• Informacje na temat:

    gotowanie szparagów

Artykuły na temat: gotowanie szparagów
  • Szparagi wiążemy w pęczki i gotujemy w pozycji pionowej – najlepiej w specjalnym, wysokim garnku. Zalewamy taką ilością wody, aby nie przykryła główek szparagów. W ten sposób twarde łodygi gotują się w wodzie, a delikatne główki na parze.

  • Stwardniałe końcówki szparagów przycinamy lub odłamujemy, nawet do 1/3 wysokości. Następnie szparagi białe obieramy ze skórki (zaczynamy tuż pod główką), zielone wystarczy dobrze umyć. Jak gotować szparagi? Warzywa najlepiej gotować ustawione w garnku pionowo. Związujemy je w pęczek i zalewamy wodą tak, by główki z niej wystawały. Przykrywamy. Jeśli nie mamy...

  • Szparagów zielonych nigdy nie obieraj (w przeciwieństwie do białych). Opłucz je, a potem jedynie odkrój kilkucentymetrowe, zdrew niałe końce tak, by szparagi były równej wielkości (ułatwi to ich gotowanie).

  • Szparagi warzywnej potrawce

    Zupę możesz serwować również z paluszkami z ciasta francuskiego lub z czosnkowymi grzankami z bułki.

  • Czas na szparagi

    ...w przygotowaniu, bardziej aromatyczne, ostre i wyraziste w smaku są szparagi zielone. Nie trzeba ich obierać przed gotowaniem, gdyż są miękkie, wystarczy odciąć korzonek. Ta odmiana ma najwięcej prozdrowotnych(...) i dlatego przed gotowaniem należy je obrać. Stracą wówczas gorzki smak, ale także większość wartości odżywczych. Białe szparagi, już obrane, gotuj ok. 15 minut. Nie sól, ale do wody możesz dodać trochę...

  • Wykorzystaj sezon szparagów

    Wraz z wiosną zawitały na stragany. Nie omijaj ich szerokim łukiem, a twoje zdrowie na tym zyska.

  • Białe szparagi obieramy je na całej długości. Odłamujemy twarde końce, naciskając na łodygę na wysokości 1/3 od dołu. Przydadzą się przy gotowaniu wywaru na zupę krem. Zielone szparagi. Starsze szparagi obieramy na całej długości. Odcinamy tylko końcówki. Z młodych, delikatnych szparagów nie trzeba zdejmować skórki. Odcinamy tylko najtwardsze końce.

  • Sezon na szparagi

    .... Wybierajmy te, które mają wilgotne końce i zwinięte główki. Przed gotowaniem twarde, zdrewniałe końcówki zawsze odłamujemy lub odcinamy nożem.  Z białych szparagów zdejmujemy skórkę. Ale nie wyrzucajmy...

  • Teraz są najtańsze, warto więc chwycić na targu świeży pęczek i wyczarować wiele wspaniałości – na obiad czy przekąskę! Rodzaje Zielone mają najbardziej wyrazisty smak ze wszystkich odmian. Ich wielką zaletą jest to, że są miękkie i nie trzeba ich obierać przed gotowaniem! Dla urody, młodości...

  • Szparagi - smak maja

    Odmładzają, uwalniają od toksyn. Dostarczają niewiele kalorii, więc możemy zajadać je do woli. Zwłaszcza że świeże kupujemy tylko w maju.

Wideo na temat: gotowanie szparagów
  • Zmysłowe smaki: Jak obierać i gotować szparagi?

    Gotowanie szparagów nie jest trudne! Warto dowiedzieć się, jak to robić, by w pełni cieszyć się smakiem tych zdrowych warzyw przez cały (choć dość krótki) sezon. Szparagi nie tylko są skarbnicą witamin i składników mineralnych (zawierają m.in. witaminę A i C, witaminy z grupy B, kwas foliowy i wapń). Od czasów starożytnych są uważane za afrodyzjak... A zatem - jedzmy je bez ograniczeń

  • Zmysłowe smaki: Jak gotować zielone szparagi

    Zielone szparagi to zdrowe, niskokaloryczne i smaczne warzywo. Idealnie sprawdzi się w wiosennych sałatkach, jako dodatek do dań głównych czy samodzielna przekąska. Zobaczcie jak przygotować zielone szparagi aby cieszy oczy i podniebienie. Więcej pomysłów na szparagi na blogu „Zmysłowe smaki” Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Omlet, kluski leniwe, kurczak. Przepisy na szparagi Andrzeja Polana

    Jak przygotować szparagi do gotowania i w jakiej formie smakują najlepiej? Od czego zależy ich kolor? Wyjaśnił to w kuchni "Dzień Dobry TVN" Andrzej Polan. Kucharz przygotował potrawy takie jak: omlet ze szparagami, kluski leniwe ze szparagami smażonymi oraz kurczaka i szparagi na cieście oliwkowym. (Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news).

Dyskusje na temat: gotowanie szparagów
  •  Re: gotowanie brokułów

    Do gotowania brokułów, groszku zielonego, brukselki, szparagów, fasolki szparagowej OBOWIĄZKOWO nalezy dac odrobinę CUKRU. To on pozwala zachować jarzynom intensywny, zielony, piekny kolor! Nie zmienia smaku.