• Informacje na temat:

    jajka drewniane

Artykuły na temat: jajka drewniane
  • Muffiny z granolą

    Granolę rozdrobnić tłuczkiem. Przesianą mąkę, cukier trzcinowy i waniliowy, sodę oraz proszek do pieczenia wymieszać w jednej misce, a olej, mleko i jajka w drugiej. Mokre składniki przelać do suchych, wymieszać. Dosypać posiekaną białą czekoladę, maliny i połowę pokruszonej granoli, ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papilotkami. Foremki wypełnić...

  • Tort migdałowy z kremem budyniowym

    ...1. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubijać mikserem ze szczyptą soli. Ubijając, porcjami wsypywać cukier i cukier wanilinowy. Kiedy piana z białek będzie sztywna i lśniąca, kolejno dodawać do niej żółtka. Obie mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać ze zmielonymi migdałami. Porcjami wsypywać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać ciasto łyżką. 2. Tortownicę o śr...

  • ...równe plasterki. Wystarczy, że do poszatkowania obranego owocu użyjesz krajalnicy do jajka. Mięso będzie miękkie Podczas gotowania lub duszenia mięsa warto do wody...

  • Joanna Moro: Wielkanoc spędzam w Wilnie

    ...– Już szykuję się do bitwy na jajka przy świątecznym stole – śmieje się nasza znakomita aktorka.

  • Pomysłowe dekoracje stołu na Wielkanoc

    ...wytnij pasek tak szeroki, jak wysokość jajka. Brzegi paska ponacinaj w trójkąty. Wydmuszkę nadziej na patyczek i pokryj klejem wikolem. Oklej wydmuszkę. Pasek, fragment po fragmencie, przyklejaj do jajka. Każdą część wygładź, smarując pędzelkiem zamoczonym w rozcieńczonym wikolu w proporcji: 1 część wody i 2 wikolu. Pływający ogródek Rozbijając jajka do świątecznych potraw, zostaw...

  • Tradycyjna pascha

    Twaróg owiń gazą, zwiąż, zawieś nad garnkiem i pozostaw na całą noc, aby osączyć go z serwatki. Następnego dnia masło roztop, ostudź i dodaj jajka, śmietanę...

  • Gotowana babka

    Masło lub margarynę utrzeć z cukrem (waniliowy też dodać), jajka podzielić na żółtka i białka. Żółtka dodać do margaryny i cukru. Białka ubić na sztywno...

  • Wielkanocny Poniedziałek

    Według tradycji, w dawnych wiekach tracz trzymał piłę i przy każdym obrocie kół wykonywał ruchy imitujące piłowanie drewna. W XIX wieku jeden z badaczy zapisał, że tracza stworzono na pamiątkę tego, że Jezus urodził się jako niewinny baranek i pomagał świętemu Józefowi, który był cieślą. Chłopcy jeżdżący z barankiem składali życzenia mieszkańcom wioski i prosili o jajka, kiełbasę, kołacze lub...

  • Ciasto: 350 g mąki; 15 g drożdży; 1/8 l letniego mleka; 30 g masła; jajko; szczypta soli. Masa serowa: 2 jajka; 120 g cukru; ćwierć łyżeczki soli; starta skórka z połówki cytryny lub olejek migdałowy; 500 g białego sera (o gładkiej masie). Masa jajeczno-maślana: 180 g masła; 150 g cukru; pół laski wanilii; 4 jajka; 4 łyżki mąki; 30 g płatków migdałowych.

  • Sos tatarski

    ...2 ugotowane na twardo jajka;2 surowe żółtka; łyżeczka ostrej musztardy; 0,5 szklanki oleju; łyżka siekanego szczypiorku lub chrzanu; 2 - 3 korniszony; 5 - 6 marynowanych grzybków; kilka łyżeczek śmietany; sól; pieprz; cukier; sok z cytryny do smaku.