• Informacje na temat:

    indyk

Artykuły na temat: indyk
  • Indyk pachnący ziołami

    Jeżeli chcesz uzyskać wyjątkowy, soczysty smak indyka nie bój się przypraw. Najlepsze są świeże zioła, tj. majeranek, tymianek, bazylia, oregano. Wrzuć całe gałązki, łącznie z łodyżkami; one dodają potrawom intensywniejszego smaku i aromatu.

  • Indyk ze szpinakiem

    ...w roladę. 5. Na dużej desce do krojenia rozłóż plastry szynki, tak aby na siebie zachodziły i tworzyły prostokąt na szerokość rolady. Na brzegu połóż roladę z indyka  i owiń ją plastrami szynki...

  • Indyk nadziewany drobiową wątróbką

    Umytego indyka natrzyj solą. Wątróbkę oczyść z błonek i drobno posiekaj. Żółtka utrzyj z masłem, dodaj wątróbkę, bułkę tartą, przyprawy, posiekaną natkę pietruszki oraz rodzynki. Do tak przygotowanego nadzienia dodaj ubitą pianę z białek, wymieszaj. Napełnij indyka farszem (miejsce po wolu, a nie jamę brzuszną jaku kurczaka) i ułóż go w brytfannie grzbietem do spodu. Posmaruj roztopionym masłem...

  • Indyk z owocami

    ... W filecie natnij otwór i delikatnie rozbij mięso. Obsyp solą, pieprzem i wstaw do lodówki. Kieszonkę mięsną nafaszeruj żurawiną (ilość zależy od upodobań). Otwór zszyj. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż filet z indyka z dwóch stron, po czym przełóż go do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut. 10 minut przed końcem zdejmij pokrywkę, aby...

  • Indyk w sosie arachidowym

    Zamiast orzeszków można do sosu użyć 3 łyżki gotowego masła orzechowego (niesłodzonego!), a tymianek zastąpić kolendrą.

  • Indyk świąteczny

    Składniki: Cały indyk 2,6 kg Pęczek szałwii Pęczek tymianku 2 główki czosnku 100 g masła 30 ml oliwy z oliwek Pieprz sól 150 g boczku Pokrój boczek w plastry. Masło pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem. Zawiń w listki szałwii. Na indyku naciągnij skórę, dopraw go solą i pieprzem. Umieść masło i plastry boczku pod skórą indyka. Faszeruj tymiankiem i czosnkiem. Piecz...

  • Indyk z musem z buraków i gruszek

    Piersi z indyka oczyść i podsmaż na grillowej patelni. Buraki i gruszki po obraniu zetrzyj do garnka na tarce o grubych oczkach. Dodaj pokrojone w kostkę cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę składników. Zawartość garnka gotuj 10 minut, następnie zmniejsz ogień i duś 1,5 godziny pod przykryciem. Całość co jakiś czas mieszaj, aby mus się nie przypalił. Gdy zgęstnieje, polej...

  • Kurczak, indyk czy gęś?

    Za najzdrowsze i najbardziej odżywcze uznawane są mięso indyka i gęsina.

  • Potrawka z indyka

    ...1. Filet z indyka pokroić w kostkę. Pomidorki pokroić na połówki. Pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem. Każdą przekroić na pół. Cebule obrać, pokroić...

  • Oryginalny indyk w cydrze i jabłkach

    Indyka dokładnie umyj, oprósz solą i pieprzem. Odstaw na 30 minut. Wymieszaj musztardę, miód, ocet jabłkowy, 3 łyżki oliwy z oliwek i listki tymianku. Marynatą natrzyj indyka i odstaw go na ok. 3 godziny. Szalotki pokrój w piórka, marchewki w słupki, przesmaż je na łyżce masła i łyżce oliwy, po czym przełóż do naczynia, w którym będziesz piec indyka. Na pozostałej oliwie zrumień indyka z każdej...

Zdjęcia na temat: indyk
Wideo na temat: indyk
Dyskusje na temat: indyk
  • Re: Indyk faszerowany wątróbką

    a dlaczego ta piers z indyka ma na zdjeciu nozki i skrzydelka ???

  • Re: Czy lubicie mięso?

    Drób też jest sympatyczny (ale wołowinkę lubię bardziej ;)). Przykładowo: indyk (filet) duszony z rabarbarem albo gęsina (uda) zapiekana na ostro. Tak, lubię mięso. Bardziej niż chipsy :P

  • Re: Indyk curry

    to ten gulasz to z kurry czy z indyka, bo nie ogarniam? W tytule jest że z kury a w tekście że z indyka.

  • Re: Mięso - zdrowe czy niezdrowe? Jeść czy nie jeść?

    mięso jest zdrowe, ma mnóstwo witamin z grupy B (B12 w roślinkach nie ma), żelazo, cynk, po prostu trzeba je kupować u sprawdzonych dostawców, ja indyk, kurczaki, wiejskie kiełbasy itp. zamawiam u http://www.kiszeczka.pl/

  • Re: Indyk nadziewany

    Indyk dla glupich polakow hahahahahaaaa ziemniaki I kielbasa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Re: przepis na coś lekkostrawnego- pytanie

    Dla mnie podstawę lekkostrawnych dań jest właśnie chude mięso indyk kurczak ryba, przyrządzone w sposób raczej beztłuszczowy lub odsączony na papierowym ręczniku do tego surówka z olejem z pierwszego tłoczenia. Gotuje kaszę jaglaną lub gryczaną bo takie lubię, dobre sa też zupy krem z warzyw. Na wodzie bez mięsa gotujemy podstawowe warzywa do wywaru, a potem do zupy dyniowej wrzucam dynię, do

  • Re: Indyk curry

    Wczoraj zrobiłam naleśniki ze słoniny wg waszego przepisu, dzisiaj pora na mufinki z wołowiny i jutro na gulasz z indyka z curry, konieczie w sosie rybnym. Dziękuję za dobre przepisy interio. Jakbym zrobiła jakiś błąd, to się nie przejmujcie. Ostatnio słabo widzę, bo mój mąż ocenia waszą pyszną kuchnię i jestem trochę spuchnięta.

  • Indyk

    Umówiliśmy się ze znajomymi, że za tydzień urządzamy sobie imprezkę z indykiem po amerykańsku w roli głównej. I ja dostałam bojowe zadanie wyszukania dobrego przepisu. Czy ktoś z Was kochani robił już takiego indyka i ma sprawdzony przepis? Jeśli tak, to HELP ME, proszę :):)

  • Re: Indyk nadziewany

    Jak indyk to golonka :) https://www.youtube.com/watch?v=zK-piJA5d4M&t=15s