• Informacje na temat:

    grzyby shitake

Artykuły na temat: grzyby shitake
  • Grzyby służą zdrowiu

    Początek jesieni to najlepszy sezon na podstawowy składnik tradycyjnej kuchni polskiej – grzyby. Oprócz wspaniałego aromatu i smaku mają w sobie liczne właściwości odżywcze, a nawet antynowotworowe. Dlaczego jeszcze warto je jeść?

  • Najlepsze produkty na letnią opryszczkę

    ...dużo witaminy C. Kiszonki: ogórki, kapusta, zakwas z buraka, a także fermentowane produkty mleczne, bo zawierają bakterie probiotyczne, które zmniejszają ryzyko pojawienia się opryszczki.  Grzyby shitake, bo uodporniają organizm na wirusy oraz bakterie (grzyby świeże lub suszone, dostępne w sklepach ze zdrową żywnością).

  • Makaron udon z owocami morza i sosem yakitori

    Składniki: 100 g sosu yakitori 20 g szczypiorku 50 g grzybów (pieczarki lub shitake lub uszak) 50 g kalmarów 100 g ośmiorniczek 30 ml oleju 400 g makaronu udon Obierz i pokrój pieczarki i/lub pozostałe grzyby. Podsmaż grzyby. Przekrój kalmary wzdłuż, następnie każdą połówkę na 3 części. Ponacinaj je. Przygotuj ośmiorniczki. Makaron udon gotuj 10-12 minut we wrzątku...

  • Sałatka grzybowa na ciepło

    Składniki: 250 g pieczarek 250 g boczniaków 200 g grzybów shitake 30 g szczypiorku 150 g masła 200 g rukoli Sok z połowy cytryny 4 ząbki czosnku 100 g sosu sojowego 80 ml oliwy Sezam (opcjonalnie) Zobacz, jak krok po kroku przygotować tę potrawę:  Połącz: posiekany czosnek, sok z cytryny, sos sojowy, oliwę. Pokrój grzyby i podsmaż na złoty kolor. Wlej sos...

  • Wietnamska zupa pho

    Przygotowanie: Na kilka godzin przed gotowaniem zupy zalej wrzątkiem grzyby shitake, niech napęcznieją. Uyj i osusz mięso. Pokrój je w cienkie plasterki. Cebule w łupinach opal nad gazem, przełóż do garnka. Na suchej patelni upraż goździki, anyż i połamane laski cynamonu. Przełóż do cebuli. Zalej to wodą (ok. 2,5 l) i wstaw do gotowania. Podpiecz obraną włoszczyznę w piekarniku, aż się dobrze...

  • Tofu. Co to jest?

    .... Grzyby shitake pokrój w plasterki. Różyczki brokuła, pokrojoną kapustę pekińską, miniaturowe kukurydze w całości, chińską fasolę i marchew pokrojoną w pałeczki zblanszuj w garnku z posolonym wrzątkiem i odcedź. W woku zeszklij na oleju czosnek, dodaj warzywa i duś pod przykryciem 7 minut. Wymieszaj mleko kokosowe, sos sojowy i sos do ostryg. Dodaj do warzyw. Na końcu dołóż grzyby, tofu i cebulkę...

  • Wynaleziony w Chinach „twarożek”

    .... Grzyby shitake pokrój w plasterki. Różyczki brokuła, pokrojoną kapustę pekińską, miniaturowe kukurydze w całości, chińską fasolę i marchew pokrojoną w pałeczki zblanszuj w garnku z posolonym wrzątkiem i odcedź. W woku zeszklij na oleju czosnek, dodaj warzywa i duś pod przykryciem 7 minut. Wymieszaj mleko kokosowe, sos sojowy i sos do ostryg. Dodaj do warzyw. Na końcu dołóż grzyby, tofu i cebulkę dymkę...

  • Kilka rzeczy, których nie wiedzieliście o kanapkach...

    ..."tylko"... 55 składników, m.in. bezglutenową bułkę z dodatkiem pudru matcha (sproszkowanej japońskiej herbaty), buraki, natto (sfermentowane nasiona soi), quinoa oraz grzyby shitake. 5. Mało kto...

  • Ziarnko do ziarnka

    Czerwony ryż z żeberkami wołowymi i grzybami shitake  Poziom trudności: 3  Rozgrzej piekarnik do 160°C. W głębokiej patelni na średnim ogniu rozgrzej połowę oleju i zeszklij na nim szalotki, czosnek i chili, mieszając od czasu do czasu. Po 4-5 minutach dodaj bulion, sos rybny, cukier palmowy, liście kaffir, kolendrę, trawę cytrynową, grzyby shitake i 600 ml mleczka kokosowego. Doprowadź do...

  • Detoks dla skóry

    ..., która radzi udusić na wolnym ogniu pokrojone w kostkę czerwoną cebulę, seler, marchew, grzyby shitake, imbir - gotując warzywa uzyskamy delikatny wywar warzywny. Całość możemy zmiksować dodając do...

Dyskusje na temat: grzyby shitake
  • Re: krewetki-ale w jakim sosie

    lub wytrawna sherry, grzyby shitake (ok 4), garsc posiekanej bialej kapusty, 3 lyzki pedow bambusa, 1chilli, sczypta soli, cukru, cebula dymka, kolendka, do podania:ryz jasminowy (mozna zastapic basmati) sposob przyrzadzania, rozgrzac wok, dodac olej i czekac az sie zacznie dymic, wrzucic czosnek i krewetki. Jak krewetki zmienia kolor dodac wino ryzowe, grzyby i kapuste, dodac. PO minucie dodac

  • Re: Całkiem inne kopytka według Magdy Trojanowskiej

    Zimne kopytka z wczoraj , Kroje na kawałki wrzucam na patelnie gdzie smaży sie boczek pociety w kostke , a potem wbijam na to 4 jajka i mieszam do konsystencji ktora lubie . Smakuje pychota , można do tego dorzucić pokrojone pieczarki , ale ja wole Baby Portabela , lub Shitake grzyby.

  • Re: Szybki obiad dla singla

    Litości!!! Co za przepisy - panga, grzyby shitake, chilli, fasola mung! To już naprawdę nie mamy polskich produktów, zwłaszcza dla singla (w tym bardzo często studenta) Olewam takie przepisy :/