• Informacje na temat:

    jajka na twardo

Artykuły na temat: jajka na twardo
  • Pilnuj czasu jajek

    Sprawdź, ile dokładnie powinno gotować się jajka, by były smaczne i dobrze wyglądały.

  • Faszerowane kolorowe jajka

    Żeby jajka dobrze się obierały, należy je po ugotowaniu zalać zimną wodą i lekko obtłuc o ścianki garnka.

  • Jajka faszerowane pieczarkami

    Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo, przestudź i obierz. Przekrój je na pół i delikatnie wyjmij żółtka. Połówki jajek odłóż na bok, a żółtka rozdrobnij widelcem. Pieczarki obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć pieczarki i podsmaż, aż woda z nich odparuje. Podsmażone pieczarki wymieszaj z żółtkami, dodaj majonez, przypraw solą i pieprzem. Nałóż...

  • Jajka trzeba jeść

    ...i w małych stadach. Dla osób z problemami trawiennymi najlepsze są jajka ugotowane na miękko lub przygotowane na parze. Są łatwiej trawione niż ugotowane na twardo. Nie gotujmy jajek dłużej niż 10 minut(...) sprzyja rozwojowi miażdżycy. Zwróćmy natomiast uwagę, jak przygotowujemy jajka. Na miękko gotujmy je 5 minut, na twardo - 10 minut. Niestety, jajka smażone na maśle lub z dodatkiem tłustego boczku...

  • Frykadelki z jajkiem

    ...paprykę do smaku. Masę dobrze wyrobić. 3. Ugotowane na twardo jajka oblepić mięsną masą. Frykadelki ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec(...)1. Małe jajka gotować 8 minut w lekko posolonej wodzie. Przestudzić, polewając zimną wodą. Obrać ze skorupek. Odłożyć do całkowitego wystudzenia. 2. Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie. Cebulę obrać...

  • ...✓ Jeśli kupujesz jajka w sklepie, wybieraj te z cyfrą 0 lub 1 na pieczątce. By sprawdzić, czy jajka są świeże, włóż je na chwilę...

  • ...należy wyrzucić. ✓Świeże jajko powinno mieć duże, wypukłe żółtko otoczone warstwą gęstego białka, które tylko z brzegu jest lekko płynne. ✓Aby jajecznica była puszysta, przed smażeniem rozbij jajka w misce, wymieszaj z łyżką wody i śmietany oraz dodaj odrobinę masła. ✓By przygotować jajko na twardo, należy gotować je 8-10 minut. Nie gotuj go zbyt długo, ponieważ straci większość wartości odżywczych...

  • 4 triki na... gotowanie jajek

    ...się rozpływa? Dodaj do wody około 1/2 łyżeczki soli - zapobiegnie rozpływaniu się białka. Kilka kropli octu dodanych do wody poprawi smak jajka w koszulce. 4. Żółtko jajka na twardo jest jakby(...)1. Masz wątpliwości, czy jajko jest świeże? Wsyp do szklanki z wodą 2 łyżeczki soli i delikatnie, na łyżeczce, włóż do niej jajko. Świeże jajko tonie. 2. Jak obrać jajko na twardo, by skorupka...

  • Okład z jajka na jęczmień!

    ...     Najlepiej użyć do tego ugotowanego na twardo jajka, ponieważ do długo trzyma ciepło i ma idealnie dopasowany do oka kształt. Ciepłym i nieobranym jajkiem zawiniętym w chusteczkę higieniczną lekko masuj chore miejsce. Możesz też użyć białka jajka. W tym celu oddziel białko od żółtka, nasącz nim czystą gazę i przyłóż  do oka na kwadrans. Po tym czasie dokładnie przemyj oko wodą. Zabieg...

  • Jajka w cieście ze szpinakiem

    ..., wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, gałką. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek. 2. Ciasto wyjąć z lodówki, odłożyć na 10 min. Masło roztopić, posmarować nim papier do pieczenia. Płat ciasta rozwałkować, ułożyć na papierze. Na ciasto wyłożyć farsz szpinakowy, na to jajka jedno za drugim. Zwinąć ciasno w rulon, posmarować masłem. Piec 35 min w temp. 180°C. 3 Pomidory obrać ze skórki...

Zdjęcia na temat: jajka na twardo
Wideo na temat: jajka na twardo
  • Jak gotować jajka?

    Tajniki gotowania jajek na miękko i twardo.

  • Jak ugotować jajka?

    Gotowanie jajek tylko z pozoru może wydawać się czynnością prostą. Każdy z nas ma inny gust - niektórzy lubią jajka na twardo, inni na miękko. Oto nasz krótki poradnik, jak obchodzić się z jajkami i jak je poprawnie ugotować, by zawsze miały taką konsystencję, jakiej oczekujemy.

  • Jak ugotować jajka?

    Gotowanie jajek tylko z pozoru może wydawać się czynnością prostą. Każdy z nas ma inny gust - niektórzy lubią jajka na twardo, inni na miękko. Oto nasz krótki poradnik, jak obchodzić się z jajkami i jak je poprawnie ugotować, by zawsze miały taką konsystencję, jakiej oczekujemy.

Dyskusje na temat: jajka na twardo
  • Re: SINE JAJKA

    Jajka robią się sine, gdy faktycznie są za długo gotowane, ale smakują jak normalne ugotowane na twardo. Ja w dzieciństwie jadłam na szkolnej stołówce gotowane jajka w sosie chrzanowym albo koperkowym i raczej mi nie smakowały.

  • Re: Pilnuj czasu jajek

    Wyjete z lodowki max. 3 minuty, bedzie na miekko. Na twardo 4 i pol minuty max .Im dluzej gotujesz na twardo, tym gorszy smak jajka..

  • Re: SINE JAJKA

    Ola, jeżeli gotujemy jaja na twardo dość długo, często dostają takiej jakby sinej barwy.

  • Re: Pilnuj czasu jajek

    Ja gotuję jajka średniej wielkości wg. zasady: 3, 5, 8. Czyli miękko, półmiękko i twardo. Jeśli jajka są bardzo duże lub małe to odpowiednio nieco dłużej lub nieco krócej.

  • Jajka na miękko

    Pytanie dość banalne - ile gotować jajka na miękko? Ostatnio ugotowałam na pół-twardo a przedostatnim razem białko się nie ścięlo - odebrało mi to chęć na śniadanie. Sama jestem zdumiona, że kiedyś bez problemu gotowałam jajka i na miękko i na twardo a teraz nic mi jakoś nie wychodzi. Trzeba gotować 3 mino od momentu zagotowania wody prawda?

  • Re: Pilnuj czasu jajek

    A jak mi się jajka gotują, wołam moją Hankę, bo sam dwie lewe ręce mam :) Zwykle wpada na chatę i krzyczy znowu na twardo! Ma przy tym takie dzikie spojrzenie

  • Re: FASZEROWANE JAJKA

    oto i przepis na jaja faszerowane sardynkami: 6 jaj ugotowanych na twardo, mała puszka sardynek,łyżeczka ostrej musztardy,łyżeczka drobno posiekanej cebuli, łyżka majonezu pół łyżeczki curry kilka kropli soku z cytryny,sól i pieprz podane składniki połączyć z roztartymi żółtkami,powstałą pastą napełnić przecięte na pół jaja zawsze układam je na półmisku na liściach sałaty i dekoruję plastrami

  • Re: Tymiankowe jajka w koszulkach

    no i mamy po 5 minutach jajka na twardo a nie w koszulkach .smacznego.

  • Re: Jedz jajka! Uratują ci życie.

    Bardzo lubie jajka i te ugotowane na miekko i te na twardo. Posypuje je sola czosnkowa i troche pieprzu.

  • Re: Jajka w sosie holenderskim

    odrobina "sriracha" jest niezastąpiona. Masło niesolone. Osobiście daję sporo obu sosów, bo ten oryginalny maślany majonez jest dla mnie mdły. Jajka daje się zrobić lepiej z odrobiną soli, pieprzu, w folli(...) zapobiega dalszemu ścinaniu żółtka (nie powinno mieć miejsca). Do tego chleb własnego wypieku do tostera, gdy robią sie jajka- ścieram na nim ząbek czosnku. Trzymasz ząbek w palcach i przejeżdzasz po