• Informacje na temat:

    gotowanie kapusty

Artykuły na temat: gotowanie kapusty
  • Ewa Wachowicz: Gotowanie po krakowsku

    ...z surówką z marchewki i kapusty oraz ziemniakami ubitym z cebulą usmażoną na brązowy kolor na maśle. Małdrzyki krakowskie Przygotowanie: Ser przełożyć do miski. Wybić jajko, dodać żółtko. Zmiksować(...)Gotowanie po krakowsku zaczyna się od zupy kminkowej. Jej bazą jest domowy bulion drobiowy, choć równie dobrze może to być wywar jarzynowy. Zresztą nie tylko, bowiem w wersji najprostszej zupa...

  • Pierogi z kiszoną kapustą

    Wiele osób woli pierogi podawane bezpośrednio z garnka z wrzącą wodą. Ja jestem łasy na chrupiące rzeczy, więc i tak na ogół dosmażam je na patelni. Przekonasz się, że przygotowanie większych partii zajmuje relatywnie mniej czasu.

  • ​Falafel z jogurtem, bakłażanem i sałatką z kapusty czerwonej

    Przepis z książki “Pora na lunch". Czas przygotowania: 10 minut + gotowanie 40 minut. Liczba porcji: 1 duża.

  • Kotlety z kapusty

    Przygotowanie: 1. Kajzerki zalej ciepłym mlekiem i odstaw na minimum kwadrans, aby dobrze nasiąkły. Następnie odciśnij je na sicie. 2. Kapustę poszatkuj...

  • Kapusta nie tuczy

    Francuzi twierdzą, że kapusta jest doskonałym lekiem przeciw obrzękom spowodowanym zatrzymaniem wody w organizmie. Amerykańscy naukowcy uważają, że codzienne spożywanie kapusty zapobiega chorobom jelita grubego, a Szwajcarzy przygotowali nawet gotowe preparaty z jej soku. Warzywo to jest bogate w witaminy: C, nieomal komplet B, A (10000 j.m. w 100 gramach), cenne i rzadkie witaminy...

  • ...1 . Kapustę posiakaj , ugotuj w niewielkiej ilości wody . Lekko odcedź . Grzyby namocz , ugotuj . Odcedź . Karpia umyj , zalej wodą , ugotuj . Odcedź , obierz z ości . Dodaj do kapusty razem  z grzybami , gotuj na małym ogniu . Przypraw . Masło stop , wsyp mąkę , wymieszaj . Zasmażkę dodaj do kapusty , połącz . Przypraw .

  • Kapusta z pomidorami

    Pomysł na pożywny obiad.

  • Placki z kapustą

    Takich jeszcze nie jedliście!

  • Podłużny kształt i luźno ułożone liście sprawiają, że kapusta pekińska bardziej przypomina wyglądem sałatę niż główkę kapusty. Po przepłukaniu wodą można jej liście rozrywać na kawałki tak samo, jak(...) fetą. Zamiast tradycyjnego majonezu można dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek, śmietanę lub jogurt grecki. Smak sałatki wzbogaci także klasyczny sos winegret. Sałatkę czy surówkę z kapusty pekińskiej...

  • Paszteciki z kapustą i grzybami

    Grzyby opłukać, namoczyć przez noc, gotować ok. 20 minut. Pokroić, płyn zachować. Kapustę posiekać, przełożyć do garnka, dodać liście i ziele, wlać płyn z grzybów, jeśli jest go zbyt mało, uzupełnić wodą. Gotować godzinę.  Olej rozgrzać, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, zeszklić. Dodać z grzybami do kapusty. Wymieszać, zemleć, doprawić. Drożdże pokruszyć, dodać cukier, 1 łyżkę mąki...

Wideo na temat: gotowanie kapusty
  • Anna Kalata: Sama gotuję na święta

    Bardzo lubię kapustę z grzybami i z grochem - mówi Anna Kalata. I chociaż kocha także Indie, to święta spędza w kraju, hołdując polskiej tradycji.

  • Gołąbki na trzy sposoby

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" Andrzej Polan przygotował gołąbki na trzy sposoby: z młodej kapusty z ziemniakami, z rzymskiej sałaty z indykiem oraz z kiszonej kapusty z wieprzowiną. Kucharz pokazał również co zrobić, aby kapusta podczas gotowania nie straciła swojego koloru. Źródło:Dzień Dobry TVN Dostawca: x-news

  • Planowanie świątecznego menu. Porady Jana Kuronia

    Wielkie gotowanie warto zacząć już dwa tygodnie przed Bożym Narodzeniem. Które potrawy możemy przygotować z dużym wyprzedzeniem? Powiedział o tym w "Dzień Dobry TVN" Jan Kuroń. Kucharz zdradził przepis m.in. na kapustę z grzybami. Do czego można wykorzystać bulion warzywny?

Dyskusje na temat: gotowanie kapusty
  • Re: Zasmażana kapusta z koperkiem

    . Obgotowywanie młodej kapusty , zalewanie zalewanie wodą i gotowanie jej potem 30 minut, to jest profanacja tak delikatnej kapusty.

  • Re: Tradycyjny bigos z kiszonej kapusty

    Nie dotyczy to potraw kwaśnych jaką jest na przykład bigos właśnie . A gotowanie konserwuje , to jest przecież proces pasteryzacji jełopie.

  • Re: Kiszona kapusta z grochem

    Uwaga! W handlu znajduje się kapusta kiszona i k w a s z o n a . Ta druga to kapusta słodka zakwaszona octem lub innym kwasem, a nawet esencja octowa (trucizna). Gotowanie tej kapusty cechuje się smrodem i pieczeniem oczu. Nie należy kupować kapusty k w a s z o n e j !!!!!!!!!!!!

  • Re: Żeberka wieprzowe a la Sowa

    Gotowanie mięsa z koszoną kapustą jest nieporozumieniem. Z powodu kwasu z kapusty mięso nigdy nie zmięknie !!!

  • Re: ​Po prostu gotujmy

    schabowy z ziemniakami od zaprzyjaźnionego rolnika surówka z kiszonej samemu kapusty,coniedzielny rosół z kury swojskiej zabitej dnia poprzedzajacego gotowanie,i raz na dwa trzy tygodnie kilo mięcha wołowego ,najlepiej argentyńskiego na tatara którego od a do z robię sam,dzieki bogu mam jeszcze dostep do żywnosci zdrowo hodowanej tylko na własny uzytek i nie muszę jeśc syfu z marketów oprócz

  • Re: Zielone złoto

    mozna tak jak szpinak...do zapiekanek do pierozkow a robilam nawet zamiast kapusty do golabkow ...mniam mniam... mniej roboty bo odpada gotowanie lisci kapustyi sie krocej pieka

  • Re: Magda Gessler: Jestem zaskoczona, że mam tak mało krytyków

    wcale nie podoba mi sie to jej gotowanie,a przede wszystkim to,ze gotuje bardzo niezdrowo!!!smalec,wszelkie podroby itd.no i do zupy pomidorowej sok z kiszonej kapusty to juz szczyt!kobieto naucz sie gotowac a pozniej pouczaj innych!

  • Re: Najlepsza przekąska z kapusty kiszonej

    handlowych.. owszem limonkę czasami kupuje ale raczej do drinków, ale dlaczego nie może być użyta zwykła wszędzie dostępna cytryna? zauważam ostatnio mode na gotowanie i im bardziej egzotycznie tym

  • Re: Przepis na bigos idealny

    gotuj ile chcesz , proporcja jest taka że kapusta i dodatki 1:1 czyli 3 kg kapusty 3 kg dodatków ( głównie mięsa i kiełbasy) a gotowanie ...no właśnie to jest sekret dobrego bigosu ....u mnie bigos zaczyna być gotowany tydzień przed świętami i wcale nie zaczynam od kapusty z grzybami i śliwkami ale od kapusty z mięsem, po tygodniu gotowania bigos ma przepiękny kolor, pieprzyć też pieprze 3 dnia

  • -

    -

    podaje przepis na pierogi z kapusta i grzybami: pół kilo mąki pszennej szklanka wody żółtko sól Farsz: pół kilo kiszonej kapusty 10 dag suszonych grzybów masło sól, pieprz Zagnieć ciasto, pamietaj zeby woda dolewana do mąki byla ciepla (wtedy ciasto bedzie miekkie). kapuste ugotuj (ja ją gotuje w wodzie z namoczonych grzybow - wtedy farsz jest bardziej aromatyczny) aha i nie bawie sie w gotowanie