• Informacje na temat:

    jajka wartości odżywcze

Artykuły na temat: jajka wartości odżywcze
  • Jajka trzeba jeść

    ...jak luteina i zeaksantyna. Jajka to także źródło pełnowartościowego białka. Za najsmaczniejsze uważa się obecnie jajka od kur zielononóżek. Kury te są chowane wyłącznie w naturalnych warunkach(...), ponieważ tracą cenne wartości odżywcze i są mniej smaczne. Ile tygodniowo? Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ogłosiła, że przestrzegając diety bogatej w owoce i warzywa, możemy sobie pozwolić na...

  • Czym zastąpić jajka w diecie alergika?

    Jajko kurze jest jednym z najcenniejszych produktów spożywczych ze względu na wysoką wartość odżywczą. Jednak nie każdy może je spożywać, gdyż może wywołać poważne reakcje alergiczne, zwłaszcza u dzieci. Alergicy mogą na szczęście zastąpić jajka zamiennikami. Propozycje posiłków, które je zawierają, przygotowała dietetyk Alicja Kalińska.

  • Pilnuj czasu jajek

    Sprawdź, ile dokładnie powinno gotować się jajka, by były smaczne i dobrze wyglądały.

  • Jajka: Jak je przechowywać?

    Jajka są jednym z podstawowych produktów w naszej diecie, składnikiem wielu potraw i ciast, zawierają także dużo witaminy A, D oraz niektóre witaminy z grupy B. Jak je przechowywać, by nie straciły swoich wartości odżywczych i były smaczne?

  • ...należy wyrzucić. ✓Świeże jajko powinno mieć duże, wypukłe żółtko otoczone warstwą gęstego białka, które tylko z brzegu jest lekko płynne. ✓Aby jajecznica była puszysta, przed smażeniem rozbij jajka w misce, wymieszaj z łyżką wody i śmietany oraz dodaj odrobinę masła. ✓By przygotować jajko na twardo, należy gotować je 8-10 minut. Nie gotuj go zbyt długo, ponieważ straci większość wartości odżywczych...

  • Zjeść jajko czy nie?

    ...1. Czy jajka podwyższają poziom cholesterolu we krwi? Jaja zawierają sporą dawkę cholesterolu. Jednak, jak wskazują badania, ten zawarty w pokarmach nie ma aż tak istotnego wpływu na wzrastanie(...) gotowane tracą swoje wartości. Ponadto znajdziemy w nich witaminy: A, D, E, K, B2 i B12 oraz luteinę, która korzystnie wpływa na wzrok. 2. Zdrowsze są gotowane jaja niż smażone. Tak, bo zwykle to, co...

  • Fakty i mity o jajkach

    ...w witaminę A - niezbędną dla prawidłowego widzenia. Jajka w ciemnych skorupkach mają więcej wartości odżywczych niż białe - MIT To mit, który nie ma oparcia w jakichkolwiek badaniach. Kolor skorupki zupełnie nie ma znaczenia dla wartości odżywczej jajka. Ale faktem jest, że z jajek w białych skorupkach możemy wyczarować ładniejsze pisanki. Jajka są cennym źródłem witamin - FAKT Jajka to...

  • Nie bój się jajek!

    ...zakupie jajek? Jakie jajka będą najzdrowsze? - Jeżeli chodzi o jajka o obniżonej zawartości cholesterolu to rekomendowane są jaja pochodzące m.in. od Zielononóżki kuropatwianej (zawierają(...) gotowania powoduje spadek wartości odżywczych zawartych w jajkach. Jeżeli chodzi o bardziej kaloryczne formy przygotowania jajek to należy do nich jajecznica zazwyczaj przygotowywana z dodatkiem tłuszczu...

  • Cała prawda o jajkach

    ...odporność lizozym. Prawdą jest jednak to, że mimo tak dużej wartości odżywczej, jajko należy podawać dziecku ostrożnie, bo produkt ten może wywołać u malucha reakcję alergiczną. Właśnie dlatego(...) wpływają na walory odżywcze jajka. Barwa żółtka zależy od rodzaju karmy, którą dostają kury. Jeśli jedzą pszenicę - jest jaśniejsze, a jeśli kukurydzę - ciemniejsze. Zabarwienie skorupki zależy od rasy...

  • Wartości odżywcze szpinaku zmniejsza występujący w jego liściach kwas szczawiowy. Nadmiar szczawianów wpływa odwapniająco na organizm...

Dyskusje na temat: jajka wartości odżywcze
  • Re: Jedz jajka! Uratują ci życie.

    Trudno przecenić odżywcze wartości jajek: 100 g, czyli dwie sztuki średniej wielkości dostarczają ok. 140 kcal, 12 g białka (tyle samo co kotlet mięsny), 9 g nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wiele witamin i mikroelementów. Te niezbędne do życia witaminy obecne w jajku to: A, D, E, K, B1, B2, B6 i B12. Ze składników mineralnych trzeba wymienić: magnez, żelazo, jod, potas, wapń, fosfor, sód

  • Re: Jedz jajka! Uratują ci życie.

    sałatkę. Po 10 minutach białko traci swoje odżywcze wartości, a wokół zółtka tworzy się szaro-zielony nalot, czyli siarczek żelaza odpowiedzialny za charakterystyczny, niezbyt miły zapach.

  • Re: Odżywcze wartości tłuszczów roślinnych

    , czy prażyć orzechów włoskich... Cholesterol to bajka. Została wymyślona, żeby sprzedawać toksyczne statyny... To biznes wart już ok.20 mld USD rocznie! Mięso czy jajka powinny być z hodowli naturalnych (jak to teraz się nazywa ekologicznych!). Wówczas mają świetne proporcje tłuszczów omega-3 do omega-6, tj. ok. 1 do 4. Jajka czy mięso fermowe mają te proporcje zaburzone, na poziomie 1:16 a nawet