• Informacje na temat:

    jabłka właściwości zdrowotne

Artykuły na temat: jabłka właściwości zdrowotne
  • Dlaczego warto jeść jabłka codziennie?

    ...​Najczęściej uprawiane i najchętniej jadane owoce na świecie. Ich smakiem możemy delektować się przez okrągły rok. Nie bez powodu mówi się - "jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci potrzebny". Ułatwiają trawienie, zmniejszają obrzęki, a ocet jabłkowy wspomaga leczenie wrzodów. Spośród wszystkich owoców Polacy wybierają je najczęściej - i dobrze. Ich korzyści zdrowotne są nieocenione.

  • Zdrowotny hit! Zielone kuracje

    .... Niektóre mają zdecydowanie zdrowotne właściwości. Szczególnie dobrze wpływa na nas akacja, brzoza poprawia samopoczucie, dąb pobudza siły witalne, a kasztanowiec poprawia nastrój i pozwala odnaleźć(...) najsmaczniejsze teraz świeże warzywa. Ale do dyspozycji mamy też zielone przez cały rok algi, aloes i inne dary natury, które mają wiele cennych właściwości. Rozejrzyjmy się więc wokół i wybierzmy to, czego...

  • 10 pytań o właściwości chrzanu

    Chrzan stanowi ważny element polskiej tradycji kulinarnej. Bez niego nie byłoby barszczu chrzanowego, dobrych ogórków kiszonych czy ćwikły. Jednak walory smakowe chrzanu ustępują miejsca jego właściwościom zdrowotnym, które w 10 odpowiedziach przedstawia Tomasz Kwaśniewski.

  • Zielony wzmacniacz mózgu

    Kolendra częściej ceniona jest bardziej za swoje właściwości kulinarne, niż zdrowotne. Tymczasem nazywane chińską pietruszką zioło stanowi prawdziwy, jak określają niektórzy badacze, "wzmacniacz mózgu".

  • Klejnoty stołu

    Są piękne i nie tylko z nazwy przypominają kamienie szlachetne. Potrawom nadają szlachetny lekko kwaskowy smak, a ich właściwości zdrowotne są zaskakujące. Granaty coraz częściej pojawiają się na naszych stołach.

  • Owoce egzotyczne. W jakich schorzeniach wspomagają kurację?

    ...​Coraz więcej pojawia się w naszych sklepach owoców z egzotycznych krain. Niektóre już dobrze znamy, ale wciąż odkrywamy nowe. Mają nie tylko ciekawy, oryginalny smak, zazwyczaj inny niż owoce polskie, ale podobnie jak nasze jabłka, gruszki czy śliwki zawierają dużo minerałów, witamin, błonnika i innych cennych substancji. Wiele z nich ma wspaniałe właściwości. Dlatego warto je jeść, choćby od...

  • Ich cenne właściwości to nie mit.

  • Czy warto robić domowe przetwory?

    Ich cenne właściwości to nie mit.

  • Kolor ma znaczenie

    Warzyw i owoców mamy do wyboru, do koloru. I nie jest to tylko wybór estetyczny – każda ich barwa ma konkretne właściwości prozdrowotne.

  • Wielka księga smaków: burak

    Znany od czasów starożytnych, dziś przeżywa prawdziwy renesans. A wszystko to za sprawą jego leczniczych właściwości.