twardo, należy gotować je 8-10 minut. Nie gotuj go zbyt długo, ponieważ straci większość wartości odżywczych...

  • Zjeść jajko czy nie?

    ...1. Czy jajka podwyższają poziom cholesterolu we krwi? Jaja zawierają sporą dawkę cholesterolu. Jednak, jak wskazują badania, ten zawarty w pokarmach nie ma aż tak istotnego wpływu na wzrastanie(...) gotowane tracą swoje wartości. Ponadto znajdziemy w nich witaminy: A, D, E, K, B2 i B12 oraz luteinę, która korzystnie wpływa na wzrok. 2. Zdrowsze są gotowane jaja niż smażone. Tak, bo zwykle to, co...

  • Fakty i mity o jajkach

    ...w witaminę A - niezbędną dla prawidłowego widzenia. Jajka w ciemnych skorupkach mają więcej wartości odżywczych niż białe - MIT To mit, który nie ma oparcia w jakichkolwiek badaniach. Kolor skorupki zupełnie nie ma znaczenia dla wartości odżywczej jajka. Ale faktem jest, że z jajek w białych skorupkach możemy wyczarować ładniejsze pisanki. Jajka są cennym źródłem witamin - FAKT Jajka to...

  • Nie bój się jajek!

    ...zakupie jajek? Jakie jajka będą najzdrowsze? - Jeżeli chodzi o jajka o obniżonej zawartości cholesterolu to rekomendowane są jaja pochodzące m.in. od Zielononóżki kuropatwianej (zawierają(...) gotowania powoduje spadek wartości odżywczych zawartych w jajkach. Jeżeli chodzi o bardziej kaloryczne formy przygotowania jajek to należy do nich jajecznica zazwyczaj przygotowywana z dodatkiem tłuszczu...

Dyskusje na temat: jajka wartości odżywcze
  • Re: Jedz jajka! Uratują ci życie.

    sałatkę. Po 10 minutach białko traci swoje odżywcze wartości, a wokół zółtka tworzy się szaro-zielony nalot, czyli siarczek żelaza odpowiedzialny za charakterystyczny, niezbyt miły zapach.

  • Re: Odżywcze wartości tłuszczów roślinnych

    , czy prażyć orzechów włoskich... Cholesterol to bajka. Została wymyślona, żeby sprzedawać toksyczne statyny... To biznes wart już ok.20 mld USD rocznie! Mięso czy jajka powinny być z hodowli naturalnych (jak to teraz się nazywa ekologicznych!). Wówczas mają świetne proporcje tłuszczów omega-3 do omega-6, tj. ok. 1 do 4. Jajka czy mięso fermowe mają te proporcje zaburzone, na poziomie 1:16 a nawet