• Informacje na temat:

    gotowanie ryzu

Artykuły na temat: gotowanie ryzu
  • Cudowna moc ryżu

    Dzięki zawartości witaminy B świetnie wpływa na każdą cerę: dojrzałą, wrażliwą, mieszaną.

  • Do czego wykorzystać wodę po gotowaniu warzyw, ryżu i makaronu

    ...wody dodaj pół łyżeczki oleju, nanieś na włosy i po 10 min. spłucz. Woda po ryżu: - do włosów (bez soli) - doda objętości fryzurze (po myciu polej włosy wodą ryżową, poczekaj 10 min i spłucz...

  • Na konsystencję i smak ryżu wpływa sposób gotowania. Aby ryż był sypki, wypłuczmy go przed gotowaniem. Klasyczny biały gotujemy w podwójnej ilości wody, brązowy, dziki, arborio – w poczwórnej. Biały(...), np. arborio, carnaroli. Podstawowy warunek – nie płuczemy go przed gotowaniem. Ryż smażymy, nie gotujemy! Kolejno wędrują do garnka: oliwa, cebula, ryż, wytrawne wino. Potem do ryżu stopniowo...

  • Czy wiesz, że istnieje ponad 10 tys. rodzajów ryżu? Wykorzystujemy zaledwie kilka i to nie zawsze właściwie. Oto nasza ryżowa „ściągawka”: - parboiled...

  • To o ryżu warto wiedzieć

    Najpierw ryż dokładnie płuczę, wymieniając kilka razy wodę. Jedną część zalewam dwiema częściami wody i gotuję na wolnym ogniu 10-20 minut.

  • Możesz je przygotować na zapas i trzymać w zamkniętym słoiczku. Spora szczypta takiej mieszanki dodana do gotowanego ryżu odmieni jego smak! Francuska...

  • Gotuję, nie marnuję!

    ...tylko tym, czego brakuje! Przetwarzaj: Nie zawsze wykorzystujemy wszystko w 100 proc. Ale to nie oznacza, że trzeba wyrzucić zwiędłą marchewkę... Dlatego zamrażaj, susz, pasteryzuj. Piecz, rób dżemy...

  • Jak wykorzystać wodę po ugotowanym ryżu?

    ...dodatków ryż znajdziesz w sklepie ekologicznym (jeśli nie jest ci po drodze do eko-marketu, szukaj na półkach produktów z oznaczeniami ekologicznych upraw). Przed zagotowaniem wypłucz dokładnie sporą...

  • Sekrety ryżu

    ..., a jego najszlachetniejszą odmianą jest basmati. Rośnie u podnóża Himalajów. Charakteryzuje się wyjątkowym aromatem, a także śnieżną bielą po ugotowaniu. Brązowy Inaczej zwany naturalnym. Ryż jest...

  • ...z najpopularniejszych w kuchniach świata. Jest to ryż łuskany, a jego najszlachetniejszą odmianą jest basmati. Rośnie u podnóża Himalajów. Charakteryzuje się wyjątkowym aromatem, a także śnieżną bielą po...

Dyskusje na temat: gotowanie ryzu
  •  Re:  Jak gotujecie ryż???????????????

    zalezy jaki ryz. jest ryz dobrej i zlej jakosci(np.ten co sie go kupuje za zlotowke) generalnie jakosc ryzu mozna mierzyc iloscia wody do niego dodawanej,tak ze na przyklad do gotowanie mojego ulubionego ryzu z prowincji surin,bierzemy 0,8 szklanki wody na 1 szklanke ryzu. drugim wyroznikiem jakosci ryzu jest czas jego gotowania,a trzecim ile czasu po ugotowaniu pozostaje jadalnym(wietnamski

  • Re:  Jak gotujecie ryż???????????????

    ). Gotowanie jest bardzo wygodne: wsypujesz odmierzona specjalnym pojemniczkiem odpowiednia ilosc ryzu i dolewasz ilosc wody zgodnie ze wskaznikiem we wkladce do gotowania; wlaczasz i czakasz. Urzadzenie samo sie wylaczy i utrzyma cieply ryz nawet przez kilka godzin. Mozna w nim tez gotowac rozne rodzaje ryzu a takze kasze. Uzywam od ok. 10 lat i polecam :)

  •  Re:  Jak gotujecie ryż???????????????

    To jest bardzo stary przepis na gotowanie ryzu.Tak gotowala go moja babcia. Do pustego garczka wsypywala ryz.Zalewala malutka iloscia wody.Gdy ryz zaczal sie gotowac-odcedzala go.Potem powtornie zalewala woda,tym razem duza iloscia i solila.Gdy ryz miekki,odcedzala,pozostawiala w garczku i zawijala w koc,by "doszedl",jak okreslala.Wode z ryzu uzywala jako naturalny krochmal do koszul,obrusow

  • Re:  Jak gotujecie ryż???????????????

    Mama mojej kolezanki podala mi sposob na gotowanie ryzu na sypko, jest naprawde dobry a ryz wychodzi taki jak ma byc. Jak chinczyk ryz zbieral to sie po jajkach drapal,wiec trzeba go porzadnie wyparzyc.:) A tak powaznie to bierzemy 1 czesc ryzu i 1,5 czesci wody (zimnej) i odpowiednio soli do smaku, calosc doprowadzamy do wrzenia, nastepnie ryz odcedzamy znowu wlewamy zimna wode i sol

  • Re: Gotowanie ryżu - sztuka czy dyscyplina?

    Jakiego ryzu ???? Kazdy jest inny I trzeba go inaczej gotowac. Widac ze nie masz pojecia o kuchni. Ugotuj ziemniaki.

  • Re: Gotowanie ryżu - sztuka czy dyscyplina?

    . Wiekszosc ryzu sprzedawanego w Polsce to syf, ale Polakom to I tak nie przeszkadza bo wola ziemniaki. Artykol troche nie pasujacy do polskich realiow, ale ,,ego,, podnoszacy niektorym lacznie z autorem.

  • Nie lubię gotować.

    1. Podsmaz mieso mielone (moze byc takze indyk pokrojony w kostke, np.). Dodaj sosu slodko-kwasnego i warzyw. Dodaj do makaronu. 2. Zrob kulki z miesa mielonego. Usmaz, by byly zarumienione. Dodaj do ryzu i polej sosem pomidorowym. PS: ja tez nie lubilam gotowac, ale jak sie zacznie od prostych rzeczy, to mozna polubic gotowanie ;)

  • Re: Poproszę o przepis na risotto.

    prawdziwe risotto robi sie: 1: z ryzu do risotta carnaroli badz arborio, ryz musi miec okragle ziarna 2: na duzej pateni lub w duzym plaskim garnku by gotowanie bylo rownomierne a ryz przybieral kremowa konsystencje... risotto jest zawsze kremowe! 3: zawsze przed gotowaniem nalezy ziarna ryzu w tluszczu podmsazyc kilka minut az stana sie przezroczyste dopier wtedy polewac bulionem i ewentualnie

  • -

    -

    ja nie jestem zawzieta kucharka .pieczenia nienawidze lubie kupic gotowe ciasto bo uwazam inni to robia lepiej to co ja sie bede wysilac.Ale gotowanie lubie nie potrafie sobie przypomniec najwiekszej wpadki ale bylo oj bylo kilka np. dawniej zawsze wsypywalam za duzo ryzu no i kipialo oj kipialo .